Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Megújultak a túraútvonalak a Homokhátságon

Mórahalom - Uniós támogatással megújultak a helyi látványosságokat, műemlékeket és védett természeti területeket érintő túraútvonalak a Homokhátságon, a fejlesztés részeként központi pihenőhely is épült.
Berta Zsolt projektmenedzser keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a központi pihenőhely az egykori Nagyszéksósi Iskolánál létesült, amely a kiinduló és érkező pontja a túraútvonalaknak.

A mórahalmi önkormányzat a feladatra 37,5 millió forintnyi uniós támogatást nyert, amelyet közel 10 millió forintnyi önerővel egészített ki. A program során kicserélték és pótolták a tíz évvel ezelőtt kialakított túraútvonalak megrongált és elhasználódott tábláit, többnyelvű prospektusokat, térképeket készítettek, kiépítették a turistákat fogadó központot, és egy játszótér is létesült. Emellett kialakítottak egy olyan szociális blokkot, amelyet a gyalogtúrázók is szabadon használhatnak.

A homokháti kisváros külterületén található Nagyszéksósi iskola az 1975-ös bezárását követően a kilencvenes évek közepén éledt újjá. A többfunkciós épületegyüttes ma már ötvenfős turistaszálláshelyként is működik.

A kilencvenes évek végén jelölték ki azokat az iskolaépülettől induló túraútvonalakat, amelyek a térség - Mórahalom mellett Ásotthalom, Domaszék, Röszke és Zákányszék - fontosabb épített és természeti értékeit érintik. Egy évtized után az időjárási viszonyok, a korrózió, a rongálások és a lopások szükségessé tették az útvonalak rendbetételét.

A fejlesztés eredményeként hétféle, különböző nehézségi szintű, együttesen több mint 180 kilométer hosszúságú túraútvonal lett újra bejárható, olyan védett természeti területeket és értékeket bemutatva, mint például a Madarász- és a Nagyszékós-tó, a Tanaszi rét, az Ásotthalmi láprét vagy a Gárgyán erdő. A túraútvonalak érintik a Csipak-semlyék védett területe mellett található Erdei Iskola és Zöld Közösségi Ház tanösvényeit is.

A legrövidebb táv 9 kilométer, amely a település közelében található bivalygulya mellett halad el és Mórahalom belvárosáig vezet. A leghosszabb, a Rétek között, erdőkben bolyongva elnevezésű útvonal 44 kilométer. Ennek során a túrázók bejárják a Csipak-semlyéket, a Tanaszi-rétet, az ásotthalmi Kiss Ferenc emlékerdőt, majd visszatérnek a Nagyszéksósi Iskolához.

Olvasóink írták

 • 3. kalkutta 2010. november 30. 23:02
  „Néhány tábla, pár kiló festék 37,5+10 millióért. Ügyes...
  Jah, hol a térkép a 180 km (!) hosszú turista útról? Meg a fénykép a központi pihenőhelyről?
  Ezektől eltekintve a szándék dicséretes lenne.”
 • 2. fattboy 2010. november 30. 17:46
  „Hétfő hajnalban egy lelkes "turista"csoportot kísértek a határvadászok Kisszéksóson.”
 • 1. SZERINTEM 2010. november 30. 12:51
  „hmmm.... túraútvonal, öreganyáink ezt nem így nevezték még a múlt század elején. Nem gondolom, hogy özönleni fognak ide a túrázok a "síkságra". Valljuk be, egy hegyi túra látványosabb. Kicsit olyan fából vaskarikának látom, de ha már adták a pénzt ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nyelv sokszor csak ürügy

A nyelv sokszor csak ürügy a politikusoknak, hogy másról beszéljenek, például az általuk elképzelt hazafiságról – fogalmazott Kontra Miklós. Tovább olvasom