Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Megússzák a pártok

Harminc nap állt a pártok rendelkezésére, hogy leszedjék a kampányplakátjaikat – Szeged sok helyén mégis ott virítanak. Az MSZP szerint őket nem érinti a törvény, a Fidesz-MPSZ az elmaradást az aktivisták őszi szünetével magyarázza. Büntetéstől nem kell tartaniuk.
Még mindig sok választási plakát látható Szeged utcáin. Fotó: Segesvári Csaba
Az önkormányzati választások óta eltelt a törvényben előírt harminc nap, amely alatt a pártoknak le kellett volna szedniük saját választási plakátjaikat. Ennek Szeged számos helyén nem tettek eleget: az egykori jelöltek mellett kampányoló kisebb falragaszok és óriásplakátok egyaránt láthatók az utcákon.

Mészáros Tamás, az MSZP szegedi ügyvivője elmondta, kisebb plakátokat a szocialisták egyáltalán nem használtak a kampányban. A kihelyezett óriásplakátokkal kapcsolatban – amelyeken Botka László polgármesterré választása mellett agitáltak – pedig úgy véli: azok leszedéséről az a cég dönt, amelyiktől a hirdetőfelületet bérelték. A szocialisták bérleti szerződése október 1-jéig szólt, Mészáros szerint azonban csak akkor tűnnek el választási plakátjaik a közterületekről, ha a bérbeadó újfent eladja és átragasztja az adott helyet.

– Erősen dolgozunk a plakátok leszedésén – mondta tegnap Oláh János, a Fidesz-MPSZ szegedi elnöke. Hozzátette: az első nagy esőnél láttak neki a takarításnak, mert akkor könnyebben jöttek le a falragaszok, amelyekből ötezret ragasztottak ki a kampányban Szegeden. Oláh szerint bizonyos körzetekben már mindet leszedték, máshol „az élet oldotta meg a feladatot", ráragasztottak a plakátjaikra vagy az ellenfél szedte le azokat. A fönnmaradókat a Fidelitas szegedi aktivistái tüntetik majd el, akik jelenleg őszi szünetüket töltik. Az elnök ígérete szerint a szünet után nem sokkal eltűnnek Szegedről a fideszes kampányplakátok.

Ácsné dr. Gunda Judit, az önkormányzat általános igazgatási irodájának vezetője arról tájékoztatott, a pártoknak semmiféle szankciótól nem kell tartaniuk, ha a plakátjaikat nem szedik le. A választási törvény ugyanis csak azt írja elő, hogy a voksolást követő harminc napon belül el kell távolítani ezeket – arról nem rendelkezik, mi történik, ha mégsem. A szankcionálást helyi rendelet sem szabályozza. A hivatal „nyomásgyakorlásként" annyit tehet, hogy levelet küld a pártoknak, felkéri őket plakátjaik leszedésére. Az irodavezető elmondta: a törvény nemcsak a kisebb falragaszokra, hanem a választási tartalmú óriásplakátokra is vonatkozik – mindegy, hogy ingyenes köztéri vagy bérelt felületről van szó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Egyesült Államokban is megemlékeztek Gregorról

Nem gyakran fordul elő, hogy szegedi polgárról nekrológot írnak a világlapok. Az elmúlt héten 66… Tovább olvasom