Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Megszűnnek az adókedvezmények

Jövőre megszűnik a szellemi tevékenység kedvezménye, valamint a felnőttképzéshez, illetve a számítógép beszerzéshez kapcsolódó adókedvezmény.
Megszűnik a lakáshitel-törlesztés kedvezménye is, de ha a hiteltörlesztést a magánszemély 2007. január 1. előtt megkezdte, még a 2006-ban hatályos feltételekkel számolhatja el. A módosítás az új felsőoktatási törvénnyel összefüggésben 2007. január 1-jei hatállyal pontosítja a felsőoktatási tandíjhoz kapcsolódó kedvezményre való jogosultság feltételeit: megszűnik annak első alapképzéshez való kötése. Mértéke változatlanul az adóévben megfizetett képzési költség 30 százaléka, legfeljebb 60 ezer forint. A rendelkezés ugyanakkor rögzíti, hogy a kedvezményt ugyanazon adóévben ugyanazon hallgatóra csak a törvény szerint felsorolt jogosultak egyike veheti igénybe, az, akit a hallgató kérésére a felsőoktatási intézmény az igazoláson befizetőként feltüntet.

A törvény 2007. január 1-jei hatállyal 100 ezer forintban korlátozza az egyes társadalombiztosítási és magánnyugdíj-pénztári befizetések, a tandíj, a közcélú adományok, az élet-és nyugdíjbiztosítások, valamint az őstermelői kedvezménye címén érvényesíthető adókedvezmények összegét. Az első négy jogcímen a magánszemély akkor érvényesítheti teljes egészében az adókedvezményt, ha éves összes jövedelme nem haladja meg a 3 millió 400 ezer forintot. Ezen felül a kedvezmények csökkentett mértékben vehetők figyelembe, de 3 millió 900 ezer forint jövedelem felett az összes jövedelmet csökkentő adókedvezmény az említett jogcímeken nem érvényesíthető. Az őstermelői kedvezmény 6 millió forint éves összes jövedelemig vehető figyelembe, a kedvezmény összege azonban az előzőekkel együtt sem haladhatja meg a 100 ezer forintot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbúcsúztatták Gregor Józsefet

Több mint másfél ezer ember kísérte tegnap utolsó útjára a szegedi Belvárosi temetőben a múlt héten… Tovább olvasom