Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Megszaporodnak a bűncselekmények az ünnepek közeledtével

Szeged - Az ünnepek közeledtével a közterületen elkövetett bűncselekmények megszaporodásával lehet számolni. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság éppen ezért szeretné felhívni a lakosság figyelmét a fokozott elővigyázatosságra.
A legtöbb esetben a bűnelkövetők zsúfolt helyeken, mint például boltok, áruházak, piacok területén, tömegközlekedési eszközökön szeretnek tevékenykedni, hisz cselekvési magatartásukat a zsúfoltság, a lökdösődés, a testi érintkezés nagyban segíti. A karácsonyi bevásárlási lázban a megszokottnál több készpénzt tartunk magunknál, mozgásunkat pedig a kezünkben tartott csomagok nehezítik. Tekintettel arra, hogy a tolvajok általában csoportban dolgoznak, ahol mindenkinek saját szereposztása van, érdemes fokozott figyelemmel közlekedni. Amennyiben mellettünk valaki gyanúsan viselkedik, hosszabb időn keresztül követi mozgásunkat vagy mellettünk áll – ajánlatos értékeinket ellenőrizni. A zsebesektől senki nincs kibiztosítva. Érdemes a táskánkat elől viselve közlekedni, okmányokat, értékeket egymástól elkülönítve belső, jól zárható zsebben vagy táskában hordani.

A megvásárolt ajándékokat még becsomagolt állapotban sem ajánlatos járművek utasterében hagyni. Bármilyen tárgy, köztük ruhanemű, táska, műszaki érték kocsi feltörésre készteti az erre „szakosodott" személyeket.

Sajnálatos módon, a héten a rendőrségre több jelzés is érkezett lakásbesurranásokról, zsebtolvajlással történő lopásokról, gépjárművekből különféle módon történő eltulajdonításokról. Válogatva az elmúlt napok feljelentéseiből: egy férfi jelezte, hogy az egyik szegedi nagy bevásárlóközpont parkolójában pakolta az éppen megvásárolt árut a csomagtartóba, miközben valaki az első ülésen hagyott táskáját elvitte. (Nem egyedi esetről van szó!) Több alakalommal kaptunk bejelentést, hogy tömegközlekedési eszközön, utcán közlekedő személyek zsebéből, táskájából emeltek ki különféle értékeket - pénztárcát, mobiltelefont.

Az ilyen jellegű bűncselekmények kiszűrése érdekében a rendőrség már november óta a határőrséggel, városőrséggel, polgárőrökkel közösen lép fel a forgalmas piacok, vásárok területén, a tömegközlekedési eszközök az ilyenkor megszaporodó zseblopások, trükkös tolvajok visszaszorítása érdekében.

Ebben az időszakban jobban kell az idősebbekre is figyelni. Előfordulhat, hogy különféle adományokkal csengetnek be hozzájuk ismeretlenek, akik valamilyen szervezet nevében szeretnének ajándékokat átadni. Kérjük, kezeljék őket fokozott bizalmatlansággal és elővigyázatossággal, nyugdíjuk mértékéről, okmányaikról felvilágosítást soha ne adjanak. Lakásba őket ne engedjék be.

A karácsonyi szabadságolások idején vannak, akik otthonuktól távol igyekeznek kipihenni az év fáradalmait. Amennyiben az elutazás mellett döntenek, érdemes az ingatlant fokozottan védeni az illetéktelen behatolástól, az otthon tartott értékeket pedig biztonságos helyen tárolni. A szomszédok fokozott figyelme is segíthet, a napi posta rendszeres kivételével, illetőleg a porta és környékének visszatérő ellenőrzésével is megelőzhetőek a lakásbetörések.

Az ünnepek közeledtével kollégáink fokozott figyelemmel lesznek tehát a bevásárlóközpontoknál, nagyobb forgalmú helyeken és mindent megtesznek az állampolgárok védelme érdekében. Amennyiben azonban már megtörtént a baj, haladéktalanul hívják a jól ismert segélyhívókat a 107-es, 112-es számokon.

Olvasóink írták

 • 3. zsoltee0716 2007. december 13. 23:59
  „Hát igen azért a rendőrök is aktívizálhatnák magukat. Bakker ebbe az évbe még nem kérték el a személyimet.
  Annak meg nagyon örülők hogy a Boarder Guardosok(Határőrök) is vannak az utcán.(gyalog , kocsi)
  Ellenőriznek is civileket is nem csak a piac környékén, Mars téren, máshol is!!!
  Lassan az ember szívesbben fordul hozzájuk(B.G.)!!”
 • 2. Dodó 2007. december 13. 20:54
  „Legfontosabb tanács: tömegben figyelj a cigányra, és szorosan markold az értékeidet!”
 • 1. jikanv 2007. december 13. 17:10
  „Mi a feneert nem irjatok ki a bunozok nevet es varosat vagy falujat. Ki kell irni es akkor az emberek tudjak kitol tartsanak. ha nincs ki-irva akkor csak megfelellites a cikk mert fogalmuk sincs kitol kell tartaniuk. miert a bunozoknek kell elsobbseget elvezni es miert nem annak aki nem is tudja kitol tartson. kovacs tivadar felso alsorol vagy pedig ahamer timea also sarosrol. Igy ke kell irni a nevet hogy mindenki tudja. A jo ember ellen diszkriminalnak es a bunozok szabadon garazdalkodhatnak mert titokban van a nevuk,. Szar a fejukre

  Na Amen ratok feljetek a szomszedotoktol mert egy napon megol vagy kirabol es radgyujtja a hazat.

  bennem Bizhattok en Doktor vagyok!!!!!!!!!!!!1”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

280 millió a megye egészségügyére

Szeged - Ötmilliárd forint kiegészítő díjazást kapnak az egészségügyi intézmények, Csongrád megyéé… Tovább olvasom