Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Megújuló energiákat bemutató park épült a pusztaszeri iskola mellett

Pusztaszer - A Föld napja alkalmából rendezett programon a Csizmazia György Általános Iskola tanulói bemutatják szélgenerátorukat, sörös és vizes kollektorukat az érdeklődőknek. A cél: minél többen ismerjék meg az olcsón előállítható, környezetbarát berendezéseket.
Kitehetnék a „megtelt" táblát a pusztaszeri Csizmazia György Általános Iskola udvarán kialakított kis mesterséges tóra: békák, halak, orvosi piócák, poloskák, vízi ízeltlábúak mellett mocsári teknős, lónadály (lópióca) és több száz halivadék éldegél benne. A vízi élőhelyet a természetbúvár szakkörös gyerekek és szüleik alakították ki Mészáros Zsolt iskolaigazgató segítségével tavaly tavasszal. Az Oktatásért Közalapítvány pályázatán nyert pénzből szélturbinát is felállítottak mellé. Ez a szerkezet biztosítja a tó vízellátását, és működteti a közepén lévő kis szökőkutat is.

A szélturbina biztosítja a kerti tó vízellátását. Fotó: Frank Yvette
A szélturbina biztosítja a kerti tó vízellátását.
Fotó: Frank Yvette

A megújuló energiákat bemutató eszközpark az iskola diákjai által barkácsolt sörös kollektorral és vizes kollektorral lett teljes idén – a kis ezermesterek a háromnapos Csizmazia-napok záróprogramjaként ma mutatják be a szerkezeteket a nagyközönségnek.

– A baksi, a balástyai, az ópusztaszeri és a kisteleki iskolából érkeznek hozzánk ma diákok, hogy részt vegyenek a Föld napja alkalmából rendezett programunkon – magyarázta Mészáros Zsolt, akitől megtudtuk: az alsósokat természetismereti játékokkal várják, a felsősök hat állomást járnak végig. Ezeken a megújuló energiák felhasználási lehetőségeivel, vagyis a szélgenerátorral, a levegőt felmelegítő sörös kollektorral, a meleg vizet előállító vizes kollektorral és a napszakáccsal ismerkedhetnek meg. Utóbbi nem más, mint egy fényvisszaverő burkolattal ellátott parabolatányér, amely képes annyi hőt összegyűjteni a napsugarakból, hogy tűzhelyként használhassák. A gyerekeknek palacsintát sütnek rajta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiány és szennyvíz a falugyűlésen

Zákányszék - Komoly hiánnyal fogadta el idei költségvetését Zákányszék – jelentette be… Tovább olvasom