Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Mégsem kell mellény, sisak

Drasztikus intézkedésekre készül a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a közlekedés biztonságosabbá tételére – látott napvilágot a hír tegnap reggel. Délutánra kiderült, a tárca mégsem szeretné, ha a biciklisták számára kötelező lenne a fényvisszaverő mellény és a sisak használata.
Bár nem lesz kötelező, Suti Andrea szerint érdemes lenne sisakot viselni. Fotó: Gyenes Kálmán
A kerékpárral közlekedők számára tegyék kötelezővé az úgynevezett „láthatósági" fényvisszaverő mellény, és a bukósisak használatát – áll a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium egyik szakmai javaslatában. Legalább is erről számolt be tegnap az egyik országos napilap. A hírt több médium átvette, lapunk internetes fórumán többen üdvözölték a tárca állítólagos felvetését. Délutánra azonban a minisztérium szóvivője jelezte: a tervezet szerepelt ugyan a kormány közlekedésbiztonsági programjának korai verziójában, a vitára bocsátandó javaslatból azonban már kimaradt ez a rész.

Lapunk szúrópróbaszerű felmérése alapján a szegedi kerékpárosok többsége egyetértene a szigorításokkal. Suti Andrea gyógytornász a december végi hi degben is biciklivel közlekedik. Ő támogatná a sisakviselés ötletét.
– Munkám során sokféle balesetben megsérült emberrel találkoztam – mondta a gyógytornász. – Azt gondolom, ha ezzel csökkenthető a balesetek száma, mindenképp érdemes lenne beruházni a védőeszközökre.

Csongrád megye településein ezrek közlekednek kerékpárral, de nem valószínű, hogy mindenki beszerezné a korszerű védőeszközöket. A rendőrség évek óta rendszeresen szervez akciókat, hogy legalább a kötelező világítást fölszereljék a biciklikre. A fényvisszaverő mellény ára körülbelül 1000 forint, sisakra 5-6000 forintot kellene áldoznia a kerékpárosoknak. Sokan úgy gondolják, még ha ez egy olcsóbb bicikli árának ötödét tesz is ki, megvásárolnák a közlekedés újabb kellékeit, ha előírná a jogszabály. Temesi Gábor szerint értelmetlen lenne ez a szigorítás, hiszen éppen a leginkább veszélyeztetettek, a vidéki idős emberek lennének, akik nem tartanák be az új szabályokat.


További tervek

A minisztérium előterjesztése szerint 2006. második félévétől csakis ABS-szel – blokkolásgátlóval – felszerelt új gépjárműveket lehetne forgalomba hozni Magyarországon. Lakott területen kívül a biztonsági övekkel felszerelt buszokon az utasok számára is kötelező lenne az öv használata. Ezenkívül a következő év közepétől minden 3500 kilogrammnál könnyebb autó kötelező tartozéka lenne a tűzoltókészülék.


F.G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Versenyképes lesz a termál

Jelentősen csökkennek a termálvizet használó kertészetek terhei januártól. Negyven százalékkal… Tovább olvasom