Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Megszűnt a diszkrimináció

Ezentúl a két tanítási nyelvű középiskolában tanuló diákok is indulhatnak a kiemelt óraszámban tanult nyelvből az országos tanulmányi versenyen. Lapunk egy korábbi írásában a tíz éven át vitatott gyakorlatra, a jogtalan kizárásra felhívta az oktatási minisztérium figyelmét. A szaktárca álláspontjának megváltoztatása több ezer két tannyelvűs diákot érint.
Ettől a tanévtől több ezer két tanítási nyelvű osztályba járó gimnazista diák is ringbe szállhat a tannyelvből hirdetett országos középiskolai tanulmányi versenyen (OKTV). Azaz: megszűnt a két tannyelvűs középiskolások kizárása a legrangosabb versengésből.

A korábbi, több mint tíz éven át a szaktanárok által is vitatott gyakorlatról lapunkban egy évvel ezelőtt közöltünk cikket, melyben Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok miniszteri biztosa felhívta a figyelmet a diszkriminációra. E minősítést azzal indokolta: a két tannyelvűs diákok nem kapták meg azt a lehetőséget, hogy jó szereplésük esetén felvételi nélkül bekerüljenek valamelyik egyetemre.

A diszkrimináció súlyosan érintette például a három szegedi közoktatási intézmény (a Deák, a Ságvári és a Tömörkény gimnázium) két tannyelvűs tanulóit. Az angolosok, a franciások és a németesek nem értették, miért zárják ki őket a versenyből. A Deák gimnázium igazgatója, Kis Gábor akkor azt is kijelentette, hogy a gyakorlat hátrányosan érinti beiskolázási stratégiájukat.

– Tíz évet küzdöttünk ezért a döntésért – mondta Jakucs Mária, a Deák gimnázium idegen nyelvi igazgatóhelyettese. Megjegyezte: a napokban a 11-12-es gyerekek megírták az írásbelit, csak a Deákból hatvanöten indultak a haladók vetélkedésében – a versenyzők fele két tannyelvűs volt.

Az OKTV-n most már csak azok nem vehetnek részt, akik egy tanévet külföldön töltöttek, vagy szüleik közül az egyik idegen anyanyelvű.

Filó Réka, a Ságvári gimnázium francia tagozatvezetője és Józsa György, a francia munkaközösség vezetője szerint éppen ideje volt, hogy „felszabadítsák" a két tannyelvű iskolában tanuló diákokat. Ezentúl csak a gyerekeken és a felkészítő tanárokon múlik, hogy élnek-e lehetőséggel. A tanárok szerint, ha valaki komolyan veszi az OKTV-t, akkor tudása, látóköre bővül. Ráadásul a tét sem kicsi, hiszen aki e versenyen az első tíz között végez, az emeltszintű maximális pontszámú érettségi jelest kap és felvételt nyer az egyetemre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Finisben a babafotózás

A Délmagyarország és a Délvilág legkedvesebb családi eseménye, Az év babája 2006 verseny utolsó… Tovább olvasom