Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Megy a búza Spanyolországba

A brüsszeli Gabona Irányító Bizottság legutóbbi ülésén 13 ezer 380 tonna magyar kukorica értékesítését engedélyezte a közösség piacára – az intervencióssal megegyező – 104,53 euró/tonna áron.
A szabályozás szerint a felajánlott áru 101,36 euró/tonna felvásárlási alapára novembertől május végéig minden hónapban tonnánként 0,46 euróval még növekszik.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól kapott tájékoztatás szerint két hazai cég pályázott a gabona megvételére, ajánlatuk nem lehetett kisebb az intervenciós árnál, mert ezt az unió a saját piacára előírja. Érkezett ajánlat búza harmadik országba történő exportjára is. Ennek mennyisége 30 ezer 792 tonna volt, az ára pedig 87,59 euró/tonna, amit nem talált versenyképesnek a bizottság, ezért elutasította az ajánlatot. A bizottság napirendjén a különleges intézkedésekkel kapcsolatos ügyek is szerepeltek. Mint például annak a 42 ezer 152 tonna mennyiségű búzának a sorsa, amit az ajánlattevő Spanyolországba szeretett volna eljuttatni, de hiába, mert az 56,75 euró/tonna és a 63,50 euró/tonna vételi ár nem felelt meg Brüsszelben.

Egyébként Spanyolországba a kivételes rendelkezés keretében összesen 300 ezer tonna magyar gabona kivitelére van mód. A jóváhagyott mennyiség útnak indítása a napokban megtörtént, s a több mint 40 ezer tonna kukorica körülbelül két hét alatt jut el rendeltetési helyére. Jelenleg Baján, Dunaföldváron és Mohácson rakják uszályokra a magyar gabonát. A nagy szárazság miatt gabonahiányban szenvedő Portugáliába 200 ezer tonna kiszállítása lehetséges.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordbevétel a szabadtérin

Minden idők legsikeresebb szabadtéri évadját zárták a hét végén. A nézőszám és a bevétel… Tovább olvasom