Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Megyei képviselők aktivitása a parlamentben: szószátyárok és szófukarok

Szeged - Varga Géza (Jobbik) beszélt a legtöbbször és a legtöbbet az Országgyűlés idei tavaszi–nyári ülésszakán a Csongrád megyéhez kötődő képviselők közül. B. Nagy László (Fidesz) egy szót sem szólt fél év alatt a parlamentben.
Előző héten ért véget az Országgyűlés idei tavaszi–nyári ülésszaka. Február és július között a parlament elfogadott 46 új törvényt, 84-et pedig módosított. A 130 megszavazott jogszabály közül 27 esetben valamilyen nemzetközi egyezményt hagyott jóvá az Országgyűlés. A képviselők 58 országgyűlési határozatot is megszavaztak. Az elmúlt két évben csaknem ötszáz törvényt hozott a Ház; ezek közül százharmincat – például az új büntető törvénykönyvet, a jegybanktörvény módosítását, az új adókról szóló jogszabályokat és az Országgyűlésről szóló törvényt – az idei tavaszi–nyári ülésszakon szavaztak meg a képviselők.

Megnéztük, a 14 Csongrád megyei képviselő közül ki hányszor szólalt fel, illetve mennyit beszélt az elmúlt fél évben.

Jacob Gábor munkája. Nagyítható illusztráció!
Jacob Gábor munkája. Nagyítható illusztráció!


Meggyes teljesítménye: egy igen, egy nem

A szófukarság parlamenti csúcsát Esztergom korábbi polgármestere, Meggyes Tamás fideszes politikus tartja, aki az alakuló ülés óta, 26 hónap alatt 1 másodpercet beszélt. 2010. november 10-én annyit mondott: igen. Volt egy technikai megszólalása is 2 másodpercben. 2010. július 12-én azt mondta: nem. Meggyes képviselői havi bruttó tiszteletdíja 394 ezer 230 forint, amihez jön még havi 295 ezer 673 forint választókerületi pótlék, valamint 115 ezer 950 forint lakhatási támogatás.

A parlament honlapja alapján Varga Géza Galga menti agrármenedzser – aki 2010-ben Szentesen indult a választáson, de a Jobbik országos listájáról jutott a Tisztelt Házba – beszélt a legtöbbször (41-szer) és a legtöbbet (3 óra 47 perc) az idei tavaszi–nyári ülésszakon. A jobbikos politikus egyebek mellett szónokolt a hungarikumokról, hozzászólt a géntechnológiai tevékenységről, valamint az állattenyésztésről szóló törvény módosításához is. Vargát párttársa, Zagyva György Gyula (Jobbik) követi a megyei listán. Zagyva – aki elhíresült felszólalásában még 2010 májusában a trianoni emléknap vitájában a Fidesz padsoraiba átmutatva azt mondta valakinek, aki kommentálta szónoklatát: „Ezt majd a folyosón megbeszéljük!" – idén 15-ször szólalt fel 1 óra 22 percben. A dobogó harmadik fokán Bodó Imre (Fidesz) áll 39 perc 46 másodperces teljesítményével. Tiszasziget polgármestere tízszer szólalt fel a T. Házban a tavaszi–nyári ülésszakon. A legtöbbször a jövő évi központi költségvetésről mondta el véleményét.

Nógrádi Zoltán, Mágori Józsefné, Bohács Zsolt, Lázár János, Vincze László, Farkas Sándor (mind Fidesz), Botka László (MSZP), Kalmár Ferenc (KDNP) 14–38 percet beszélt a parlamentben az elmúlt fél évben.

A negatív csúcsot B. Nagy László (Fidesz) honatya, Csongrád megyei kormánymegbízott tartja a megyei listán, aki egy szót sem szólt az idei tavaszi–nyári ülésszakon. A fideszes politikus amúgy sem túl bőbeszédű a parlamentben, hiszen az Országgyűlés 2010. május 14-i megalakulása óta eddig csak egyszer, 2010. július 6-án hallhatta őt szónokolni 6 perc 10 másodpercben a T. Ház. Akkor a jelzálogjog-bejegyzéssel kapcsolatos bírálatokhoz szólt hozzá az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló vitában. Ujhelyi István szocialista képviselő, az Országgyűlés alelnöke sem volt szószátyár a vizsgált időszakban – mindössze kétszer szólalt fel 4 perc 42 másodpercben. Magyar Anna (Fidesz), a Csongrád megyei közgyűlés elnöke sem volt túl beszédes – kétszer beszélt összesen 6 percben az elmúlt fél évben.

* * *

Schiffer András és Gaudi-Nagy Tamás az élen

Az Országgyűlés 2010. május 14-i megalakulása óta Schiffer András (LMP) szólalt fel a legtöbbször (627-szer 47 óra 53 percben) és Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) beszélt a legtöbbet (599 alkalommal 49 óra 50 percet) a parlamentben. Orbán Viktor kormányfő 7 óra 48 percet, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök 1 óra két percet beszélt ebben a ciklusban a T. Házban.

Olvasóink írták

 • 9. pistimolnar 2012. július 20. 19:55
  „Akinek nincs mondanivalója, az hallgat. Aki megfáradt a veszélyes munkában, az alszik. Vannak akik beszélnek, - küzdenek az olvasással, de az nem hagyja magát - sajnos ők sem értik a leírt szöveget...”
 • 8. joy 2012. július 20. 14:46
  „Számoltam kicsinyég.

  M.T. ormánypárti népviselős úr "munka"jövedelme br: 805853 HuF/hó.
  ~200 000-ig adómentes, fölötte SzJA 16,5%, mindegy, ki, mennyit robotol éjjel-nappal, vagy alszik párnázott fotőlyben érte, bár utóbbi a megelőző tevékenység béréért nagyságrendekkel többet hoz a buxába.
  /Bólogatnyi, nyalni sokkal kifizetődőbb, mint becsületesen dolgozni/

  Egy éptőmunkás napi 10-12 órás kemény fizikai munkáért kap 90 000-110 000-t, egy kezdő diplomás orvos 120 000-140 000-et /ha sikerül elhelyezkednie.

  Az ÁFA 27%. Mindenki kommunisztikusan fizeti, akár segélyből veszi a parízert és a zárás előtti leárazott-szikkadt kenyeret, akár a méregdrága argentít epret, pármai sokát képviselői bérből -mert neki az jár!

  Igen.
  Megszavazták maguknak az 1kulcsos, alacsony SzJA-t, és megemelték mindenkinek a napi élet árát.

  Mennyi adónemet is vezettek be 2010 óta, amelyeket mindenki fizet, akár segélyből, akár éhbérből, akár képviselői aranypengőkből él?

  Apropó!
  Tecsó blokk alján találtam:
  "Külföldről beszerzett termék értékesítése esetén a népegézségügyi termékadó-fizetési kötelesség a Tesco-Global Áruházak Zrt-t terheli."
  Oszt ki a @om fizeti??????????????????????????????????????????????????????????????????
  Extra adó, hiper adó, multi adó, matelcsi adó, bank adó, sárgacsekk adó, jövedéki adókkkkkkk................”
 • 7. joy 2012. július 20. 14:04
  „Sem a szóf.sás, sem a néma nyalás nem segít a megyének, szerette Városunknak.
  Az biztos, a jelenleg regnáló szovjet-hatalom nem tett semmit értünk ott, de itthun sem, sőt akadályozta a város előrelépését.
  Szerencse, hogy az előző banda tevékenységének lendületét nem sikerült mindenütt megtörni -noha szándékukban állt. Nem a mai csürhén múlik, hogy nem süllyedünk nyakig a s...porba, mint a millennium éveiben, bár a még hátralevő 2 évben sokat tehetnek a város pusztításáért.
  10-es troli és tsa-i...
  :o(((”
 • 6. szegedivagyok 2012. július 20. 10:45
  „Magyarul a képviselők, szinte kivétel nélkül, sz..rnak az egészbe. Ez a bé nagy mégis mit akart itt Szegeden?Ezt akarták olyan sokan Szeged polgármesterének?Birka ez a magyar nép.”
 • 5. -bubu72- 2012. július 20. 10:31
  „Én szívesebben olvasnék olyan statisztikát arról,hogy melyik( képviselő???) a jövedelme mekkora % ajánlotta fel jótékony célra!!!”
 • 4. kumisz 2012. július 20. 10:23
  „Amikor minden rendben van, a lakosság jólérzi magát , meg van elégedve az "életével" akkor miért is szólalna fel bárki is????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 3. nickolett 2012. július 20. 09:43
  „2. qzo 2012.07.20. 08:15
  Hehe, egy ilyen statisztika engem is érdekelne. Meg hogy ténylegesen ki mennyit volt benn.”
 • 2. qzo 2012. július 20. 08:15
  „És ki mennyit aludt a Parlamentben? -gondolok itt a makói Mágorinéra!”
 • 1. szegarazs2 2012. július 20. 07:22
  „"B. Nagy László (Fidesz) egy szót sem szólt fél év alatt a parlamentben."

  És ezt akartátok ti polgármesternek?
  De jól jártunk volna vele...

  Most is csak a pénzt viszi, nem csinál semmit.
  Hithű fideszes, másra képtelen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pofozkodás lett a macskasétáltatásból

Két nőt és egy férfit állítottak elő a Harmónia lakóparkból csoportos garázdaság megalapozott gyanúja miatt – értesült lapunk. Tovább olvasom