Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Megszökött a deszki kórházból

Szeghalom - Védőruhát viselő rendőrök és mentősök fogták el Szeghalmon azt a szentesi tbc-s lányt, aki korábban már többször megszökött a deszki kórházból. Határozatban rendelték el régebben a kötelező gyógykezelését – de ezt szinte lehetetlen betartatni egy nyílt kórházban.
Rendőrök fogták el, majd a mentősök szállították vissza a Békés megyei Szeghalomról Deszkre szerdán azt a 17 éves szentesi lányt, akit tbc-fertőzéssel kezeltek a mellkasi betegségek szakkórházában. A fiatal lány még múlt hétfőn, július 6-án tűnt el a deszki gyógyintézményből. Mivel senki nem tudta, hol lehet, a Szegedi és a Szentesi Rendőrkapitányság körözést adott ki ellene. Ennek alapján találtak rá a szeghalmi rendőrök szerdán.

– Egy ismerős családnál lakott, akiknek semmit sem mondott arról, hogy fertőző beteg. Tőlük is eltűnt azonban pár nappal korábban, ezt jelentették be nálunk. Az adatok alapján kiderült, hogy a lány ellen körözés van érvényben, mert kivonta magát a kötelező gyógykezelés alól – mondta el Czellár Péter, a Szeghalmi Városi Rendőrkapitányság megbízott bűnügyi osztályvezető-helyettese. Kollégái a fertőző beteget a mentősökkel közösen fogták el: „olyan védőfelszerelésben érkeztek, úgy néztek ki, mint az orvosok a Vírus című filmben". A hivatalos rendőrségi közlemény szerint a rendőrök is „megfelelő körültekintéssel és óvintézkedésekkel hajtották végre a feladatot" – azaz ők is védőfelszerelést viseltek.

Miután gyorsan híre ment a történteknek, tegnap állítólag tömeg várt vizsgálatra a szeghalmi tüdőszűrőben: sokan – köztük az ismerős család tagjai – féltek, hogy megfertőződhettek tbc-vel. Úgy tudjuk, hogy a tbc-t nem olyan egyszerű elkapni, mint az influenzát, leginkább nyállal terjed. A rendőrség feltérképezte, hogy eltűnése 9 napja alatt kivel került annyira szoros kapcsolatba a lány, hogy átadhatta neki a tüdőbetegség kórokozóját. 4 ilyen emberről tudnak. Erről tájékoztatták az ÁNTSZ-t és a deszki kórházat is, amelyek felszólították az illetőket tüdőszűrésen való részvételre.

Információink szerint az állami gondozott lány nem először „szökik meg" a deszki kórházból, ahol nagyjából másfél éve igyekeznek meggyógyítani őt a szakemberek. A lány azonban rosszul viseli a bezártságot, a kórházból pedig gyakorlatilag akkor távozik titokban, amikor akar. Az ÁNTSZ ugyan elrendelte kötelező járványügyi megfigyelését, kórházi elkülönítését és gyógykezelését, de ezt egy nyílt gyógyintézményben szinte lehetetlen betartatni.

Akadályozás – akadály nélkül

Kerestük az ügyben Bálint Beatrixot, a deszki kórház igazgatóját, de a betegjogokra, az érintett életkorára és az orvosi titoktartásra hivatkozva nem beszélt a konkrét ügyről, és fotót sem készíthettünk a lányról. Arról sem beszélt, hogyan lehet visszatartani a távozástól egy beszámítható, de fertőző beteget egy nyílt gyógyintézményből. Annyit közölt, hogy a szakma szabályainak megfelelően jártak el, és mindenkit értesítettek, aki az ügyben érintett lehet. Kiss Edit, a kistérségi tiszti főorvos helyettese is csak annyit mondott: az adott intézménynek kell megakadályoznia az ilyen beteg távozását, de hogy ezt miként tegyék, arra nem tudott felelni.

Olvasóink írták

 • 2. flexsnake 2009. július 19. 16:41
  „ugyanaz a csaj lehet akit pár éve a tvben mutattak?
  Hát elég kegyetlen dolog lehet kórházban élni. Miért nem gyógyítják már meg?”
 • 1. KolompárRómeó 2009. július 18. 14:46
  „Ez már megint az a cigó csaj?

  "...de a betegjogokra, az érintett életkorára és az orvosi titoktartásra hivatkozva nem beszélt a konkrét ügyről..."

  Remek hozzáállás. Majd ha ennek az elmebeteg, ideggyenge idiótának köszönhetően páran megfertőződnek, akkor majd azoknak is lesz joguk arra, hogy ne beszéljenek az ügyről.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szuperlézer: Szeged az esélyes

Szeged - Prága és Szeged közösen pályázik az európai uniós szuperlézerre. Októberben döntenek a 400 millió eurós beruházás helyszínéről. Tovább olvasom