Délmagyar logó

2019. 03. 20. szerda - Klaudia 4°C | 13°C Még több cikk.

Megsüllyedt a töltés a bicikliút alatt

Megsüllyedt a töltés az új kerékpárút alatt a Csongrádi sugárúton. Még nyolc hónapos sincs a nemzetközi bicikliút betonszalagja Szegeden, máris sok a gond vele – a két végén, meg a közepén.
Tavaly augusztusra fejezte be az EuroVelo11 nevű szegedi kerékpárút felújítását és meghosszabbítását a kivitelező Strabag Zrt. A tizenkét kilométeres nemzetközi bicikliút a Csongrádi sugárúton fut be Szegedre, átszeli a Szent István teret, és Szentmihálytelekig vezet. Közel százötvenmillió forintba került, ebből tíz százalékot az önkormányzat fizetett, negyvenet az állam, a felét uniós támogatással valósították meg. A napokban olvasóink telefonáltak, hogy megcsúszott a töltés a szép új aszfaltszalag alatt, az alap földje kinyomta a szegélylapokat, kifordultak a kövek.

Még mindig tervezik a sávokat

El sem készült még a teljes bicikliút, amikor tavaly nyár végén megírtuk: szabályosan ugyan, de merőben szokatlan módon osztották föl a sávokat a Csongrádi sugárút Rózsa utca és nagykörút közötti részén. Balesetveszélyesen kóvályogtak a kerékpárosok az autók között, mire a közlekedésfelügyelet lemaratta a jelzéseket. Azóta van fölfestett bicikliút, de nem folytonos, és most az autósok is keresgélik a sávokat, mert azokat nem jelölték ki. Az önkormányzatnál megtudtuk: „még mindig tervezik".

– Valóban megsüllyedt az út alapja. Mivel a kivitelező szerződésben garanciát vállalt a kerékpárútra, azt várjuk, hogy gyorsan helyreállítsa az kerékpárutat – tudtuk meg Herédi Edittől, az önkormányzat aljegyzőjétől.

A kérdésre, hogyan mehetett tönkre az új kerékpárút, a Strabag beruházásának szegedi projektvezetője válaszolt. Tóth Tibor elmondta, noha tél nem volt az idén, a nagy mennyiségű eső az év elején alámosta az utat, ettől billent meg az aszfaltréteg. A hibát garanciában, vagyis térítés nélkül elkezdték kijavítani, a hosszú hétvége után elkészülnek.

A nemzetközi kerékpárút másik végén, a mihályteleki élelmiszerboltnál és a Móricz Zsigmond utcánál is akadnak problémák: magasabban van a régi esővíz-elvezető, mint a járda, ezért sok helyen megáll a víz, esőben veszélyes a bicikliseknek és gyalogosoknak is. Ez azonban nem a Strabag „sara", tőlük csatornával kapcsolatos munkát nem rendelt az önkormányzat. A hivatal fejlesztési irodáján megtudtuk: a csatorna, a járda és a bicikliút összeillesztését valóban nem rendelték meg egyik beruházásnál sem, ezt külön kell majd megterveztetni később, külön pénzért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feloszlatott részönkormányzatok

Megszűnt az a két lakótelepi részönkormányzat Szegeden, amelyet még a tavalyi országgyűlési… Tovább olvasom