Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Megtéréséről írt könyvet Molnár Róbert polgármester

Kübekháza - Molnár szerint "Isten azért adta a politikát, hogy a bűnbeesett világban a rendteremtést szolgálja".
Megtéréséről írt könyvet Molnár Róbert Kübekháza független polgármestere, volt kisgazda képviselő. A könyvben a magánéleti eseményeken kívül hangsúlyos a politika is.
Molnár szerint „Isten azért adta a politikát, hogy a bűnbeesett világban a rendteremtést szolgálja".

– A megtérésem előtt azt gondoltam, az ellenzéki padsorban ülő ellenség. Ma hívő emberként azt gondolom, hogy minden oldalban meg lehet találni az isteni értéket és a nemzet érdekében össze kell fogni, mert egyetlen párt önmaga nem tud jólétet teremteni, akármekkora többsége is legyen. Nem a gazdaság felfutása biztosít jólétet, hanem az, ha az ember harmóniában él Istennel és a saját közegével – fogalmazott Molnár Róbert, aki könyvében azt írja: „Isten nem gazdagságellenes, de az Istenben elrejtett élet gazdagsága nem pénzben, földi javakban mérhető".

Molnár gondolkodása magánéleti esemény miatt változott meg – a házassága válságba került –, a könyvben erről részletesen beszámol. „Összeroskadtam, szalmaszálként nyúltam a Bibliáért. Kezdtem általa meglátni Istent, aki számomra addig csak egy kívánságteljesítő automataként létezett" – mondta a delmagyar.hu-nak. Nem sokkal később felesége lelkipásztorának javaslatára a házaspár részt vett egy úgynevezett csendeshéten(a biatorbágyi Magyar Belmisszió programja). A néhány nap megváltoztatta, feleségével újra egymásra találtak, templomi esküvőt tartottak – korábban csak polgári szertartás volt –, majd született három gyermekük. Molnár nem csak gondolkodásban, de külsőleg is változott, fogyott 70 kilót.

Molnár szerint Isten azért adta a politikát, hogy a bűnbeesett világban a rendteremtést szolgálja.
Molnár szerint "Isten azért adta a politikát, hogy a bűnbeesett világban a rendteremtést szolgálja."
Fotók: Segesvári Csaba 

Az egykori kisgazda politikus beszámol a Torgyán Józseffel közös munkáról is, ami 1991-ben kezdődött, és 2001-ig tartott. A kapcsolat indokaként komoly politika vitát említ (erről részletesebben egy korábbi, Elnök embere voltam című könyvében beszél). Leírja, hogy 2007-ben egy három oldalas levélben kért bocsánatot Torgyántól, amire az volt a válasz: megbocsátok, de...

– A megtért hívők nem lesznek felsőbbrendű emberek, de az életünk mindenképpen üzenet és minta kell hogy legyen mások számára. Ehhez azonban nem ragadhatnak a templomokban, ki kell jönniük, hogy világíthassanak a világban – válaszolta arra a kérdésre, hogy mit gondol azokról, akik nem hisznek Istenben. Hozzátette: vallásosnak és hívőnek lenni nem ugyanaz. „A vallásos elmegy a templomba vasárnap, és ezzel ki van pipálva. A hívő Istennel ébred, fekszik, mély kapcsolatban van vele."

Szerinte ma Magyarországon nem keresztény politizálás zajlik, és az nem tesz kereszténnyé, ha valaki keresztet hord a kabátja hajtókáján vagy a nyakában.

– A gyűlölködésen, a széthúzáson, a nagyképűségen és a korrupción nincs és áldás - fogalmazott.
A kérdésre, hogy visszatérne-e a nagypolitikába, úgy válaszolt: ezt Istenre bízza.

Molnár Róbert Egy politikus, akit rabul ejtett Isten című könyve 2011 március 15-én jelenik meg, és szerzője szerint forradalmian új könyv lesz. A delmagyar.hu a kéziratba nézhetett bele.

Olvasóink írták

100 hozzászólás
 • 100. Ludasy 2011. január 07. 11:19
  „Rég nevettem ilyen jót, mint ezt a cikket olvasva! Köszönöm Robi!
  Az irottak megértéséhez vissza kell menni az időben.
  A polgármester úr Torgyán mellet kezdte pályafutását, aki gondosan ügyelt arra, hogy szűkebb környezetében csak szerény képességű emberek legyenek, MR pedig első könyvének címe szerint is az elnök embere volt... A politikára, közszereplésre Torgyán szocializálta és ez elég sok probléma forrása.
  A vallás magánügy, de ez Kübekházán nem egészen így van. Nagyon remélem, hogy az új kötet nem önkormányzati támogatással jelenik meg és az önkormányzati hivatal sem fog venni belőle...”
 • 99. potter00 2010. december 22. 20:49
  „inezkém, attól remek ember már valaki, hogy kölcsönadja a fénymásolt jegyzetét?
  Itt többről van szó, nem az egyetemi haverságról, nem vetted még észre?”
 • 98. novaklaszlo56 2010. december 21. 20:56
  „Tömény sötétség, intolerancia, érvek olyasmi ellen, ami sosem ártott, a jövőt két pofára habzsoló gonoszok, sötét agyak, amelyeknek el kell tűnniük a történelem süllyesztőjében... :O
  Ez igazi keresztényi megnyilvánulás volt, Lordrotten testvér! Gratulálok! Látom, van esélyem a máglyhalálra is. Nem árt az, csak megtisztít, igaz?

  A különbség közöttünk az, testvérem, hogy a magamfajta figyelmesen olvas és értelmezni is igyekszik mindazt, amit lát, hall, tapasztal. Ez, úgy látom, Önre, s még jó néhány, itt is megnyilvánuló keresztény hittársára sokkal kevésbé jellemző. A lényeget ezért megpróbálom újra, Ön mellé guggolva elsuttogni: nem azt sérelmezzük többen is, hogy Önök Isten felé fordulva - akit a hozzászólásaik tanúsága szerint jól ismernek (sic!) - oldják fel az elmúlástól (halál) való félelmeiket, és imára kulcsolt kézzel reménykednek a megváltásban, meg az ezzel együtt járó örök életben, még csak azt sem hánytorgatjuk fel különösebben, hogy eközben teljesen eltávolodnak az ÉLŐ EMBERTŐL és annak nagyon is valós, e világi gondjaitól, hanem azt, hogy mindezt egyre agresszívebben akarják mindenkire rákényszeríteni. A jelenlegi hatalom éppen az önök, isteni (bocs´, Uram! Nem tudják, tényleg nem, hogy mit cselekednek!), fehér fényben tündöklő múltú és jelenű (sajnos úgy tűnik ez a jövőre nézve is igaz) egyházzal való összefonódásának a következtében varázsolja újra elénk azt az időt, amelyre egyik civilizált európai ország, nemzet sem büszke túlságosan. Még egyszer: kérjük, ne kényszerítsenek senkit az Önök szerint egyedül üdvözítő hit és vallás gyakorlására! Ne segítsenek hozzá minket az akaratunk ellenére az örök élethez! Se máglyán, se bitón, se inkvizíciós eszközökkel, se neveléssel, se felekezeti sulikba kényszerítéssel, se egyéb, agresszív, a (szabad?) akaratunkat figyelmen kívül hagyó módon és eszközökkel! Már említettem, csak utalok rá (én figyelmesen olvasok, Önöket viszont nem érdeklik az "ostoba, összehordott érvek" - persze, hisz Önök nem vitatkoznak, hanem kinyilatkoztatnak, igaz, drága, igaz hitű, jó Lordrotten testvérem az úr szeretetében?): a nem hívők soha nem mentek még be az önök templomaiba, hogy ott felforgató tevékenységet, a hit és a vallás elleni propagandát fejtsenek ki. Senki, de smnki nem gúnyolja a templomba tipegő anyókát, vagy bácsit, de még az oda igyekvő fiatalt sem szólja meg senki: szabad akaratából hisz és gyakorolja a vallását, s ez így van rendjén. Ilyen hitellenes felforgatás még az Ön által oly sötétnek bélyegzett (részben igaza van) Kádár korszakban sem történt, igaz, korábban igen. Kérem, viszonozzák e gesztust nekünk is: imádkozzanak, akár értünk is - igaz hitű keresztényhez ez a méltó -, de ne tereljenek bennünket semmilyen karámba. Bárányok vagyunk talán, mint Önök, de nem birkák.
  Engedelmével felhagynék a további polémiával, mert világosan látom, hogy az "ostoba, összehordott ész érvek" egyáltalán nem jutnak el Önökhöz - van kivétel is, csak ki ne átkozzák őket a közösségükből! -, így hát a vitának semmi értelme nincs. Mellesleg az sem világos, hogy voltaképpen mi a vita tárgya: az ÉLŐ EMBER földi gondjai, avagy Isten, és a túlvilág, meg az ígéret: az örök élet. Akárhogy is, az örök élet is itt kezdődik, kedves Lordrotten, és aszerint folytatódik, ahogyan itt elkezdte. De ennyit csak tud Ön is, nemde, hiszen nyilván jobban ismeri nálam a Fiút, vagy mégsem? Biztosíthatom Önt tiszta szívvel és lelkiismerettel: én jól ismerem, hisz személyes barátom Ő. Nem hiszi? Sajnálom. Viszont Ön is megismerheti, ha akarja, s hogy hogyan, arról már szóltam itt korábban. De az, hogy mit írnak, mondanak az emberek, Önnek nem sokat jelent. Azért adjon magának esélyt, kérem, és másnak is: lelkiismerete szerint. Az új alkotmány megszületése után már könnyebb dolga lesz, de addig még él a szabad akarat, és úgy látom, addig él az én nagyszerű barátom, Jézus is. Nos, Ő tovább, de sokkal küzdelmesebb lesz a létezése. Viszont, míg ember él e földön, addig Ő nem adja fel, ezt tudom. Tőle! Személyesen, kedves Lordrotten! Istenkáromló lennék. Talán Ön szerint. De higgye el, tudom, mit beszélek ;)
  Laudetur!”
 • 97. lordrotten 2010. december 21. 16:57
  „Hát, kedves ideírók, én nem hittem, hogy 2010-ben (no pláne, hogy mindjárt 2011) ilyen létezik.
  És itt egyáltalán nem az interjúalany megnyilatkozásaira gondolok. Az a tömény sötétség és intolerancia, amit itt szétfröcsköltetek, ijesztő és ártalmas.
  Már az 50-es években is idejétmúlt, koszlott sablonok, logikátlan, összehányt érvek valami olyasmi ellen, ami mit sem ártott egyikőtöknek sem. Talán ilyenkor sikerül megérteni, hogy mivel is kellett szembenéznie az első századokban hitükért feláldozottaknak. Tényleg nem gondoltam, hogy a 40-es, 50-es és efeletti generáció tagjai, akik két pofára habzsolták a mi jövőnket, a kádárista gulyástól zsíros szájukkal ilyen sűrű gonoszságra képesek. Most kezdem érteni, hogy miért kell még legalább 10 évet várni ahhoz, hogy ez az ország felemelkedhessen: ezeknek a sötét agyaknak menthetetlenül el kell tűnniük a történelem süllyesztőjében!
  Addig Szegednek is annyi, látszik is. Csak ez látszik...”
 • 96. novaklaszlo56 2010. december 21. 09:35
  „Meglehet, igaza van, kedves Utilevél. Csak, tudja, én tényleg nagy tisztelője vagyok annak a kis lökötten intelligens kölyöknek, Jézusnak (! Jaj, mit merészelek?! De biztosíthatom, tényleg szeretem őt. :)), és nem szívesen mondok le senkiről. Örök optimista lévén, mindig igyekszem nyitva hagyni mindenki számára az utat minden irányba, és én sem hagyom, hogy az indulatok bezárjanak engem a saját sötété odúmba. Nem mindig könnyű, és nem is mindig sikerül, elismerem. De igyekszem. Számomra ezt üzeni az a remek kis fickó is: Jézus. A "Krisztus" nevet nem szoktam használni, mert az már erősen szűkített értelmezési irányba hat, úgy gondolom, és sem hívő, sem vallásos nem vagyok, legalábbis a szó inezi értelmezése szerint. (Amúgy gondoljon bele, melyik a nagyobb érdem: gyenge, kiszolgáltatott emberként viselni mások részéről a megaláztatást és a kínokat, vagy isten fiaként, abban a biztos tudatban, hogy pillanatokon belül véget ér a kín, és az Atya mellett üldögélhetek a mennyei zsámolyomon? Sejtem a vélaszát, s így gondolom én is, ezért tisztelem és szeretem szívből, rajongva azt a drága kis hülyét, az EMBER FIÁT. - Jaj, istenem, mi lesz ebből? :)) A világos, igazolható ész érvek, meg az örök kérdések (nyitottság) híve vagyok. De ezeket bárki részéről örömmel veszem, különösen akkor, ha azok ellentmondanak az álláspontomnak, mert ilyenkor mindig valami újat tanulhatok. Az pedig a legnagyszerűbb dolog! De azt hiszem, Ön ezt jól tudja, kedves Utilevél, mert úgy látom, Ön sem ellensége a tanulásnak, és végképp nem az alkotó vitának. Ne is tiltakozzon: látom, hogy így van! :)
  Szívesebben megtiszteltem volna a tegeződéssel, de miután nem így szólított meg, nem mertem ezt tenni. Nem baj, hisz nem ez a lényeg. :)”
 • 95. utilevel 2010. december 21. 07:13
  „Tisztelt novaklaszlo56
  Ne reménykedjen, ebben az életben nem fogja megérteni Önt a vitapartnere. Nem a vitára van képessége, csak a kinyilatkoztatásokhoz és bevett sablonokhoz van tehetsége.”
 • 94. novaklaszlo56 2010. december 21. 00:05
  „Még egy szóra, Inez, ha megbocsájt.
  Ha Ön a keresztényi szeretetet a sejtésem szerinti egyházára hagyományosan, évszázadok óta jellemző agresszióval kísérli meg terjeszteni, azzal nem sok rokonszenvet fog ébreszteni az emberekben, talán még azokban is némi megbotránkozást kelthet, akik egyébként társai Önnek a hitben. Ezért, feltéve, hogy nem veszi rossz néven tőlem, azt javaslom szelíd és igazán csendes lélekkel, vizsgálja felül a krisztusi, egyetemes szeretet kiterjesztésével kapcsolatos metódusait. Ha ezt teszi, még bennem is segítő társra lelhet, legfeljebb a jelzőket felejtem el a felemelő jelentésű szó előtt alkalmazni, ha érti ezt. De a lényeg akkor is megmarad, Inez, ez pedig - s kötve hiszem, hogy ezúttal is ellentmond nekem - nem más, mint a szeretet. Mert számomra ez a lényeg, a jelzők már a fogalom köréből kirekesztendőkre mutatnak, s ennek híve semmiképp sem vagyok. Néhány, Ön által az alteregómnak tekintett olvasó is jó érzékkel világított rá erre, s gyanítom, minden jogi, vagy teológiai képzettség híján tette ezt. Ők az egyszerű, de tisztán gondolkodni akaró emberek (ez talán az egyetlen dolog, ami igazán közös bennük, bennünk, de ez épp elég:)), akik - tán épp ezért - nem tartják magukat oly tévedhetetlennek és mindenki felett állónak, ahogyan - érzésem szerint - Ön teszi. Kérem, ne tegye! Ereszkedjen jó szívvel le közénk! S akkor mi jó szívvel, gyanakvás és felhasználói álnevekre felfűzött paranoia nélkül fogadjuk, meglátja, asszonyom! :)”
 • 93. novaklaszlo56 2010. december 20. 23:21
  „Drága, Keresztényi Szeretettől Duzzadó Keblű Felebarátom, Inez!

  Kérem, ne vegye rossz néven az eddig tanúsított, sunyi gyávaságomat, amely arra késztetett, hogy nehezen dekódolható álnév mögé rejtőzve intézzek támadást a jámbor, csupaszív emberek - amilyen bizonnyal Ön is - nézetei ellen. Mivel úgy látom, hogy a magánéletemet is ismerni véli, s azt oly mélyen a szívén viselve próbál segíteni rajtam, nem rejtőzködöm álnokul tovább. Bevallom, hogy a nagy gonddal megválasztott "novaklaszlo56" álnevem mögött egy szánalomra sem méltó kis féreg bujdokol, oly méltatlan, hogy még szöges bakancsa talpát sem méltó illetni, szégyellnivaló önmagam: Novák László.
  Ezzel egyetemben keresztényi alázatot mímelve arra kérném Önt mesterkélt tisztelettel, hogy tegyen úgy, ahogyan én Önnel szemben: a magánéletemre nézvést ne mentsen engemet, hagyja inkább, hogy azt én éljem a szerény szellemi képességeim szerint való belátásom alapján. Szerfelett oly igen lekötelezne, ha kérésemet fontolóra véve, s azt másokra is vonatkoztatva, nem fárasztaná magát azzal, hogy az engem nyilván nyüszítésre kényszerítő, fájdalmas megvalósulatlanságaimmal, önmagát terhelvén a gondjaiba elmerülne miattam. Higgye el, én ezt nem tudom viszonozni Önnek, mi több, nem is vagyok spirituálisan oly fejlett lélek, hogy legalább a szándékaim rejtett szintjein észrevehetném magamon, hogy érdekelnek az Ön, bizonyosan prime classis magánéletének bármely részletei.
  S hogy tovább enyhíthessem a velem kapcsolatos gondjait, elárulom - de kérem, hajoljon közelebb, hogy halkan, s csak Önnek súghassam tiszta hallású fülébe e titkot -, hogy más néven e környéken nem is jelentkezem sehol. Az égre kérem Önt, tartsa e titkot zár alatt! Bízom Önben szerfelett, mert, ha nem is tekint a barátjának - bizisten értem én -, de keresztényi lelkiismeretére, tudom, bizton támaszkodhatom! :)
  S végül, tán ezt sem baj tudnia: ez oldalon a jogokból nékem épp annyi jár, mint Önnek, vagy bárkinek. Éljen hát bátran vele, a keresztényi jó erkölcsök szabta határokon belül, ha újfent, s utószor kérhetem.
  Isten óvja Önt! Ha már Ön ily vakmerően kísérti a sorsot, e támaszra szüksége lehet, asszonyom, Inez - már, ha asszony Ön. ne szóljon, kérem, mert nékem biz´ ez itt egyre megy! :)”
 • 92. inez 2010. december 20. 22:27
  „A végén kiderül, hogy ez a Molnár Robi egy galád, egy gyilkos, egy fasiszta, egy rabló, egy első számú közellenség, népellenes. Az én munkatársaim viszont pont ezek ellenkezőjéről beszélnek. Ők büszkék arra, hogy egy utolsó faluból egy gyöngyszemet varázsolt, amit az elvtársak eltékozoltak 40 éven át. Neveket nem mondanék. Robit az egyetemen sem ilyennek ismertem meg, amilyennek leírod bejegyző. Egymás között cseréltük a jegyzetet. Amit ő kidolgozott tovább adta a többieknek fénymásolásra. Mindig lehetett rá számítani és a kübeki ismerőseim is ezt mondják.
  Az a ti bajotok, hogy baromira irigyek és féltékenyek vagytok. Hogy van valaki, aki fel tud valamit mutatni az életeben, anélkül, hogy gyűlölködne. A ti alkalmatlanságotok, sanyarúságotok pedig a gyűlölködésben merül ki.
  Örülök, hogy Robi nem süllyed le a ti szintetekre.
  Szánalmas vagy álnéven bejegyző, ha még 15 másik néven is írogatsz, akkor is.”
 • 91. ttju 2010. december 20. 19:28
  „Részlet a MINDENKI Karácsonya ünnepségre szóló meghívó szövegéből:
  "A műsort követően, a templomból kifelé hallé és mákos tészta átvételére jogosító kártyát adnak át a szervezők a TEMPLOMI ÜNNEPSÉG RÉSZTVEVŐINEK, amelyek a főtéren lévő ´karácsonyi konyhában´ válthatók be."
  Tehát zsidók, szerbek vagy más vallásúak, esetleg ateisták vagy csak bűnösök nem kaphatnak a karácsonyi finomságokból, csak aki meghallgatta Isten igéjét.
  Aki csak egy kis karácsonyi zenét hallgatna a főtéren, vagy a ritkán látott falubeliekkel találkozna, de nem vallásos az nem "MINDENKI".
  Kedves Dr. Inez. Ön nem a faluban lakik, tehát nem tudhatja mi van itt. Előttem már sokan leírták, ha merték.
  Rászorulóknak fa, segély, beteglátogatás, ha vallásos....stb.
  Egyébként MR nem hülye, nem állat. Mindannyiunknál okosabb, műveltebb, ékesszólóbb.
  Ezért hisznek neki még ennyien.”
 • 90. lali07 2010. december 20. 17:35
  „Nagy az isten állatkertje de ezt Molnár kinövi pár év és kübekháza mini vatikán lessz a sok birka meg ott legel Robi elött volt lehetöség váltani de el BTÁTOK de majd 8 év mulva rájöttök hogy ki ez az ÁLRUHÁS PAP mert 4 ÉV nektek kevés kedves kübekiek”
 • 89. inez 2010. december 20. 17:24
  „Látom, nem hagytad abba még a különböző álneveken való bejegyzéseket kedves novaklaszlo. Kübeki ismerőseim mesélik, hogy a magánéletedben nincs azért minden olyan rendben. Először a saját dolgaidat kellene rendbe tenni. Utána kritizáld álneveken Robit. Ne magaddal levelezz, hanem nézz magadba egy kicsit.
  Szégyen.”
 • 88. novaklaszlo56 2010. december 20. 16:15
  „Kedves Wwjd!
  Jóleső érzéssel olvastam az alábbi, a megbékélés és derűt sugárzó soraidat, amelyek alapján úgy gondolom, te valóban a világos elmével megszűrt, autentikus keresztényi értékek odaadó híveként viszonyulsz az emberhez és társadalmához, így azt is tisztán látod, hogy boldog, derűs egyének alkothatnak csak elégedett, önmagával harmóniában élő - és vice versa -, az egyének boldogságát szolgáló kisebb-nagyobb, egymással együttműködő közösségeket: társadalmat.
  Ezzel együtt ne vedd rossz néven, ha egy lényeges kérdésben nekifeszülök az állításaidnak: a "nyugati" civilizáció jelenlegi társadalmi, emberjogi vívmányait én nem a kereszténységből, főleg nem az egyházak tevékenységéből látom eredeztethetőnek, hanem a társadalmi-gazdasági struktúrák fejlődéséből, ide értve a demográfiai változásokat, de főleg azt a tudományos-technikai, a XVIII. század óta alaposan felgyorsult fejlődést, amely a társadalom szerkezetét soha nem látott sebességgel megváltoztatta (polgárosodás), és az emberi szükségleteket új, korábban elképzelhetetlen alapokra helyezte. Természetesen ennek a folyamatnak része volt - és az ma is - az ember addigi, befogható teljes története, történelme, ide értve az egyház konzerválta és közvetítette vallást (és ennek kapcsán a vitathatatlanul progresszív értékeket képviselő keresztényi értékrendet is, amelyet egyébként én inkább általánosan az embere intellektuális-civilizációs fejlődési eredményének tartok, tekintve, hogy ugyanezek az értékek a keresztényi világtól távol is megjelentek az emberi társadalmakban, hisz az ember, mint "falkaállat, felismerte, hogy ezen értékek gyakorlati érvényesülése nélkül a társadalom elvadul, és élhetetlenné válik minden részletében) is.
  De e filozófiai mélységekbe merülés nélkül is állítom: a hit és a vallás magánügy, viszont az emberi együttélési normák szerinti gondolkodás (!) és ennek folyományaként az ilyen, következetes életvezetés - amelynek elemi része az ennek megfelelő (!) jogalkotás és jogalkalmazás a legalapvetőbb közügye egy olyan emberi közösségnek, amely életben akar maradni. Ma ez az ország nem ebbe az irányba (=nem a - ha úgy tetszik: jézusi - kereszténységben is fellelhető) halad. Gondolj a kirekesztés megannyi, a jogrendünkbe beágyazódó, a laikus számára észrevehetetlenül alattomosan megbúvó fonákságaira, hézagaira és hiányosságaira, meg a legújabb keletű, szándékos (hatalmi) torzításokra (rasszizmus, nemi - orientációs is - diszkrimináció - oda és vissza, vagyis messze nem egy irányban, politikai megosztottság, egyházi hegemonisztikus törekvések, akár az -újra-alkotmányozás mélységéig, stb.)!
  De mindezt itt nem áll módunkban kielemezni, pedig sürgősen szükség lenne ilyesmire, amíg nem túl késő...

  Kedves Potter00 és Ludmilla47!
  Anélkül, hogy megerősíteném, vagy cáfolnám a hozzászólásaitoknak a polgármesterre vonatkozóan terhelő részleteit, aggódva kérlek benneteket arra, hogy megfontoltabban fogalmazzátok meg a véleményeteket, és senkire nézve ne állítsátok kellő megalapozottság nélkül, hogy bűncselekményt követett el! Röviden: alaptalanul senkit se vádoljatok bűncselekmény elkövetésével! Ez egyben válasz is a kérdésedre, kedves Potter00: a törvény a csalás több formáját, így a választási csalást, a megvesztegetést, a megfélemlítést, és még sok egyéb formáját szigorúan büntetni rendeli. De a büntetés egyik alapvető feltétele, hogy a cselekmény a büntető hatóságok tudomására jusson. Ennek hiányában a büntetőeljárás nem indulhat el. Ez világos, igaz? :) Ez pedig azt (is) jelenti, hogy az ilyen észrevételeket "első körben" nem a nyilvánossság, hanem a hatóságok előtt kell megtenni. Erre, kérlek benneteket, a jövőben jobban ügyeljetek, hogy ne kelljen aggódnom miattatok! :)
  Boldog karácsonyt mindannyiótoknak, hívőknek, nem hívőknek egyaránt!”
 • 87. vogyo 2010. december 20. 14:11
  „wwjd, én is ismerem:):):)”
 • 86. wwjd 2010. december 20. 11:55
  „@Vogyo
  Azt írtad: "Figyelemre méltó, hogy a hívő emberek békessége milyen indulatokat vált ki. "
  Sajnos nem ez a helyzet. A cikk nekem tetszene, ha nem ismerném személyesen Polgármester Urat.
  Sok kommentelő személyesen ismeri őt, és a tudja, hogy nem hiteles ember- nem olyan mint amilyenek beállítja magát- ezért indulatosak...”
 • 85. wwjd 2010. december 20. 11:33
  „@ Dodó
  Úgy tűnik sok rossz példával találkoztál a keresztények körében. Sok szempontból én Polgármester Urat is ilyennek tartom- a hitet valóban nem lehet és nem is szabad erőltetni. Aki személyesen ismeri, az tudja, hogy sajnos sok negatív hozzászólásnak igenis van valóságtartalma.
  Elszomorít, amikor mi keresztények nem vagyunk hitelesek (mindenkivel előfordul sajnos).
  És maga a keresztény egyház is sokszor hitelét vesztette és szégyent hozott Jézus nevére. Ezt is nagyon sajnálom!

  De az tény, hogy ha Jézus nem jött volna el, akkor a mai kultúránk, ahol a nők és a gyermekek egyenrangúak a férfiakkal, nem alakult volna így. Akkor te nőként lehet hogy még mindig a férjed tulajdonának számítanál, akkor nem lenne szociális háló, özvegy- vagy árvaellátás vagy nyugdíjrendszer. Azt írod ,,Keleten fennmaradt a jogrend, a civilizáció, a tudás". Hát szerintem akkor próbálj ki nőként egy iszlám vagy hindu országban, vagy akár Kínában élni- mondjuk egy vidéki kisvárosban...
  Egy nemrég összeállított könyvben, ahol a világ 100 leghíresebb, legokosabb tudósáról írtak, kb 70 közülük hívő kereszténynek vallotta magát. És még lehetne sorolni.

  Én nem vitázni szeretnék, csak leírni, hogy a kereszténység nem csak olyan, ahogyan Molnár Robi azt képviseli. Kívánom, hogy találkozzál hiteles emberekkel, hiteles gyülekezetekkel!
  Jézus csodálatos!”
 • 84. ludmilla47 2010. december 20. 10:33
  „A MAI DM MÁR LEHOZTA A POLGÁRMESTER ÚR ELÉGEDETT MOSOLYÚ FOTÓJÁT A CIKKEL EGYÜTT. POTTER00 TE, HA JÓL LÁTOM ÉRTED AZ ITTENI DOLGOKAT, PEDIG TE IDEGENLÉGIÓS VAGY, HA JÓL VETTEM LE A HOZZÁSZÓLÁSODBÓL!”
 • 83. ludmilla47 2010. december 19. 15:03
  „BIZTOSAN SOKAN SZERETNÉK TUDNI MILYEN VALLÁSÚ A POLGÁRMESTER ÚR, DE AZT MÉG EGYETLEN FÓRUMON SEM NYILATKOZTA KI. LEHET HOGY EBBEN A VALLÁSBAN, AMIT OLY HIHETŐEN PRÓBÁL RÁERŐLTETNI A HISZÉKENY,ÉHES, REMÉNYÜKET VESZTETT EMBEREKRE, OTT A RENDSZERES GYERMEKVÉDELMI TÁMOGATÁST, SZOCIÁLIS SEGÉLYT CSAK AKKOR FIZETIK KI TELJES ÖSSZEGBEN HA AZ ÖNKORMÁNYZAT FELÉ AZ ESETLEGESEN FENNÁLLÓ TARTOZÁST A RÁSZORULÓ KIFIZETI. SZÉP GESZTUS, HOGY MEGEMLÉKEZIK BIZONYOS DOLGOKRÓL, DE NE CSAK AZOK LEGYENEK JÓ EMBEREK AKIK, AZ Ő TANÍTÁSÁT,AKARATÁT KÖVETIK ÉS VÉGHEZVISZIK.A VALLÁS ÁLARCA MÖGÉ BÚJVA HITETI EL MAGÁRÓL ÉS A FALU LAKÓIRÓL IS, HOGY EZ EGY MÉLYEN VALLÁSOS KIS KÖZÖSSÉG. BEZZEG AZ ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOK IDEJÉN IGENCSAK IDEGES VOLT, BIZONYOSAN IZGULT, HOGY ELVESZÍTI A JÁTSZÓTERÉT.PEDIG LEHET,HOGY JOBB LETT VOLNA,HA MÁSUTT PRÉDIKÁLNA MÁR.LEHET, HOGY KÉSŐBB A TÖBBSÉG IS RÁJÖN MAJD,MIKÖZBEN HÚSVÉTKOR KÖTELEZŐ OLVASMÁNYKÉNT A KÖNYVÉT OLVASSÁK.”
 • 82. potter00 2010. december 19. 07:19
  „78. hozzászólás utilevel
  novaklaszlo56
  dodó
  Azt hiszem, ez a lényeg. Ez az, ami irritáló.Mindhárman az elevenére tapintottatok.Egyetértek veletek.”
 • 81. novaklaszlo56 2010. december 18. 16:30
  „Dodóval számos kérdésben oly távol állunk egymástól, amelyhez képest a Makó-Jeruzsálem távolság közvetlen kertszomszédságnak mondható, de ezúttal alapvetően egyetértek vele, még akkor is, ha a rá jellemző módon hatásosan kiélezi a mondanivalóját (bocs, Dodó!:))
  Nem az a gond, hogy valaki - így mondják - megtér (Istenhez), mert az mindenkinek valóban magánügye, hogy hogyan oldja fel önmagában a (halál)félelmeit, és hogyan próbálja a megválaszolhatatlan kérdések miatti feszültségeit csillapítani. Bármilyen rendű-rangú ember "megtérhet", és az ezzel kapcsolatos lelki élményeit is közreadhatja, például könyv formájában. Ezzel semmi baj sincs, talán még a magamfajta is kíváncsian elolvassa, hogy megfigyelhesse benne az ember lelki folyamatainak az ismert, de mégis egyéniségfüggő törvényszerűségeit. A problémát annak a politikai-hatalmi környezetnek a tendenciája okozza a számomra, amelynek az előterében mindez történik: ez ijesztő - és a hozzászólások szerint nem csak az én számomra. A vallás és a hit, ha mégoly elszánt és mélységes is, magánügy. Lehet persze egy közösséget összetartó erő is, ily módin tehát közösségi ügy, de semmiképpen sem lehet olyan, kötelező közügy, amely hivatali formát öltve, leheletfinoman, majd később egyre nyíltabb agresszióval diszkriminál. Ennek a folyamatnak vagyunk ma tanúi és elszenvedői Magyarországon. Erről beszélek, és nem az ember megtérését kifogásolom. De lényegében erről beszél Utilevél nevű vitapartnerünk is: ő a megtérő polgármester által vezetett - mert hát a település első embere esetében ezt nem túlzás így mondani - település légkörének a változásán keresztül kísérli meg ugyanezen probléma megközelítését. Veszedelmes és hosszú távon sok ember megnyomorítását eredményező jelenség lehet ez, ha a tendencia folytatódik: kötelező közügyként kezeljük a vallást és a hitet. Márpedig az irány nyilvánvalóan és egyre nyíltabban ez: készül az új alkotmány is, a szent koronatan kivonatát, meg a keresztényi gyökerekre utalást tartalmazó preambulummal.
  Jozko azt mondja, ő nem keresztény. De igen, ő is az, hacsak nem Magyarországtól és általában az európai civilizációtól idegen kultúrában szocializálódott. Az itt felnövő ember gondolkodásmódja és attitűdjei keresztényiek, a jogrendszer, meg a tudományos gondolkodás is magán viseli e vallás évszázados nyomait, annak értékeivel (autentikusan ilyen is van), és súlyos visszásságaival együtt. De értem, mire utal a megjegyzésével: ő nem vallásos és nem is hívő lélek. Viszont szabadon és tisztán gondolkodik: a teljes lelkiismereti szabadság híve. Én is.
  Boldog szülinapot, Jézus! Boldog ünneplést, ÉLŐ EMBEREK! Ne nyomorgassátok egymást, kivált ne az ő nevében! Ő nagyon dühös lenne ezért rátok, hisz tudjátok, ugye? :)”
100 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Unió fékezi meg a külföldi autósokat

Csongrád megye - Több hazai kísérlet után úgy tűnik, az Európai Unió lép fel hatékonyan a… Tovább olvasom