Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Megvan a 11 milliárd forint a klinikai tömbre

Szeged - 11,1 milliárd forintot nyert a szegedi egyetem pályázata az uniós tenderen, felépülhet az új klinikai tömb – jelentették be tegnap. A kivitelezők ősszel kezdhetnek.
Elnyerte az igényelt teljes összeget – 11,1 milliárd forintot – a Szegedi Tudományegyetem pályázata az Infrastruktúra-fejlesztés támogatása az egészségpólusokban című uniós tenderen – jelentette be a kormány döntését követően tegnap Vojnik Mária, az egészségügyi tárca államtitkára. Ebből tervezi megépíteni a 265 aktív és 34 intenzív ággyal működő új klinikai tömböt az egyetem a Semmelweis utcai „régi" új klinika mögötti területen. Az összesen 75 milliárdos pályázati keretösszeget a kormány további 10,2 milliárd forinttal egészíti ki – így a nyertes pályázatok 10 százalékos önrészeivel együtt a teljes projekt 94,6 milliárd forintot tesz ki. A szegedi egyetem mellett másik hét intézmény nyert még fejlesztésre pénzt.

Kapavágás ősszel

Az új klinikai tömb építészeti tervpályázatán decemberben hirdettek eredményt. A kedvező kormánydöntés után a nyertes pályázókkal részletes kiviteli terveket készíttetnek, majd az engedélyek beszerzése és a közbeszerzési eljárások következnek – mondta el Szabó Gábor. A folyamat nagyjából fél évet vesz igénybe. A rektor úgy kalkulál, idén ősszel már nekifoghatnak a kivitelezésnek. Az átadás határideje 2012 vége.

– Nagy örömmel fogadtam a hírt, annak pedig külön örülök, hogy a maximális pályázati összeget sikerült elnyernünk. Így teljes értékűen tudjuk megvalósítani a projektet, a szegedi klinikák ellátási körzetébe tartozó közel kétmillió embernek nyugat-európai egészségügyi ellátást tudunk biztosítani. Rektorságom egyik nagy sikerének tartom az eredményt – reagált a bejelentésre Szabó Gábor. A szegedi egyetem vezetője hangsúlyozta: láthatóan jól sikerült a város és az egyetem rengeteg munkával járó együttműködése az egészségügyi integráció során. Elismeréssel szólt Botka László polgármester lobbizásáról is. Mint mondta: erőteljes politikai támogatottság nélkül nem kapott volna maximális támogatást a szegedi pályázat.

– Az elmúlt évtizedek legnagyobb egészségügyi fejlesztésére kerül sor Szegeden az önerővel együtt összesen 12,3 milliárd forintos uniós tender jóvoltából. A 400 ágyas „régi" új klinika – amit hamarosan felújítanak – és az új tömb együtt közel 700 ágyas, modern, 21. századi elvárásoknak megfelelő egészségügyi infrastruktúrát teremt. Azt hiszem, ez a siker azokat is meggyőzheti, akik eddig kételkedtek az integráció kedvező hatásaiban – értékelte a tegnapi döntést Botka László. – Nagyszerű munkát végzett a pályázatot készítő egyetem – tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 3. csanyiv 2009. január 24. 04:37
    „Na végre! :)”
  • 2. török 2009. január 23. 23:43
    „És??? Tök jó!”
  • 1. Gazficko 2009. január 23. 14:10
    „ÉS????????????????????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áll még Szeged karácsonyfája

Szeged - Nem szedték még le Szeged karácsonyi fénydíszeit, és áll még a város karácsonyfája is a… Tovább olvasom