Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Mégsem sztrájkolnak a vasutasok

Szeged - A célját ugyan nem érte el az idei 3 vasutassztrájk, de erősítette az összetartozást a szakszervezeti tagokban – mondta Bárány Balázs Péter, a VDSZSZ alelnöke. Kormányváltásig szerintük már nincs értelme sztrájkolni, a Fideszben pedig bíznak.
A kitűzött célt ugyan nem érték el, mégis voltak pozitív hatásai a vasúti sztrájkoknak – mondta lapunknak Bárány Balázs Péter, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) alelnöke. 2009-ben háromszor sztrájkoltak: május 8-án, október 19-én és október 27-én. Az alelnök szerint ezek pozitív hatása, hogy a szakszervezet tagjaiban erősödött az összetartozás, a munkáltatóval szemben megjelenítették jogos érdekeiket, és bátran éltek alkotmányos jogaikkal.

Bár novemberben Gaskó István , a VDSZSZ elnöke azt mondta, hogy elkerülhetetlen az újabb sztrájk, Bárány Balázs Péter lapunk kérdésére úgy válaszolt: a következő hónapokban ilyesmi nem várható. A „most hatalmon lévőkkel szemben már nem érdemes sztrájkolni, mert fittyet hánynak ránk, és csak a túlélésre játszanak". Amiért az elmúlt években harcoltak – vagyis a 10 százalékos béremelés és a részesedés a MÁV Cargo privatizációjából –, azért fölösleges újabb munkabeszüntetést kezdeményezni, mert „dőre dolog" arra számítani, hogy a kormány meggondolja magát. Ezeket a követeléseket egyébként 2009-ben is fenntartották, de tiltakoztak a kormányzati megszorító intézkedések ellen is.

– Nem akarjuk kínozni az utasokat sem, kínozza őket a MÁV eleget, például azzal, hogy leesik három centi hó, és akadozik a vasúti közlekedés – fogalmazott az alelnök.

Bíznak viszont a Fideszben, a párt a VDSZSZ szerint a vasút „további szétdarabolása ellen van", fontosnak tartja a munkahelyek megőrzését és a tisztességes bérezést. Az alelnök azt mondta, erre ígéretet is kaptak a párttól. Hozzátette azonban: 1998 és 2002 között nem volt felhőtlen a viszony a Fidesszel, amit a szakszervezet nem felejtett el. Remélik, hogy a párt okult belőle.

Négy vasutas reprezentatív szakszervezet egyébként – a Vasutasok Szakszervezete, a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete – novemberben megállapodott a kormánnyal, és 2010 végéig sztrájkmoratóriumot vállaltak. A VDSZSZ nem.

Háromszor sztrájkoltak

Április 30-ára hirdette meg, de a középiskolai ballagások miatt május 8-ára halasztotta sztrájkját a Liga konföderáció. Délben leállították az eredetileg este 6-ig meghirdetett munkabeszüntetést, amit a tervezett kormányzati megszorító intézkedések elleni tiltakozásul szerveztek. Október 19-én üzemkezdettől sztrájkoltak a vasutasok a vonalbezárások, elbocsátások és a vasúttársaság tervezett átszervezése ellen. Délelőtt 9 órára a legtöbb helyen felvették a munkát a vasutasok, a VDSZSZ felfüggesztette a sztrájkot. Október 27-én öt vasutas szakszervezet kétórás figyelmeztető sztrájkot tartott a vasúti mellékvonalak tervezett bezárása elleni tiltakozásul.

Olvasóink írták

  • 1. szatyi 2009. december 29. 15:43
    „Lehet, hogy Gaskónak megjött az esze, - a jézuska hozta?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Majdnem 100 milliárd forint utakra, terekre

Három, Szegedet és a megyét érintő állami megaberuházás folytatódott 2009-ben: épül az M43-as sztráda, a szegedi villamoshálózat és a belváros egy része. Tovább olvasom