Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Megvédi a honvéd becsületét a megye

Szeged - Hamarosan alapítvány kutatja azokat a világháborús csatatereket és temetőket, ahol megyénkbeli honvédek harcoltak és nyugszanak. Több száz ilyen településről tud a kezdeményező megyei önkormányzat, amely 1 millió forinttal járul hozzá a munkához.
Az I. és II. világháború hadszínterein elesett Csongrád megyei katonák emlékét ápoló, emlékhelyeit gondozó alapítvány létrehozásának ötletéről már ősszel is tárgyalt a megyei közgyűlés. Nógrádi Zoltán egyéni képviselői indítványa és Zakar Péter alelnök előterjesztése alapján legutóbb úgy határoztak a képviselők, hogy a Rendezvényház Kht.-nak adják át az e célra szánt egymillió forintot, mivel a törvények szerint az önkormányzat maga nem hozhat létre ilyen alapítványt.

A hazai földben eltemetett idegen katonák sírjainak rendben tartása a magyar állam dolga, és az idegenben elesett magyar honvédek temetőit is sok helyen gondozzák. Mégis fontos, hogy a megye vállalja ezt a feladatot, mert bár alig van olyan család, amelyet ne érintett volna a két világháború, az nem közismert, milyen sok helyen estek el megyénkbeli katonák. Zakar emlékeztet arra, hogy többek között az Isonzónál, a doberdói St. Michele-hegy közelében, Przemysl temetőiben, aztán a Donnál, Oroszország és Ukrajna, valamint Lengyelország temetőiben nyugszanak ezek az emberek, több száz településen. Helytállásukról, áldozatuk igazi súlyáról a rendszerváltás előtt nemigen lehetett hallani az iskolában. Az a téves közhiedelem alakult ki, hogy a magyar katona gyáva, megbízhatatlan volt, pedig ez nem igaz, meggyőződhet róla, aki tanulmányozza a háborúk történetét.

A megyei önkormányzat szeretné elérni, hogy a magyar honvédről végre reális kép alakuljon ki az utódokban, ezt szolgálja a megyebeli katonák tiszteletére emelendő szegedi emlékmű is, amelynek elkészítéséről nemrég határoztak.

Kutatnak, dokumentálnak

Az alapítvány célja, hogy gondozza a hadisírokat, katonai emlékműveket, segítsen az egykori harcterek beazonosításában. Tudni akar az összes harctérről, ahol a megyénkbeli honvédek megfordultak. Ezt a kutató munkát majd kiadványok, kiállítások dokumentálják, lesz alkalom arra, hogy a magyar katonai emlékekkel megismertessék az általános és középiskolás diákokat. Ez már el is kezdődött, tavaly októberben a megye középiskoláiban tanító történelemtanároknak a doberdói harcok helyszínére szervezett tanulmányutat az önkormányzat. Itt magyar kutatók tartottak előadást az első világháború egyik legvéresebb ütközetéről. Doberdo közös emlék az olaszokkal: a helybeliek máig megőrizték a két szembenálló hadsereg lövészárkait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bagi az ügyvezető háza előtt folytatja

Szeged - Folytatja egyszemélyes demonstrációját Bagi Ádám, akinek 13,6 millió forinttal tartozik a… Tovább olvasom