Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Megújulóenergia-központ épül Szegeden

Megújulóenergia-központot hoz létre szegedi, Öthalmi úti telephelyén a Corax-Bioner Rt. A cég az egyetemmel együtt a régióban lévő számos, zöldenergiaügyben érdekelt jelentős cégcsoport tagja. A Floratom Kft. – az említettekkel is együttműködve – biogázt szeretne használni üvegházfűtésre a termálvíz kiváltására.
Zöldáram is létrehozható a sertéstelepeken keletkező hígtrágyából. Illusztráció: Tésik Attila
A dél-alföldi régióban több konzorcium is létrejött megújuló energiák fölhasználásának kutatására. A Szegedi Tudományegyetem, illetve a szegedi telephellyel is rendelkező, országos hatókörű Corax-Bioner Környezetvédelmi Rt. mindegyikben részt vesz – mondja Kovács Kornél, az egyetem biotechnológia tanszékének professzora, az MTA SZBK Biofizikai Intézet tudományos tanácsadója, a Corax-Bioner tiszteletbeli tudományos igazgatója.

A Corax megújulóenergia-központot kíván létrehozni Szegeden, a Nemzeti Kutatási és Technológiafejlesztési Hivatal pályázatán nyert támogatással. A cél: ipari mennyiségben és folyamatosan hozzanak létre bioenergiát. A helyszín a cég Öthalmi úti – a volt orosz laktanya épületében lévő –, szegedi telephelye lesz. Áprilisban négy ötvenliteres biogáz-előállításban használható fermentor kezd el itt működni, a fejlesztés kiindulópontjaként. – Képzési, továbbképzési feladatokat is betöltenek a fermentorok. Magyarországon ugyanis, hiszen megújulóenergia-ipar jószerével még nincs, rendkívül kevés a valóban képzett szakember.

Biodízel

Mi a helyzet a biodízellel? Eddig csak Kunhegyesen épült biodízelüzem az országban; jelenleg hasznosítatlanul áll. A szegedi vegyészkutatók – a világon egyetlenként – olyan eljáráson dolgoznak, mellyel a biodízel-előállítás során jelentős mennyiségben képződő, jelenleg metilalkohol-tartalma miatt veszélyes hulladéknak minősülő glicerint fölhasználhatja majd az élelmiszer- és a kozmetikaipar. Így ennek a növényi olajokból előállítható üzemanyagnak a gyártása még kifizetődőbbé válik – hívja föl a figyelmet Kovács Kornél. Hozzátéve: az új eljárás önmagában is nagyon értékes, eladható szellemi termék lehet.

Még forrásokat kell keresni hozzá, ezért később kezdődhet el a szegedi Floratom Kft. átállása termálvízről biogázra. Az általa használandó biogáz-előállítási technológiát az egyetem kutatói kísérletezték ki a Dél-alföldi Élet- és Anyagtudományi Központ keretében, az Unikotech Kht. közreműködésével, a Pigmark Kft. Sándorfalvi úti telepén. A biogáz-alapanyagot, a hígtrágyát a Pigmark sertéstelepei szolgáltatják majd, melyből az új eljárással a jelenleginél lényegesen hatékonyabban állítható elő biogáz. A folyamatosan keletkező biogázt gázmotorban égetik el majd. Az égetés során részint hő keletkezik, ezzel lehet melegíteni az üvegházakat, másrészt pedig elektromos áram jön létre, amely sokoldalúan hasznosítható a telepen. Az áram fönnmaradó része pedig mehet a fogyasztói hálózatba – az ügyben a Démász Rt. is érdekelt. Az energetikai váltásnak azért is lenne kiemelt jelentősége a Floratom esetében, mert az üvegházak fűtésére nagy mennyiségben igényelt termálvíz környezetbaráttá tétele – sómentesítéssel s visszasajtolással – rendkívül sokba kerülne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kis pártok szerint a nagyok elvitték előlük a szelvényeket

Hódmezővásárhelyen száll harcba a legtöbb képviselőjelölt az országgyűlési választásokon – a… Tovább olvasom