Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Megszámolták a hajléktalanokat Szegeden is

Szeged - Szegeden közel hatszázra becsülik a hajléktalanok számát. A múlt hét végi országos akcióhoz e nagyvárosunk is csatlakozott: itt 494 fedél nélküli adatait rögzítették a New Yorkban is bevált módszerrel.
Szegeden közel hatszázra becsülik a hajléktalanok számát. A múlt hét végi országos akcióhoz e nagyvárosunk is csatlakozott: itt 494 fedél nélküli adatait rögzítették a New Yorkban is bevált módszerrel – tudtuk meg Pap Istvánnétól, a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Humán Szolgáltató Központ igazgatójától.

Hajléktalanok kalapoznak a Dóm téren.
Fotó: Karnok Csaba

A hajléktalanok regisztrálásában egyébként 13 magyarországi város vett részt. Az akció végén megállapították: kevesebb a fedél nélküli a fővárosban, ahol mintegy 700 ember él az utcán. Csongrád megyében csak Szegeden számoltak. Azokat kérték adatszolgáltatásra, akik szombatról vasárnapra virradóan felkeresték a két átmeneti szálló, a három éjjeli menedékhely valamelyikét, vagy a nappali melegedőt. De a szociális munkások az utcákat is járták, hogy megkeressék az intézményeket kerülő hajléktalanokat. Például a Bajai úti éjjeli menedékhelyen meghúzódó fedél nélkülieket azzal is ösztönözték a kérdőív kitöltésére, hogy a választ adók között vásárlási utalványt sorsoltak ki – magyarázta az intézményt vezető Joó Magdolna. A szakember szerint jórészt érdemi válaszok születtek. Így például kiderült: szombaton a hajléktalanok többsége egy fillért sem költött, de akadt, aki 1500 forintért vásárolt. Nagy részük szeretne kikerülni a hajléktalanságból, de erre nem sok reményt lát.

Egyébként Szegeden kívül, Csongrád megye többi településén – a Máltai Szeretetszolgálat becslése szerint – 350-400 hajléktalan élhet.

Olvasóink írták

  • 1. Kalmár Anna 2008. február 12. 20:17
    „Szomorú...és ez jobb nem lesz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változások a rendőrség és a határőrség integrációja óta

Szeged - A graffiti ugyanaz, a határkős emblémára azonban már a magyar címer került a Szeged Határrendészeti Kirendeltség épületén. Tovább olvasom