Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Megtaláltuk Szeged legdrágább parkolóhelyét!

Szeged - 30 ezer forintra a bírságolják azt az autóst, aki Feketesas utcán, a Kígyó utca és a REÖK közötti szakaszon, az utca páros oldalán parkol. Pedig a táblák szerint be se lehetne hajtani az utcába! De ki rakta ki a táblát?
Felújították a REÖK előtti teret, megszűnt a közlekedés a Kölcsey utcán. A Feketesas utca, Kígyó utca és a REÖK közötti szakasza zsákutca lett, a páratlan oldalon új parkolóhelyeket jelöltek ki. Korábban a páros oldalon lehetett parkolni. A fent említett utcarészre csak a Feketesas utcáról lehet behajtani, vagyis nem lehet. Ha mindenki a kihelyezett tábláknak megfelelően közlekedni, akkor a Feketesas utca a Kígyó utca és a REÖK közötti szakasza forgalommentes lenne, ugyanis a kihelyezett kötelező haladási irány tábla nem engedi meg az egyenesen haladást.

Feketesas utca. Behajtani sem lehet, és megállni is tilos.

Az, hogy nem lehet egy utcába behajtani, mondhatni mindennapos. Az, hogy építkezés után hónapokig kint marad egy tábla, szintúgy. Ha valaki mégis rutinból vezet, és az „U" házat elhagyva a baloldalon parkol – megbírságolják. Persze a helyszínen készített képeink alapján sokan mondhatnák: nincs is megállni tilos tábla. Pedig van. A REÖK felőli oldalon, arról amerről nem lehet behajtani a Feketesasba. Hogy miért? A KRESZ 10. § (3) bekezdése szerint: (3) A jelzőtáblákat - a (4)-(7) bekezdésben említett kivétellel - az úttest mellett, menetirány szerint a jobb oldalon helyezik el. A jelzőtáblát a bal oldalon, vagy az úttest felett megismételhetik. A jelzőtábla jelzése - a (4) és (5) bekezdésben említett kivétellel - a jelzőtáblával szemben közlekedő minden járműre vonatkozik.


Nagyobb térképre váltás

A jogszabályból következik, hogy a tábla szabályos helyre került, a Feketesas utcán érkezőnek ellenőrizniük kellene, milyen korlátozás érvényes az adott útszakaszra, különben póruljárhatnak.
– Itt nem lehet megállni! – figyelmeztettünk egy jó ötvenes férfit, aki éppen kiszállt autójából. – Miért? Semmi sem tiltja! – válaszolta, majd miután megmutattuk neki a megállni tilos táblát elcsodálkozott. Nem értette, miért nem olyan helyre rakják a jelzőtáblát, ahol azt látni is lehet. Rövid eszmecsere után a férfi visszaült autójába és üres parkolóhely keresésére indult – ami a belvárosban felettébb izgalmas feladat.

A férfival folytatott párszavas beszélgetésből kiderült: senki sem fog az utca végéig elsétálni, hogy megnézze, milyen korlátozó táblát raktak ki oda. De hogyan ellenőrizzük, szabad-e ott parkolni, ha be sem lehet hajtani? Ez már fogósabb kérdés. Az önkormányzati kezelésű utaknál, a jelzőtáblák kihelyezéséért az önkormányzat felel – tudtuk meg a Magyar Közút Nonprofit Kft-től.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. hawaiiklub 2010. június 27. 12:43
  „34. hozzászólás burgikukac

  zsákutcában mindkét oldalon parkolhatsz, ha ezt külön tábla nem tiltja. Nem kell hátramenni a végébe megnézni, van-e tábla, az elején kell feltüntetni! És nem kell megfordulni, hogy a "menetirányodnak" megfelelően parkolj. Nézd meg a kresz-t.”
 • 35. ifj. Nagy Gábor 2010. június 27. 01:02
  „34. hozzászólás burgikukac 2010.06.26. 11:12
  "(amugy nem volt itt egy bringasav? amellett eleve tilos megallni)"

  De volt, csak amikor az utca kétirányúvá változott, okafogyottá vált és megszűnt.”
 • 34. burgikukac 2010. június 26. 11:12
  „32. hozzászólás joy 2010.06.26. 08:00 (es a tobbi write-only ember)

  a 15. hozzaszolasban leirtam, hogy a kresz alapjan miert egyertelmu a parkolasi helyzet. erre senki sem reagalt, csak irogatjatok a hulyesegeiteket sorban.

  valoban van olyan szokas, hogy a kisebb zsakutcakban balrol-jobbrol parkolnak (foleg belvarosi, setaloutcaban vegzodo szuk szakaszokon), am ez onmagaban szabalytalan

  23. hozzászólás segesvarics 2010.06.25. 11:37

  nezd, szerintem sokan nagyra ertekelnenk, ha tovabb vinned az ugyet, es legalabb azt el tudnad erni, hogy egy sarga csikot huzzanak a jarda szelere, az megvan 5e+afa-bol haveri alapon (bar tapasztalatom szerint a helyi autosok tobbsegenek fogalma sincs rola, hogy mit jelent, mert itt alig hasznaljak ezt az egyebkent meglehetosen hasznos jelzest)

  (amugy nem volt itt egy bringasav? amellett eleve tilos megallni)

  a kotelezo haladasi irany tabla levetele is meger 1-2 cikket. ha itt megallnak a cikkeid, akkor az csak bulvar marad, ha feltarod a burokracia hibait, elered (az ujsagiro ebbol a szempontbol tobbet er, mint az atlgaember), hogy megoldast talaljanak vagy megvaltoztassanak egy rossz szabalyt, dontest, akkor tettel is valamit a kozert. remelem, ez utobbit valasztod, szerintem abbol is olvasott cikket lehet gyartani, hogy kiss bela elemer megmagyarazza, hogy "hat az nem is ugy volt, a tablat mar igazabol levettek, csak meg nem foganatositottak-...ize...hat meg fonn van, de majd levesszuk"”
 • 33. joy 2010. június 26. 08:06
  „Ha lassan is, de egyre élhetőbb lesz Szeged belvárosa.
  Kezd emberi arcot ölteni, de -sajnos- kell még min. 10 év, mire nem az autók uralnak minden talpalattnyi földet!”
 • 32. joy 2010. június 26. 08:00
  „Tegnap arra volt dolgom.
  Tilos a parkolás?
  Kétlem, mindkét oldalon végog tele volt parkoló autókkal az az utcaszakasz!
  Megjegyzem, valóban idióta, aki így jelzi a tiltott parkolást!
  A zsákutca tiltott oldalának bekáratánál, és a flaszterra fölfestve kellene értelmezhetően jelezni, hamár megtiltották!!!
  Az a szerencsétlen tábla a bank bejáratánál semmit sem tilt, hiszen onnan behajtani sem tud -elvileg- az autós.

  Amíg nem jelzik értelmezhetően a SZABÁLYOSAN közlekedő, a zsákurcába behajtó autósoknak a parkolási rendet -és tiltást, addig semmi joguk bírságolni.
  Joguk van viszont szégyenkezni illetékeséknek!”
 • 31. tron 2010. június 26. 00:42
  „köö a péézzzz”
 • 30. okz63 2010. június 25. 21:57
  „"3. hozzászólás peti765 2010.06.25. 07:53
  kíváncsi leszek ugyan hova fog parkolni az a kb 30 auto.
  Végre ha elkészül a Gogol utca tovább csökken a hely."

  Kár, hogy a Guttenberg utcát újítják fel, nem a Gogolt, de sebaj! :-)”
 • 29. szatyi 2010. június 25. 19:17
  „28. hozzászólás Szikesanyi 2010.06.25. 18:45
  Most nem érnek rá kicserélni, mert a kirúgásokkal vannak elfoglalva.”
 • 28. Szikesanyi 2010. június 25. 18:45
  „Nem az az egyetlen csacsiság.Tessék megnézni és elgondolkodni a Dr.Boros József utcába a honvéd toborzóiroda előtti táblán.Már jó pár éve nincs néphadsereg de a tábla még azt jelzi,hogy" kiv .MNH"
  Ha végig gondoljuk így ahogy van az egész tábla semmit sem jelent.Már rég észre kellett volna venni a táblakirakóknak.”
 • 27. deszkás 2010. június 25. 15:14
  „A közterület felügyelőknek nincs joga az illetékes megkeresésére? Mert a nevükben is benne van.,mert ha nem akkor nevezhetnénk janicsároknak is!”
 • 26. vuk 2010. június 25. 14:35
  „Szabalytalan es rossz tablazas szegeden? Ugyse hiszem el, ilyen nincs!!
  :D”
 • 25. nyomdasz63 2010. június 25. 12:39
  „Egy másik "okosság " :
  Ha jövünk a Bajai út felől a Kálvárián,újabban nem lehet bekanyarodni balra a Textilgyári útra ! DE !
  Az útfestők azért 3 napja az útburkolati jelet/nyilat/úgy festették fel,hogy az egyenesen,-és balra is mutat.
  Ügyes !”
 • 24. szatyi 2010. június 25. 12:07
  „A fényképen látható táblázás szerint ebbe az utcába BE SEM LEHET HAJTANI ! Mit problémáztok rajta?”
 • 23. segesvarics 2010. június 25. 11:37
  „22. hozzászólás honorus 2010.06.25. 11:24

  Újabb szépség. Kár érte.”
 • 22. honorus 2010. június 25. 11:24
  „Segesvári Csabának: A legdrágább parkoló hely címet tavaly óta a Horváth Mihály utca elülső szakasza viseli a patikától kezdve egészen a kamaráig. A korábban parkolóhelyeket anno megszüntették, a hajtű klanyarba a patika bejáratánál kiraktak egy várakozni és megállni tilos táblát. Sőt azon a szakaszon verseny is van ha a közeterület felügyelet jár arra ők büntetnek ha rendőrök kamerával akkor ők. Van rá 30.000 okom hogy tudjam.
  No de sebaj ez a terület aktuálisabb, fel a fejjel:)”
 • 21. Pres 2010. június 25. 10:33
  „Javaslom tegyenek ki egy kötelező haladási irány egyenesen a zsákutcába táblát, plusz oda egy egyirányú utca nyilacskát, valamint egy megállni tilost. A zsákutca végén pedig egy büntetésfizető standot :)”
 • 20. Mathiasking 2010. június 25. 10:23
  „Mi sem bizonyítja jobban, hogy Szeged pályázhatna az "Élhetetlen város" címére. Közlekedni kerékpárral sem egyszerű, de autóval végképp nem lehet élhetően. Remélem ezt nem felejtik el az itteni lakosok októberben!”
 • 19. CsImre 2010. június 25. 09:54
  „Kíváncsi vagyok a Kossuth Lajoson a gyalog- és kerékpárúton autózókat mikor büntetik meg a rendőrök.

  Amúgy a menetirány szerinti bal oldalon, ha külön nem engedi meg valami, akkor nem szabad. Somogyi utcán is állandóan a tilosban állnak.”
 • 18. Teo 2010. június 25. 09:46
  „Ez nagyon KIRÁLY.
  Nem kellene már a vezetést lecserélni, akik döntenek a táblák kihelyezéséről?
  Nagy az isten állatkertje.
  Na de az a rendőr is buzi, aki ezért büntet.”
 • 17. K.T. 2010. június 25. 09:40
  „Egyébként a Kossuth Lajos sugárút is gyalog-kerékpárút az APEH-től kifelé mégsem bírságol senkit a rendőr, aki az orruk előtt halad el gépjárművel. No mindegy.”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabó Kimmel Tamás, a My Fair Lady című musical Freddie-je

Szabó Kimmel Tamás nem ijedt meg a hatalmas tértől és színpadtól, szerinte szuper lesz a produkció. Tovább olvasom