Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -1°C | 5°C Még több cikk.

Megsínylette az őszibarack a március eleji fagyokat - Ruzsán egész ültetvények lenullázódtak

Megsínylette az őszibarack a március eleji fagyokat - Ruzsán egész ültetvények lenullázódtak
Bordány, Ruzsa - Súlyos károkat okoztak a március eleji mínuszok az őszibarackosokban. Megyénkben változó a helyzet, egy ruzsai gazdálkodó két hektárján biztos nem lesz termés, míg egy bordányi gazda 70-80 százalékos terméskiesésre számít.
Április 15-éig jelenthetik a fagykárokat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Igazgatóságától megtudtuk, zajlik a téli fagykárok bejelentése. Elsősorban a Mórahalmi járásból érkeztek bejelentések, őszibarack-, kajszi-, dió- és koraiszilva-ültetvényeknél. Ezek száma négyszáz felett van. A gazdák április 15-éig jelenthetik falugazdászuknál a károkat.
Januárban szokatlanul meleg, majd március elején rekordhideg időjárás lepte meg a Csongrád megyében élőket.

A januári pluszokat még átvészelték a gyümölcsösök, hisz ilyenkor alszik a természet, ám a márciusi kemény tél már nyomot hagyott rajtuk. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint egyelőre országos problémáról nem beszélhetünk, de a nyugat-dunántúli kajszibarack-ültetvényekben és a dél-alföldi őszibarackosokban kárt okozott a fagy.
 
Bordányban Lajkó Andor családja már hat generáció óta gazdálkodik. 72 éves nagypapája sem emlékszik ilyen hideg márciusra, és az sem jellemző, hogy húsvétra ne boruljanak virágba a barackfák. – Aki a mínuszok előtt kezdett metszeni, az nehezebb helyzetben van. Mi két sort metszettünk meg februárban, azokon a fákon jobban látszik a fagykár – magyarázza a fiatal gazda.
A bordányi őszibarackosban már piros bimbóban van egy korai fajta, ezen szerencsére lesz termés - mutatja Lajkó Andor agrárvállalkozó.
A bordányi őszibarackosban már piros bimbóban van egy korai fajta, ezen szerencsére lesz termés – mutatja Lajkó Andor agrárvállalkozó. Fotó: Frank Yvette
Hozzátette, nem tapasztalt még olyat, hogy április elején ne virágozzanak a fák, hisz a legkorábban érő fajta is még csak piros bimbóban van a bordányi barackosban. Az egyik legismertebb típusú őszibarackfán, a Redhavenen is sok a rügy, ám ezeken jobban látszik a károsodás, nem mind fog virágozni – mutatta az agrárvállalkozó. Szerinte ők ideális esetben 70-80 százalékos terméskiesésre számíthatnak.
Mangó Ferenc tanácstalanul áll barackfái előtt, nála idén is elfagyott a gyümölcs.  Fotó: Frank Yvette
Mangó Ferenc tanácstalanul áll barackfái előtt, nála idén is elfagyott a gyümölcs. Fotó: Frank Yvette
Bár Zákányszék és Ruzsa nincs túl messze Bordánytól, ott mégis rosszabbul jártak a gyümölcstermelők. Ruzsán március 1-jén mínusz 23 fokot mértek. – Általában itt mindig 3-5 fokkal hidegebb van, mint Bordányban, sajnos ez ennyit jelent. Nálunk megfagytak a fák, 100 százalékos fagykárunk van – mutat kéthektárnyi ültetvényére szomorúan Mangó Ferenc, akinek tavaly sem volt jó termése. A 800 barackfa már biztos nem fog kivirágozni, így nem lesz rajta zamatos barack.

A szakemberek szerint valamennyi őszibarack azért lesz az idén, de az biztos, hogy a vártál gyengébb termésre lehet számítani.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választás 2018 - Lázár: a Fidesz a legalkalmasabb az ország vezetésére

A Fidesz hibáival együtt is alkalmasabb az ország vezetésére, mint azok, akik a másik oldalon… Tovább olvasom