Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Megtelt a szegedi Dugonics temető

Szeged - Nincs szabad sírhely a szegedi Dugonics temetőben, amelyet az évek során panel- és társasházakkal építettek körül. Mórahalmon még legalább száz évig temetkezhetnek az emberek, a csongrádi katolikus temetőben azonban szintén telt ház van.
Az év első nyolc hónapjában 64 ezer 417 gyermek született, 2,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 86 ezer 942 volt, ami 0,5 százalékkal magasabb tavalyhoz képest – közölte a legfrissebb adatokat a Központi Statisztikai Hivatal. Hazánk népessége évtizedek óta folyamatosan csökken – a végtelenségig elbírják a temetők a halottakat?

Az önkormányzati tulajdonban levő Belvárosi, Tápai, Dorozsmai és Gyálaréti temető Hódi Lajos, a Szegedi Testamentum Kft. tanácsadója szerint bizonyosan. – Hetven százalékban hamvasztásos temetést kérnek az emberek, egy egyszemélyes sírba a jogszabály szerint akár hat urna is elhelyezhető – beszélt Hódi Lajos arról, hogy a közeljövőben nincs napirenden a fent említett temetők terjeszkedése. Ráadásul a sírkertek a települések szélén fekszenek, igény szerint akár növelhetnék is területüket.

Házak szorításában a Dugonics temető. Fotó: Karnok Csaba
Házak szorításában a Dugonics temető.
Fotó: Karnok Csaba

Nem így a Rózsa utcából nyíló Dugonics temető, amelyet az évek során a köré épülő panelházak miatt valóságos betondzsungel vesz körül. Amászka László, a felsővárosi plébánia vezetője az üzemeltetésükben álló sírkertről elmondta: a temető a lakóházak miatt valóban nem tud tovább terjeszkedni.

– Aki új sírhelyet szeretne váltani, azt más temetőkbe kell irányítaniuk. Nyughely csak akkor szabadulhat fel, ha a hozzátartozók lemondják annak megváltását – mondta a plébános.

A mórahalmi temető felelős fenntartója a helyi római katolikus plébániahivatal. Joó Balázs plébános a többi megkérdezett kistelepülés egyházi vezetőjéhez hasonlóan úgy nyilatkozott, hogy még óriási területek állnak rendelkezésükre. – Száz évig még biztosan temetkezhetnek Mórahalmon az emberek – mondta.

Csongrádon sincs hely

A makói római katolikus temető 6 hektáros. A plébániahivatalban elmondták, hogy sírhelyek ennek csak kétharmadán vannak, a többi még szabad terület. A csongrádi római katolikus temető gondnokságán viszont azt közölték, hogy a sírkert körülépítése miatt temetetlen helyek már nincsenek, csak a megváltatlan sírhelyeket tudják újraértékesíteni. Németh László, a hódmezővásárhelyi római katolikus plébánia vezetője elmondta, hogy temetőjük negyede még szabad. A most szántóként használt terület nagysága a következő 25–30 évre elegendő, utána viszont már nem tudnak tovább terjeszkedni.

Olvasóink írták

 • 11. gubanc 2010. július 03. 14:11
  „A szegedi temetők az ország egyik legzsúfoltabb temetői. a zsúfoltság mellet az elhatalmasodott bokrok, fák, néhol a gaz. Hozzátéve, hogy normális ősközösségi ember is magaslatra temetkezik, A szegedi meg a pocsolyába.
  Minden temető általában magaslaton, vagy lejtőn van, a szegediek meg talajvízben.”
 • 10. ifj. Nagy Gábor 2009. november 17. 23:14
  „3. spiler 2009.11.17. 14:37
  "temető nem a városba való,ezt figyelembe kell venni a VÁROS VEZETÉSNEK."

  Elhamarkodott kijelentés.

  Egy temető egyfajta speciális parkként funkcionál, a természet megmaradt darabjaként a városban. Nyilván nem ugyanaz a kategória a kettő, de nézzen rá a Fiumei úti temető honlapjára, aki nyitott arra, hogy egy temetőt kicsit más szemmel nézzen:

  http://www.nemzetisirkert.hu/arboretum.html”
 • 9. spiler 2009. november 17. 18:55
  „4.igen nem szegedi vagyok”
 • 8. klj_54 2009. november 17. 17:55
  „Én megoldottam a kérdést, ha majdan oda jutok.
  Qkac ne röhögjön rajtam, szórjanak szét, oszt annyi...”
 • 7. theseus 2009. november 17. 17:10
  „"Az év első nyolc hónapjában 64 ezer 417 gyermek született, 2,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 86 ezer 942 volt, ami 0,5 százalékkal magasabb tavalyhoz képest - közölte a legfrissebb adatokat a Központi Statisztikai Hivatal."

  Ezek az adatok a nagyon szomorúak, fordítva sokkal jobb lenne.
  A többi lényegtelen. Ha betelik egy temető, lehet menni a másikba, vagy újat is lehet nyitni.
  Terület szempontjából szinte elhanyagolható kérdés.”
 • 6. flexsnake 2009. november 17. 16:36
  „Elnyújtózva, terpeszkedve fekszik majd a sírban,
  fejfájára dőlt betűkkel az vagyon majd írva:
  Ha unatkozol, nézz be hozzám, röhögve vagy sírva ;)”
 • 5. Mike3 2009. november 17. 16:07
  „na akkor mostmár a temetőre is kell építeni lakóparkot”
 • 4. klj_54 2009. november 17. 15:32
  „1. hozzászólás persona 2009.11.17. 12:02

  Van vallás mely tiltja a hamvasztást!
  Én inkább azt kérdezném az "akkori" illetékesektől, hogy miért adták el a két szegedi temetőt?
  Mert ha azokat gondozták volna, nem lenne gond.

  3. hozzászólás spiler 2009.11.17. 14:37
  Miért nem a városba való?
  Akkor a pesti Kozma utcait is kidobják?”
 • 3. spiler 2009. november 17. 14:37
  „egy temetőt megszüntettek HÓDMEZŐVÁSÁRHELY FELE AZÓTA SINCS SE TEMETŐ SE BEVÁSÁRLÓ CENTRUM csak a nagy sima pusztaság...........na azért kifelel.temető nem a városba való,ezt figyelembe kell venni a VÁROS VEZETÉSNEK.”
 • 2. bélás 2009. november 17. 12:45
  „és ki van írva a bejáratra hogy teltház. Gyászos hangulatú lesz az idei karácsony, kevesen tudják meglepni szeretteiket....
  Javaslom a Széchenyi teret áldozzák fel temetőnek”
 • 1. persona 2009. november 17. 12:02
  „át kell térni a hamvasztásra, az eléggé helytakarékos megoldás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menetrendszerűen elcsattanó pofonok

4 hónap alatt háromszor támadták meg valamely tömegközlekedési eszköz vezetőjét Szegeden. Tovább olvasom