Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Megszépült a fül-orr-gégészeti klinika

Felújították a műtőket, valamint három kórtermet a szegedi fül-orr-gégészeti klinikán. A beruházás már nagyon ráfért az intézményre, hiszen negyven éve nem végeztek itt semmilyen munkálatot, emiatt a műtőblokk például annyira leromlott állapotba került, hogy már a bezárás fenyegette.
Az egyik felújított műtő a régiós feladatokat ellátó klinikán. Fotó: Frank Yvette
A fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti klinika a Szegedi Tudományegyetem egyik legelhanyagoltabb intézménye. Az 1963-ban átadott épületben az elmúlt több mint negyven éve semmiféle rekonstrukciós munkát nem végeztek. A betegszobákat a négy évtizede felrakott csempék burkolják, a külső homlokzatról pedig az a vakolat mállik, amit annak idején az építéskor rákentek. Méltánytalanul elhanyagolták tehát az intézményt, pedig itt látják el a dél-alföldi régió valamennyi daganatos betegét.

– Egyszerűen már nem lehetett nézni, milyen állapotok között kénytelenek gyógyulni a betegeink, ezért úgy döntöttünk, alapítványi pénzből felújítunk néhány kórtermet – mondta Jóri József, a klinika igazgatója. – Négy és fél millió forintot tudtunk erre a célra elkülöníteni, úgy, hogy a fiatal orvosaink lemondtak külföldi tanulmányútjaikról. Az így megspórolt pénzből három betegszobát lehetett kifesteni és kicsempézni. Összesen tizenöt kórtermünk van, tehát tulajdonképpen nem kerülne nagy összegbe az összes rendbehozatala, de még erre sincs pénzünk.

Volt az intézményben egy ennél jóval nagyobb horderejű felújítás is: modernizálták a klinika teljes műtőblokkját. – Ezt a beruházást már nem lehetett halogatni, hiszen a körülményeket már az ÁNTSZ is kifogásolta – mondta Jóri professzor. – Az egyetem vezetőinek összefogása révén így sikerült előteremteni a szükséges 70 millió forintot, melyből teljesen megújultak az előkészítő és operáló helységek.

A dolgozók azt mondják: összehasonlíthatatlanul jobb ilyen környezetben dolgozni. Még úgy is, hogy a csillogó-villogó falak között továbbra is az évtizedes műszerekkel kell operálniuk, a berendezés felújítása, új műszerek beszerzése ugyanis már szóba sem kerülhetett. És nem ez az egyetlen, ami sürgető beruházás lenne a klinikán: az alagsori audiológia például már 20 éve nem volt kifestve sem, és az épület homlokzata, hámló vakolata is egyre jobban csúfítja az egyébként folyamatosan szépülő klinikaparkot. Ezeknek a gondoknak az orvoslására azonban jó ideig még bizonyosan várni kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ügyvédi irodákba törtek be

Betörtek az egyik legnagyobb szegedi ügyvédi irodába. A tolvajok átkutatták az összes helyiséget,… Tovább olvasom