Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Mégsem szűnik meg a Partfürdő

Megszűnik az egyik szegedi kuriózum, a Tisza menti Partfürdő – híreltük nemrég, az ártéri medencéket ugyanis nem lehet az új jogszabályok szerint üzemben tartani. A fürdőigazgatóság pillanatnyilag mégis azon dolgozik, hogy az idén is feltölthessék vízzel a medencéket – tisztiorvosi engedéllyel.
– Könnyű belátni, hogy a nyári nagy melegben jó, ha a partfürdői medencék is kiszolgálhatják a vendégeket – szögezte le Bánáti Antal, a Szegedi Fürdők Kft. ügyvezető igazgatója. A fürdő igazgatósága a gyógyvizes mellett a másik két medencét is szeretné vízzel feltölteni, noha ez utóbbiakat – az idén először – csak vízforgatóval lehetne használni.

Tavalyi károk

Még soha nem végeztek Szegeden a Partfürdőn akkora nagytakarítást, mint 2006-ban, az árvizek után – írtuk lapunkban tavaly július végén. A két árvíz után a Belvárosi híd és a recepció között hatvan centiméter vastag homok halmozódott fel. Kétezer köbméter szennyezett földet és iszapot szállítottak el. Szemétből és hordalékból 200 tonna gyűlt össze, nyolcszáz mázsa fát szállítottak el. A kéthetes munka költsége megközelítette a nyolcvanmillió forintot. A fürdőigazgatóság bevételkiesése a nyitás eltolódása miatt 30 millió forint volt tavaly.

– Felmentési kérelemmel fordultunk az illetékes hatósághoz. Az a helyzet ugyanis, hogy nincs értelme az ártéri medencéket vízforgatós rendszerre átalakítani. Az árvizek tönkreteszik a vezetékeket, a medencéket és minden évben lehet mindent előröl kezdeni, rengeteg költséggel – magyarázta az igazgató. – Csakhogy a legnagyobb nyári melegekben a Ligetfürdő egymagában nem tudja befogadni a vendégeket. Ezért, és mert folyamatosan képesek vagyunk megfelelően tiszta vizet biztosítani, bizakodunk abban, hogy megkapjuk a felmentést.

A fürdő vállalja, hogy mindennap lecseréli a két nagy medencében a vizet, kitakarítja a medencéket, majd másnapra feltölti ezeket. Ez naponta összesen 3200 köbméter víz elhasználását jelenti. Az igazgató szerint pluszköltségbe nem kerül, hiszen saját kutat használnak. Megjegyezte, három évvel ezelőtt, amikor a cég többi medencéjében sem volt még vízforgató, ugyanezzel a módszerrel kétnaponta nyolc medencét töltöttek fel és megfelelő vízminőséget biztosítottak.

Történelem

A Partfürdőt az 1920-as évek elején sportegyesületek kezdték kialakítani. A város az 1930-as években létesítette és jelölte ki hivatalosan a mai területet. A második világháború előtt felépített, magántulajdonban lévő létesítményeket 1945 után felszámolták. A Szegedi Fürdők és Hőforrás Vállalat 1949-ben vette kezelésbe az ártéri fürdőt. Az ivóvízvezetéket a városi hálózatra kötötték az 1955–58-as ciklusban. Az első medencét 1961-ben építették.
A Partfürdőt május közepén nyitják meg, a medencékben júniustól lehet fürödni – ha meglesz az engedély. Addig a szükséges felújításokat elvégzik. Jelenleg éppen bontják az életveszélyessé vált jellegzetes körkabinokat. Felújításuknak ugyanúgy nem lenne értelme, mint az uniós szabályok szerinti medencék kiépítésének. Az egymást követő árvizek akkora pusztítást végeznek ezeken az épületeken, hogy 15-20 milliót kellene rájuk költeni. A négy építmény helyére asztalokat és padokat helyeznek ki.

A Partfürdő mellett elhelyezkedő Tisza Gyöngyét, ahol régen diszkókat rendeztek, átalakítják. A létesítmény új tulajdonosi köre szabadidőközponttá fejleszti. Márkus Tamás, az egyik tulajdonos elmondta, konditermet, fitnesstermet és vendéglátó egységet is terveznek az épületbe. – Előrehaladott tárgyalásokat folytatunk az Ifjúsági Ház vezetésével, hogy a felújítás idején az IH programjainak nagy részét a Tisza Gyöngyében tartsák meg – mondta Márkus Tamás. Hozzátette, azt is tervezik, hogy a Szegedi Ifjúsági Napok idején a bejárat a Tisza Gyöngye középső szintjén vezessen keresztül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letartóztatták a Karcsikát felkutató Földesi-Szabót

Letartóztatták a Mehmet Karcsikát felkutató és hazautaztató alapítvány kuratóriumi elnökét.… Tovább olvasom