Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Megvédi magát a mentős, ha kell

Egyre több atrocitás éri a mentőket Magyarországon, a dél-alföldi régióban is. A Szegedi Rendészeti Szakközépiskola a támadások megelőzésére és kivédésére szervezett önvédelmi képzést az ápolóknak.
„Hagyjad békén a feleségemet! Tűnjetek innen!" – támadt rá egy késsel Rónai Emil alezredes egy mentőápolóra a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola tornatermében. A fiatalember a szúrást a táskájával hárította el, majd elmenekült. – Ha megmarad az életed, megmarad a fizetésed is, abból majd tudsz venni új táskát – magyarázta Rónai.

Az alezredes kollégáival az intézmény csarnokában és szituációs szobájában önvédelmi technikákra oktatta az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének ápolóit. Többek között a biztonságos távolságtartást, a fogásokból való kiszabadulást, a földreviteli technikát, leszorításokat, a segítségre szoruló megközelítését és átvizsgálását, egy adott helyiségbe való belépést és annak átvizsgálását sajátították el néhány óra alatt az ápolók.

Azt is megtanulhatták a mentők, hogyan hárítsanak el egy baseballütős támadást egy székkel. Fotó: Schmidt Andrea
Azt is megtanulhatták a mentők, hogyan hárítsanak el egy baseballütős támadást egy székkel. Fotó: Schmidt Andrea

Alig egy hónapja írtuk lapunkban, hogy a dél-alföldi régióban idén már háromszor támadtak részeg vagy begyógyszerezett emberek a segítségükre siető mentőkre. Tavaly tízszer, tavalyelőtt tizenegyszer érte fizikai atrocitás őket. Zentay Attila, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének orvos igazgatója akkor úgy nyilatkozott, egyre gyakoribb, hogy az ellátandó tudata élvezeti szerek miatt módosult, és ilyenkor nagyon gyakori az agresszió a páciens részéről. – Sokszor fenyegetnek bennünket, de jó kommunikációval meg lehet előzni a támadások egy részét. Sajnos a mentők nem kapnak ilyen jellegű képzést, önvédelmet sem tanulnak – mondta.

– Ezzel a magyar rendészeti képzésben eddig egyedülálló kezdeményezéssel szeretnénk a mentők ellen irányuló támadásokat megelőzni, illetve megtanítani őket a kezelésükre, akár önvédelmi fogások alkalmazásával is. Néhány héten belül harmadszor tartjuk ezt a képzést: az előző foglalkozásokról a mentősök elismerően nyilatkoztak, hasznosnak, a gyakorlatban alkalmazhatónak tartják az átadott ismereteket – mondta Kozma András rendőr őrnagy.

A késsel támadós jelenet modellezésén kívül a rendőrök azt is megtanították a mentőknek, hogyan hárítsanak el egy baseballütős támadást egy székkel, amelyet a legtöbb lakásban gyorsan fel tudnak kapni. A szakközépiskola szituációs szobájának „kocsmájában" egy zavart, ellenkező, részeg férfi minél gyorsabb hatástalanítását sajátíthatták el. A részeget az egyik ápoló alakította megdöbbentő hitelességgel. – Nagyon sok ilyen helyzetbe futunk bele, nem volt nehéz felidézni az emlékeket – magyarázta a fiatalember, akinek kezét az asztalra szorították, hátrafeszítették, hogy még véletlenül se tudjon rátámadni a neki segíteni akarókra.

Aki munkáját végző mentőre támad, az közfeladatot ellátó személy elleni erőszakot követ el, ami egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vámos is viheti az adós autóját

Közúton, határátkelőn is lefoglalhatják a pénzügyőrök az adótartozók autóját. Tovább olvasom