Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Megtisztulhat végre a gyálai holtág

Megkezdődött a Szegedhez közeli gyálai holtág és vízgyűjtője rehabilitációjának tervezés-előkészítési, illetve engedélyeztetési munkája. Jövő év végére készül el a terv, amely részletesen kidolgozza, miként állítható helyre a holtág és környéke.
A rehabilitáció előkészítési, engedélyeztetési munkáját a vízügy közbeszerzési pályázaton nyerte el. A munka során a Szegedi Tudományegyetem biológusaival, illetve a környezetvédelmi felügyelőséggel is együttműködik az Atikövizig – mondja Fekete Endre környezetvédelmi osztályvezető, a projekt egyik vezetője.
A munkákkal évtizedek óta húzódó probléma megoldása veszi kezdetét – ismerteti az ügy súlyát Szilléry Lászlóné, az Atikövife osztályvezetője. A zsilipekkel három részre osztott holtág vízminősége különösen a felső, a Szegedhez legközelebbi szakaszon szennyezett. Ide jut a közeli, üvegházas növénytermesztéssel foglalkozó cég termálvize, s – elsősorban illegális bekötésekből származó – kommunális szennyvíz is ront a minőségen.

A középső szakasz, a Fehér-part és a Szilvás horgászvíz, minősége a felső szakaszánál ugyan sokkal kedvezőbb, de azért van mit rajta javítani. Itt történt 1981–1982-ben az a máig sokszor emlegetett katasztrofális halpusztulás, amelynek hatását csak sokára sikerült ellensúlyozni. A pusztulást a már említett termálvíz okozta, amit akkor még oda vezettek. A rehabilitáció lényeges része, hogy termálvíz egyáltalán ne kerüljön a holtágba. Legmegfelelőbb megoldás a használt termálvíz visszasajtolása lenne; az Atikövizig azt is vizsgálja, hogy a hidrogeológiai viszonyok lehetővé teszik-e ezt. Termelnek szennyvizet az itteni, volt mezőgazdasági szövetkezetből alakult cégek is, de ez már nem ide kerül, hanem egy közeli tározótóba. A terv készítői azt is megvizsgálják, van-e lehetőség még környezetkímélőbb szennyvízelhelyezésre. A legjobb a minőség a holtág alsó, határvízi szakaszán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb pénz jut a szociális otthonokba

Csökkent az idősgondozás állami normatív támogatása az idén. Szegeden a működési költségek kieső… Tovább olvasom