Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Megszűnhet a nyugdíjasok ingyenes utazása

Megvonják a hatvanöt év fölöttiek ingyenes utazási kedvezményét – a kormányprogramról kiszivárgott hírek szerint. Az időseknek ezután a bérlet- és jegyárak tíz százalékát ki kellene fizetniük. Nem utaznak majd, vagy kevesebbet esznek, mondják a szegedi idősek.
A kisnyugdíjasok költségvetésébe nem fér az utazás luxusa. Fotó: Karnok Csaba
Sajtóhírek szerint a kormányprogram egyik törvénytervezete a jövőben megvonná a 65 éven felüliek ingyenes utazási kedvezményét. Az időseknek ezután a bérlet- és jegyárak tíz százalékát ki kellene fizetniük. Ez azt jelenti, hogy egy szegedi összvonalas bérlet négyszáz forintba kerülne – akárcsak egy budapesti rokonlátogatás vasúttal vagy egy gyógyutazás vonattal Hévízre.

Villamosra várt tegnap délután a Kálvária sugárúton a bottal közlekedő, hetvenhat éves Elek Ágnes. A kiszolgált tuja és az élete delén jócskán túl lévő asszony harmonikus összhangban zötykölődött a Kálvária tér felé, ahol a nő nyolcvanhat éves barátnője lakik. Ágnes néni neki vásárolt be, és szállította a nehéz szatyrokat a Csongrádi sugárútról. Azt mondta, nem tudja, mi lesz vele, vagy barátnőjével, ha tényleg megvonják a kedvezményt. Nyugdíja nagyon alacsony – mindössze hatvanegyezer forint –, amiből huszonegyet gyógyszerekre kell költenie. Ha emellett még becsületesen befizeti a víz-, gáz-, villanyszámlákat, és eszik is valamit, a költségvetésébe nemigen fog beleférni az efféle „luxusutazás".

Fotó: Karnok Csaba
– Negyvenkét évet dolgoztam, a háború után újjáépítettük az országot. Annyit igazán megérdemlünk, hogy ne kelljen fizetni a villamosért, buszért, hisz amúgy se használjuk gyakran – mondta el csöndesen az idős asszony.

– Tudjuk, hogy nem áll túl fényesen az ország gazdasága, ezért minden forintot meg akarnak fogni, de talán nem rajtunk kellene behajtani ezt. Ha megszavazzák – mit csináljunk? Utazni muszáj, fizetni fogunk – beszélt lemondóan Ludvig Illésné. Évi egy-két alkalommal Pestre utazik rokonokhoz, és Sopronba, szívszanatóriumba. Ha ezután ez pénzbe kerül, kevesebb jut majd rezsire vagy ételre. – Igaz, hogy a képviselőknek is fizetnie kell ezután a tömegközlekedésért, de ők mennyivel keresnek nálunk többet? És hányszor szállnak villamosra?! – tette föl a kritikus kérdéseket barátnője, Pesti Jánosné.

– Bízom benne, hogy nem vezetik ezt be, nem változtatnak az ingyenességen. Örülök, ha a nyugdíjamból élelemre jut. Talán azt akarják, hogy ki se lépjünk a lakásból? Nem hiányzunk mi már senkinek sem! – mondta csalódottan Pintér Béla, aki kezében virágot szorongatott. Felesége sírjára vitte a Belvárosi temetőbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kika is jönne Szegedre

Bevásárlóközpontot terveznek Szegeden, a Szabadkai út és Móravárosi körút kereszteződésében. Lapunk… Tovább olvasom