Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Megújult a háromszáz éves szoborcsoport

Alsóvároson tegnap felavatták a helyreállított Mária-szoborcsoportot. Szeged legrégebbi, barokk szoborcsoportja már az 1700-as évek elején a Havasboldogasszony-templom előtt állt.
A helyreállított Mária-szoborcsoport a szegedi alsóvárosi templom előtt Fotó: Segesvári Csaba
Visszakerült régi helyére Szeged legöregebb szoborkompozíciója. A Szűz Máriát és szüleit ábrázoló festett mészkő alkotás a tizennyolcadik században készült. Kétszázötven évig állt a Havasboldogasszony-templom előtt. Amikor a szerzetesek elhagyták a rendházat az államosításkor, elásták a szobrot. 1992-ben került elő az alkotás, két éve kezdődött a restaurálása.

Tegnap az alsóvárosi templom előtt a ferences rendházfőnök, Orosz András Lóránt köszöntötte az ünneplőket, majd Botka László polgármester mondta el avatóbeszédét. Alsóvárost az állandóság és a megmaradás szimbólumának nevezte. Emlékeztetett, hogy ez a városrész összetartotta és átmentette a szegedieket a sors legnagyobb megpróbáltatásain, így a török hódoltság idején is.

A szoborrestaurálást vezető Rákos Péternek elismerését fejezte ki a város embere, majd a művésszel együtt avatták fel az alkotást. Gyulay Endre megyés püspök szentelte fel a szobrot. A Szűz Anya és családja példájára hívta fel a hallgatóság figyelmét. Majd Szent István királyról szólt, aki halálos ágyán a Boldogasszony kegyelmébe ajánlotta népét. A magyarok nagy asszonya elnevezést és a Mária-tiszteletet az akkori csanádi püspöktől, Gellérttől tanulta az ország. Az ünnepség végén Orosz András Lóránt mondott imádságot: Assisi Szent Ferenc A boldogságos Szűz üdvözlése című költeményét olvasta fel. Az ünnepséget a Mária-himnusz zárta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dzsadzsa, tücsök és patkány a vadasparki etetőtálban

A selyemmajmok a legkényesebbek, a hiénák a „legigénytelenebbek" a Szegedi Vadasparkban… Tovább olvasom