Délmagyar logó

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 33°C Még több cikk.

Megvan a Zsigmond Vilmos filmfesztivál versenyprogramja

Több mint kétszáz órányi filmet, összesen 389 alkotást neveztek be öt kategóriában. A tíztagú előzsűri összesen 24 órányi versenyfilmet válogatott ki.
 – A május 9-én kezdődő Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválra több mint kétszáz órányi filmet, összesen 389 alkotást neveztek be öt kategóriában – mondta el Szabó Éva Andrea, a fesztivál művészeti vezetője a csütörtöki sajtótájékoztatón. – A tíztagú előzsűri összesen 24 órányi versenyfilmet válogatott ki: ezek listája már látható a www.zsigmondvilmosfest.com oldalon.

A második alkalommal megrendezendő fesztiválra 27 nagyjátékfilmet neveztek, köztük a Testről és lélekről című Oscar-jelölt alkotást is: azonban Enyedi Ildikó rendezőt és Muhi András producert felkérték zsűritagnak. A Testről és lélekről-t így az első napon levetítik a közönségnek, és remélik, hogy ha a Zsigmond Vilmos filmfesztiválon nem is, de az Oscar-gálán hódíthat. A zsűri elnöki székét Szabó Gábor Balázs Béla-díjas operatőr foglalja el, a döntéshozók közé tartozik még Erdély Mátyás, az Oscar-díjas Saul fia operatőre, valamint James Chressanthis, az Amerikai Operatőrök Társaságának tagja, aki workshopot is tart a fesztiválon részt vevőknek.

A május 9-e és 12-e között zajló versenyhez Chressanthis workshopján kívül számos kísérőprogram kapcsolódik: Illés György „Papi"-ra emlékezve levetítik az Egy igaz ember című portréfilmet, bemutatkozik a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmes tanszéke Szász János rendező vezetésével, valamint ismét szerveznek alkotó-közönség találkozókat.

Az idei filmfesztiválon diákzsűri is alakul középiskolásokból és egyetemistákból, akik saját díjat is alapítanak. A díjazásra szánt összeg háromról négymillióra emelkedik, a díjakat pedig Popovits Lőrinc szobrászművész készíti.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rügykárokat okozhat a rekordhideg, ám ettől még jó lehet a termés

Rügykárokat okozhat a rekordhideg, ám ettől még jó lehet a termés
A múlt héten - a rekordhideg beköszönte előtt - jó néhány gazda már elkezdte az őszibarackfák… Tovább olvasom