Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Megszelídített katonai eszközök

Álcasapkából sísapka, gyalogsági ásóból hólapát. Álcaháló szórakozásból és barett sapka divatból. Az eredetileg katonai célokat szolgáló eszközök békés célokra is bevethetők, „megszelídíthető" a tankos overall és a rohamsisak is.
Van, akinek síruha. Fotó: Schmidt Andrea
Ha egy sötét sarkon szembe jön egy alak, arcába húzott kötött sapkáján két lyukat vágtak a szemének, egyet a szájának, az átlagos szegedi megijed, de legalábbis meglepődik. Ha ugyanezt az embert ebben az úgynevezett álcasapkában biciklizni látjuk, csak mosolygunk, vagy azt gondoljuk: arcüreggyulladása van. Ha pedig egy hegyoldalon, síléccel a lábán találkozunk vele, szinte természetesnek vesszük, hogy a hideg ellen így védekezik. Nem az álcasapka az egyetlen, amely bizonyos környezetben rémisztő, más körülmények között teljesen ártalmatlan, sőt mindennapos eszközzé vált.

Szabó Józsefné, egy szegedi military bolt vezetője elmondta: üzletébe rendszeresen térnek be vadászok, horgászok, farsangra készülők. Ki gondolná, hogy az eredetileg német tankos overall munkaruhának is beválik, a víztartállyal rendelkező hátizsák vagy a hálózsák alátét pedig túrázók számára segítség. Van, aki légiós sapkában vészeli át a nyári meleget, és olyan is, aki egy divatos szórakozáshoz álcahálót ölt. Talán nehéz elképzelni azt a hétköznapi élethelyzetet, amikor valakinek terepszínű rojtokkal borított hálóval kell álcáznia magát, de Szabó Józsefné szerint a paintball játékhoz rendszeresen vásárolják az első látásra Addams family-jelmezt. A teljesebb hatás érdekében az arc is lehet terepszínű: a zöld, sárga, fekete és bézs álcafestékből mindenki kiválaszthatja a hozzá illőt.

A gyalogsági ásó békés felhasználására is van példa: az előrelátó szegediek az összecsukható szerszámot az autójukban tartják, hogy szükség esetén kéznél legyen egy mini-hólapát.
A magnéziumrúd, a mindenen gyulladó gyufa már nem számít különlegességnek, de a rangerkalapot, a brit rohamsisakot azért még többnyire csak a gyűjtők vásárolják.

Kanálgépet és barett sapkát keresett a boltban tegnap a törzsvevő, Zsolt. Előbbit – evőeszközök, konzervnyitó, dugóhúzó egyben – csak praktikussági okokból, utóbbit talán megszállottságból. De mivel a neki tetszőkből csak jobbra álló sapkát talált, a vásárlás elmaradt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos karambol, három sérülttel Üllésen

Kamionnal ütközött tegnap egy személyautó Üllésen. Információink szerint a gépkocsiban egy család… Tovább olvasom