Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Megszorítások a Szegedi Nemzeti Színházban

Szeged - Drámai megszorításokra van szükség a gazdálkodásban, ennek ellenére változatos programot kínál a Szegedi Nemzeti Színház – hangzott el a tegnapi évadnyitó társulati ülésen. Mit vár a szezontól, amelynek végén lejár a főigazgató mandátuma? – ezt kérdeztük a társulat három tagjától.
A Szegedi Nemzeti Színház időarányosan jól áll a bérletezéssel, az eddig eladott kétezer darabból 15 millió forint folyt be – jelentette tegnap Székhelyi József főigazgató a nagyszínházban az évadnyitó társulati ülésen. A gazdálkodásban drámai megszorításokra van szükség, hogy az év végéig a költségvetés keretein belül tudjon maradni az intézmény. Ezért megszüntetik a tagozatgazdálkodást, az év végéig elmaradnak a premierekhez kötődő jutalmak, nem fizetnek beiskolázási támogatást, a gázsik emelésére gondolni sem lehet.

A művészek lakhatási gondjai a színház kezelésébe adott szolgálati lakásokkal megoldódni látszanak, de a korábbinál magasabb lakbéreket kell fizetniük, és szigorúan határidőre rendezniük kell közüzemi számláikat. A megszorítások ellenére Székhelyi változatos, izgalmas programot ígért. A nagyszínházban szeptember 28-án a jubiláló Szegedi Kortárs Balett Hattyúk tava-premierjével indul az évad, az egyetlen operabemutató, az Otello lesz, amelynek címszerepére José Curát nyerték meg. A kisszínházban 21-én Darvasi László Bolond Helgájával kezdenek, tegnap már próbálni kezdték Király Levente címszereplésével, Zsótér Sándor rendezésében a Lear királyt is.

A társulat három tagjától tegnap azt kérdeztük, mit vár az évadtól, amelynek végén lejár a főigazgató ötéves mandátuma.
– Várom az újabb kihívásokat, úgy tűnik, az első decemberben a Beszélő fejek egyik monológja lesz. Háromnegyed órán át egyedül kell lekötnöm a nézők figyelmét, ilyet még nem csináltam – mondta Szilágyi Annamária színművésznő. – Az igazgatói pályázattal kapcsolatban azt gondolom: meg kellene adni nekünk, a színház művészeinek is a lehetőséget, hogy beleszóljunk a választásba, hiszen mi dolgozunk majd együtt a direktorral. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, a színészek soha nem befolyásolhatják döntést. Abban bízom, ha új igazgató jönne is, nem lennének radikális változások, nem söpörné ki a színházat.

– Sok újszerű, érdekes kihívás vár ránk, számomra a legizgalmasabb feladat az a táncjáték, amit Szeretsz engem? címmel Ladányi Andreával novemberben állítunk színpadra. A megszorítások ellenére is vonzó és átgondolt kínálatot tudunk biztosítani a közönségnek – hangsúlyozta Bal József rendező. – Az elmúlt időszakban viharos változások voltak a vidéki színházak élén. Szegeden nem változott a város vezetése, így ha a polgármester és a képviselők többsége elégedett volt Székhelyi József főigazgató munkájával, akkor a pályázaton ő azzal az előnnyel indul, hogy letette már az asztalra a névjegyét, tudják, mit lehet várni tőle. Ennek ellenére kiszámíthatatlan, milyen döntés születik majd.

– Mint a társulat minden tagját, engem is érintenek a megszorító intézkedések. Elsősorban abból a szempontból, hogy az operakínálat mélyrepülését élhetjük át – állította Altorjay Tamás operaénekes. – Csak abban tudok reménykedni, hogy ez átmeneti állapot. Ebben az évadban csak három operát játszunk, mindegyikben benne vagyok, ezzel kapcsolatban nem lehetek elégedetlen, de az előadásszám zuhanása feltűnő, hiszen tavaly még hét operát játszottunk. Ez a folyamat szomorú és aggasztó. Kíváncsian várom José Cura vendégszereplését, biztosan tanulságos lesz közelről figyelni, hogyan dolgozik egy világsztár.
Remélem, az ő meghívása nem befolyásolta az operakínálat csökkenését. Azt szeretném, ha szakmailag megalapozott pályázati procedúrában minél több versengő jelölt közül kizárólag szakmai megfontolások alapján választaná ki az önkormányzat a legalkalmasabb igazgatót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ila baba ezer játszótársa

Szeged-Kiskundorozsma - Fölülről veri az ezret! – vágta rá a választ Turák Józsefné Ila,… Tovább olvasom