Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Megyei képviselők Schmitt Pál döntéséről

Budapest - Amikor Schmitt Pál elkezdte a beszédét, bennem még az is felmerült, bejelenti, hogy a SOTE-t bezárják – mondta Botka László. Zagyva György Gyula nem sok jót vár, bárki is követi az államfőt. Nógrádi Zoltán helyesli a lépést, Kalmár Ferencet nem lepte volna meg, ha az államfő úgy dönt: marad.

Schmitt Pál részéről a legelképesztőbb az volt, hogy a mai beszédében is tagadva a saját felelősségét az egyetem hibájáról beszélt. Egyetemi város polgáraiként nagyra kell, hogy értékeljük a SOTE doktori tanácsának és szenátusának döntését: a magyar tudomány a regnáló hatalommal szemben is képes volt megvédeni önmagát – reagált Botka László, az MSZP országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke az államfő hétfői bejelentésére.

– Egy másik pozitívum, amely, remélem, Magyarországot új útra tudja terelni, hogy ebben az ügyben mérsékelt, konzervatív, liberális, baloldali értelmiségiek, újságírók, tudósok végre már nem pártállás alapján, hanem az igazság alapján alkottak közös véleményt – tette hozzá. Kifejtette: a szocialisták álláspontja szerint úgy lehet helyreállítani az intézmény tekintélyét, ha a demokratikus pártok közösen jelölnek köztársasági elnököt.

Az MSZP azt javasolja a Fidesznek, hogy a jelölt Sólyom László korábbi államfő legyen. – Számomra az volt a legelfogadhatatlanabb, hogy Schmitt Pál még a mai lemondóbeszédében is a saját maga tisztességéről beszélt, és az egyetemet hibáztatta. Amikor elkezdte a beszédét, bennem még az is felmerült, bejelenti, hogy a SOTE-t bezárják – tette hozzá Botka László.

– Kicsit meglepett, hogy most mondott le, mert már rögtön az elején lemondathatták volna. Ugyanis ahogy a kinevezésénél, nagy valószínűséggel itt is Orbán Viktor döntött. Valószínűleg már nagyon terhessé vált ez az egész – mondta Zagyva György Gyula, a Jobbik országgyűlési képviselője. Hangsúlyozta: ellenzéki képviselőként számára inkább az a kérdés, hogy ki fogja követni Schmitt Pált.

– Számomra eleve nem a köztársasági elnökkel van a legnagyobb probléma, hanem a köztársasággal – fogalmazott a képviselő, de nem akarta kifejteni, hogy mit ért ezalatt. Azt viszont kijelentette, hogy a kétharmad döntésétől semmi jót nem vár.

– Akár Kövér László, akár más követi Schmitt Pált, mivel lesz jobb egy újabb Fidesz-báb? Esetleg egy intelligensebb Fidesz-báb lesz a köztársasági elnök. Óriási meglepetés lenne, ha olyan utóda lenne, aki bármilyen kritikával merné illetni a Fidesz törvényeit.

– Eddig is nagyon tiszteltem az elnök urat, de ez után a lépés után még inkább tisztelettel adózom a személyének, mert nagyon nehéz döntés volt. Hiszen nem a köztársasági elnöki tevékenysége miatt érte őt politikai támadás, hanem a 20 évvel ezelőtti események miatt. Ugyanakkor helyeslem a döntését, és azt gondolom, hogy a köztársasági elnöki pozíció érdekében így volt helyes – mondta Nógrádi Zoltán.

A Fidesz országgyűlési képviselője azt mondta, nem tudták, hogy az államfő le fog mondani: – A reggeli rendkívüli frakcióülésen a miniszterelnökkel való konzultáció azzal zárult, hogy várjuk az elnök úr személyes döntését.

Kalmár Ferenc (KDNP) megköszönte Schmitt Pál munkáját, és kiemelte: szerinte az egész ügy, ami az államfő körül kialakult, „többé-kevésbé mesterségesen felduzzasztott dolog, amelynek a jelenlegi politikai pályafutását kevésbé kellett volna befolyásolnia. De így alakult, ez az ő döntése volt." A képviselő azt mondta, nem lepte meg a lemondás, de az sem lepte volna meg, ha a köztársasági elnök marad, mert „a levegőben volt mindkettő".

– Számomra Schmitt Pál tiszteletreméltó ember marad, akinek világraszóló eredményeit, amelyek Magyarország hírnevét öregbítették, el kell ismerni – fogalmazott.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. tom_peris 2012. április 03. 21:48
  „"Számomra Schmitt Pál tiszteletreméltó ember marad, akinek világraszóló eredményeit, amelyek Magyarország hírnevét öregbítették, el kell ismerni - fogalmazott."

  főleg az elmúlt egy hónapban dolgozott a "hírnév" öregbítéséért...”
 • 48. nanemaaa 2012. április 03. 19:53
  „Meghatódtam Nógrádi Zoltán képviselő/polgármester úr szavaitól. E nagy tisztelet láttán esetleg ő is lemond a képviselői és polgármesteri tisztségéről a Móarakert ügy miatt? Vagy az ő arcán azért vastagabb a bőr?”
 • 47. Power 2012. április 03. 18:20
  „Schmitt Pál doktori disszertációja 20 évvel ezelőtt, 1992-ben készült. 20 éven keresztül senkit nem zavart. Miután köztársasági elnökké választották, "jó magyar" szokás szerint a balliberálisok számára hirtelen nagyon fontos lett Schmitt PhD disszertációja. Ennyit a "jó magyarok" kannibalizmusáról.”
 • 46. Lámpion 2012. április 03. 15:32
  „". Az egyetemi doktori értekezést - beleértve a jelenlegi PhD-munkákat, de igaz a megállapítás a szimpla diplomamunkákra is - benyújtóknak jogi felelősségük tudatában nyilatkozniuk kell arról, hogy a beadott mű a saját munkájuk. Olyan ,,tudományos munka", amelynek több mint a fele mástól származik és mellesleg - ahogyan azt a híradásokból tudjuk, és amelyekre még szakszerű hivatkozás sincs, semmilyen körülmények között nem tekinthető a benyújtó sajátjának.

  Az eset egyben rávilágít Schmitt Pál személyiségi jegyei­nek igen negatív voltára. Az egyetemi doktori cím sem a múltban, sem a jelenben nem volt senki létezésének a kötelező feltétele. Aki viszont viselni kívánta/kívánja a címet, annak azért meg kellene dolgoznia. A köztársasági elnök azonban - amint azt önéletrajzából tudhatjuk - az eddigi pályafutása során igyekezett mindig a naposabb oldalon állni. "”
 • 45. harcsabajusz 2012. április 03. 15:08
  „Elég gyakran előkerül, hogy nem Schmitt a felelős a csalásért, hanem akik ezt nem vették észre, a szakvezetője vagy az opponensek. A szakvezető felelősségét valóban lehetne bolygatni, de egy opponenstől ki várhatja el, hogy az összes hivatkozást elolvassa, mondatról mondatra összehasonlítsa a több száz oldalt. Ugyan már. Ráadásul úgy tudom az egyik plagizált publikáció (a német) nem is volt feltüntetve a disszertációban. A bolgár kutató műve meg a lausann-i egyetem könyvtárában kuksolt. Nehogy már egy opponens legyen azért felelős, hogy nem utazott Lausanne-ba, és kérte ki az ottlévő iratot. Az ilyen okoskodás logikája az, hogy nem az a baj ha csal valaki, hanem hogyha kiderül. Nem az a bűnös aki csalt, hanem az aki ezt nem vette észre (mellékesen nem is ez volt a dolga). Tipikus balkáni okoskodás.
  Értsük már meg: a publikációért a szerző felel!!!
  Ez az egész szerecsenmosdatás a mutyi felsőfoka. Nehogy már az egyetemnek kelljen bocsánatot kérnie azért, hogy visszavont egy csalás árán megszerzett tudományos címet. Schmitt meg lassan boldoggá lesz avatva...”
 • 44. roxper 2012. április 03. 15:08
  „Ne védjétek már, nem az opponens és a konzulens a felelős, mert ugyebár tudjuk, hogy az egyik konzulens több ezer oldal forrás elolvasását kérte és ezt az embert gyors lepattintotta!
  A másik dolog, nem tudom 20 éve hogy volt, de ma már egy szakdoli végén is a következőt kell nyilatkozni:
  "Kijelentem, hogy a dolgozat saját munkám eredménye, és csak a hivatkozott forrásokat használtam fel."”
 • 43. Lámpion 2012. április 03. 14:49
  „Életidegen dolog a politika.
  Nyilván a két kormánypárti képviselő is tisztán látja a helyzetet, mégsem merik kimondani, amit gondolnak.
  Megsértenék azzal a pártfegyelmet.
  Mi akik megválasztottuk őket, röstelkedünk és becsapva érezzük magunkat e miatt:(((”
 • 42. la-za 2012. április 03. 13:03
  „41

  Látom képtelen vagy az általam leírtak értelmezésére és a gondolkozásra.....semmi baj....van ilyen :)”
 • 41. THK 2012. április 03. 12:59
  „40,
  hogyan lenne már mindegy az ok?
  Ha vki az adott technikai körülmények mellett sikeresen hajt végre egy csalást, azért milyen kitekert logikával lehet utólag az akkori vizsgálókat hibáztatni, és nem őt magát?!

  (Bár a #37-ből látszik, h logikus következtetést elvárni hiábavaló lenne: ha a Kádár rendszer egykori talpnyalójának mai magasztalása elleni állásfoglalás számodra "vörös szemellenző viselése", akkor ott észérveknek már nemigen maradt hely :-D)”
 • 40. la-za 2012. április 03. 12:33
  „39!

  Ez nem dühít fel. Az igen, hogy senki sem foglalkozik azzal, hogy 20 éve elfogadták (tökmindegy milyen okokból), most meg így akarják tisztára mosni az egyetem hírnevét....”
 • 39. penilili 2012. április 03. 12:26
  „37.la-za
  talán az is feldühit, hogy már el is kezdték az egyetemet piszkálni mert kimertek állni a tisztesség mellett és a csalótól a tolvajtól visszavették, ami fölött ők haverilag szerettek volna elsiklani a nemzet egysége nevébe!”
 • 38. saturnus 2012. április 03. 12:12
  „Orbán Viktor diplomáját is vizsgálat alá vették,szakértők véleménye szerint képzettsége és képessége talán egy traktorosnak felelne meg Felcsúton. Vagy bányász az új tőzegbányájában amit 2010-be lenyúltak amit Bajnai kormánya megtakarított. Lézer Jani pl.,havi nyolcszázezerért bérelt luxus AUDIT,amire lézer blokkolót szereltetett fel.Akkor azt mondta nem tudja, hogy került rá.”
 • 37. la-za 2012. április 03. 12:09
  „33!

  Félreértés ne essék! Nem védem SP-t. Engem is felb@sz az ilyen csalás. De hülyék vagytok, ha nem látjátok hogy ez nem más megint csak sz@rkavarás....... 20 éve elfogadta az intézmény.....vegyék elő azokat akik akkor elfogadták.....nem tudják??? Nem merik??? NEm érdekük??? Gondolkozz már.....ha képes vagy rá és képes vagy levenni a vörös szemellenződet...”
 • 36. vmagdi 2012. április 03. 12:07
  „azért érdemes odafigyelni ezekre a nyilatkozatokra, jellemzi a nyilatkozattevőt, megmutatja ő maga milyen erkölcsiséggel bír, ha bír egyáltalán.”
 • 35. penilili 2012. április 03. 12:03
  „És akkor most csak így tovább, lehet megnézni Deutsch Tomika doktoriját és lesz ott még olyan akinek szintén csak így lehet letörni a szarvát. (mert ugye ezek még mindig azt hiszik mindent megcsinálhatnak)”
 • 34. igazságkereső 2012. április 03. 11:40
  „De miért is kell a Schmitt üggyel tovább foglalkozni? Lemondott, elment, remélve azt, hogy egy valóban az ország lakosságát egyesíteni képes új köztársasági elnöke lesz Magyarországnak! ( Acd.Prof.Dr.Vizy E. Szilveszter jelölése, majd megválasztása szerintem mindenki részéről elfogadható és támadhatatlan! )”
 • 33. THK 2012. április 03. 11:17
  „32,
  ha ez komoly kérdés (és nyilván az, mert viccnek kicsit durva lenne): nem, 20 éve sem volt jó!

  Akkor is elfogadhatatlan volt egy olyan doktori munka, ami min. 95%-ban csak idézeteket tartalmaz, és csak azért ment át, mert a "bírálók" nem merték bírálni (másrészt a csalás, az idézetként megjelölés hiánya miatt nem is tudták, h az átemelés) - lévén a főnökük volt SP...

  Elég szomorú, ha vkinek egy ilyen csalás pártfogolásához már annyi is elég, ha most éppen a megfelelő köpenyt viseli az illető... tételezzük föl egy pillanatra, h 1998-ban az MSZP elfogadta volna jelöltjeként a bp-i főpolgármester választáson! Akkor nem csapódik később a Fideszhez, így ha MSZP-s színekben derül ki róla ugyanez, vajon akkor is ezt a hatalmas megértést kapná?

  Hol marad a sokszor hangoztatott elszámolás a múlttal?! Pedig azt máskor olyan cselekményekhez hiányoljuk, amik az elkövetésük idején többnyire törvényesek voltak - ez pedig már akkor sem volt rendben!”
 • 32. la-za 2012. április 03. 10:58
  „"A JELLEMTELEN jobboldali beírók" nevében kikérem magamnak az ilyen hangnemet. Aki Scmittet védi, a csalást védi? Ugyen miért (Ferkót is védte annó több szézezer csőlátású baloldali)??? Gondolkozzatok már egy kicsit.....ha a sok gyűlölködés között marad energitáok.....ami jó volt 20 éve az most miért nem jó.....vagyami most "lopottanyag" az 20 éve miért nem volt az???”
 • 31. THK 2012. április 03. 10:19
  „29,
  csak gondold végig: a Kádár rendszer fénykorában, a 70-es évek 2. felében ugyan ki kerülhetett olyan beosztásba, ahol folyamatosan nyugati vendégekkel tartja a kapcsolatot?
  Csakis abszolút megbízható elvtárs... és ez így is történt: ami alatt ő volt az igazgatóhelyettes az Astoriában, éppen folyt ott egy hosszas nyomozás megvesztegetések és devizabűncselekmények ellen - ahol őt még csak ki sem hallgatták! (vajon miért?)

  A kommunista lojalitása egészen odáig terjedt, h bár már ő volt a bizottság főtitkára, eszébe nem jutott volna tiltakozni sem az 1984-es olimpia bojkottja ellen, inkább részt sem vett a szavazáson...

  1998-ban még az MSZP-nél ajánlkozott főpolgármester jelöltnek... nem kellett nekik, így a következő választáson már a Fidesznél próbálkozott - akkor már sikerrel...”
 • 30. gondolom 2012. április 03. 10:13
  „Aki Schmittet védi az védi a csalást a lopást. Schmitt megtestesitette a feltétlen megalkuvást,behódolás annak akik kinevezték és meghálálja elvtelenül a pozicióra tekintet nélkül.Nem a baloldal buktatta meg hanem a becsületet még valamire tartó emberek.Amit a jobb oldal csinált a parlamentben az eszelős bekiabálásokkal ,üvőltésekkel az szégyen de szégyen a baloldalnak,jobbikosoknak is.A JELLEMTELEN jobboldali beirók ne a csalót védjék ,hanem szálljanak magukba és ezek után kisebb legyen a mellényük.”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy nyuszi tíz éve – felelősen a tapsifülesekért az ÁRKÁD-dal

A húsvét jelképeivé vált kis nyuszik húsvét tájékán gyakorta válnak ajándékká. Vajon a jövő gazdijai… Tovább olvasom