Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Megsegítenék a devizahiteleseket

A Magyar Bankszövetség fontosnak tartja a devizahitelesek megsegítését, várja a részvételi lehetőséget a javaslat kidolgozásában – nyilatkozta Müller János, a szervezet vezető tanácsadója a múlt héten, annak kapcsán hogy az új kormányprogram „erős pontja" lett a devizahitelesek megsegítése.
Az új kabinet a Válságkezelés és bizalomerősítés címet viselő egyéves cselekvési terve szerint haladéktalanul tárgyalásokat kezd a bankokkal arról, hogy az előző kormány által tavaly év végén kötött megállapodásban foglaltakat általános érvényűvé tegyék. A bankok szívesen vesznek egyéb javaslatokat is, amelyek a visszafizetési gonddal küzdő lakáshiteleseknek segíthetnek – mondta Müller János.

A Gyurcsány-kormány tavaly novemberben állapodott meg kilenc kereskedelmi bankkal arról, hogy azok saját eszközeikkel igyekeznek enyhíteni a devizahitellel rendelkező adósok fizetési problémáit. A megállapodás eredetileg december végéig szólt, érvényességét idén februárban meghosszabbították, s további két hitelintézet is csatlakozott. Így a devizahitelezésben meghatározó súlyt képviselő 11 bank alkalmazza a benne foglaltakat.

Ma is lehetőség van a törlesztési időszak meghosszabbítására, a devizában meghatározott hitel forintalapú kölcsönné alakítására, a törlesztés egyedi döntés alapján való átmeneti könnyítésére, s a bankok rugalmasan kezelik a devizaalapú hitelek előtörlesztését is, ennek díját azonban nem engedik el. Mindez a hitelnyújtók érdeke is, hiszen jobban járnak, ha az adós hosszabb idő alatt törleszti adósságát, mint ha fizetésképtelenné válik.

Forintbankjegyek. A devizahitelt is a gyenge magyar fizetőeszközzel kell törleszteni. Fotó: Frank Yvette
Forintbankjegyek. A devizahitelt is a gyenge magyar fizetőeszközzel kell törleszteni.
Fotó: Frank Yvette

Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke azonban már a megállapodás novemberi aláírásakor felhívta a figyelmet arra, hogy „ingyenebéd nincs", átmeneti kedvezményekről van szó, amelyeknek később meg kell fizetni az árát. Így például a futamidő meghosszabbítása rövid távon enyhítést jelenthet ugyan, ám egészében sokkal több kamatot kell kifizetni majd. Meg kell vizsgálni azt is, hogy a futamidő meghosszabbítása miként alkalmazható. A lejárat ötéves kitolása például egy hosszú futamidejű (lakás)hitelnél nem jár érdemi tehercsökkenéssel, a finanszírozó szempontjából ugyanakkor nem lényegtelen szempont az adós életkora, nem volna jó ugyanis, ha a hitel lejárata előtt inaktívvá válna.

Az átváltás azonnali veszteség

A devizahitelek forintra átváltása és előtörlesztése az erősen „liftező", de gyenge forint mellett egyáltalán nem tanácsolható, hiszen ebben az esetben azonnal realizálódik az árfolyamveszteség, míg hosszabb időszak alatt az ingadozások kiegyenlítése remélhető. A devizahitelek „forintosításának" lehetőségét egyébként a kormány is vizsgálta, az ehhez készült szakértői anyag szerint azonban ez csak nagyon jelentős költségvetési teher mellett lenne megvalósítható.

Olvasóink írták

 • 5. iránytű 2009. április 30. 08:48
  „IVY, ha bemész a boltba és megveszel 200 kilo tejfölt (mert ócsó volt), ami persze aztán rádromlik, akkor kit okolhatsz a hülyesegedért?? A világot? Mert az nem hajlandó változatlan maradni, amíg te meg nem eszed romlandó kajádat?

  Nem kellene agyba főbe felvenni a hiteleket, mert ha bedől, akkor meg ugye mindenki hibás lesz (még a bolt is aki eladta neked a tejfölt), csak te nem. Aztán a kezét mindenki tudja tartani a segítségért.

  Vagy ha mégis veszel fel hitelt, akkor meg használd az eszedet és gondolkozz, hogy 30 év alatt mégis mi minden történhet, amíg a hiteledet visszafizeted.”
 • 4. Zotty 2009. április 30. 08:16
  „Azoknak be kellett volna kalkulalni hitelfelvetelkor, hogy bakker, egyszer utcara kerulhetek, es akkor vajon hogy fogom majd kifizetni a toreleszto reszletet. Gondolkozik?”
 • 3. IVY 2009. április 28. 15:33
  „És mi van azokkal pl. akik 15 éves folyamatos munkaviszony után, ripsz-ropsz utcára kerültek?
  Könnyű azoknak szövegelni, akiktől apuci megkérdezte az érettségi után: "pici fiam, szerinted milyen színű legyen az új lakásod fala.....?"”
 • 2. Zotty 2009. április 28. 08:21
  „Naja. Felháborít, hogy az én adómból is segítik őket. Előre költekezni könnyű, de kicsit elgondolkozni azon, hogy miből fizetik vissza a hitelt, az már nehéz.”
 • 1. Agyi54 2009. április 28. 00:03
  „...akkor miért nem sikítottak,mikor kevesebbet kellett FIZETNI??????????????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy küzdelem és buli a Maty-éri Vízifeeling napon

Szeged - Élvezetes buli volt nézőnek, versenyzőnek az első Maty-éri vízifíling nap sárkányhajóversenye. A győzelemhez – ezúttal is bebizonyosodott – jó kondi és fegyelem kellett. Tovább olvasom