Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Megyénk veszélyes terület

A magyar vizsgálatok az emberre veszélyes H5N1 vírustörzset valószínűsítik a Nagybaracskán talált három hattyúban, de biztosat csak az angol vizsgálatok eredménye után lehet mondani. Ez a jövő héten várható. Semmi jele nincs, hogy a vírus a vadmadarakról átterjedt volna a házi szárnyasokra.
Csongrád megyét és környezetét is magas kockázatú területként jelöli meg a Süth Miklós országos főállatorvos által bemutatott térkép Fotó: MTI/Kovács Tamás
Minden udvart ellenőriztek tegnap délre az állatorvosok Nagybaracskán, darabra lehet tudni a házi szárnyasok számát – mondta tegnap Süth Miklós országos főállatorvos. Minden változást azonnal jelentenek, de eddig semmi jel sem utal arra, hogy a zár alá vont településen vagy máshol átterjedt volna a madárinfluenza vírus a vadmadarakról a házi szárnyasokra – jelentette ki a főállatorvos.

Mindez azért fontos, mert a hazai vizsgálatok az emberre veszélyes H5N1 vírustörzset valószínűsítik a Bács megyei településen talált három hattyútetemben. Bizonyosságot azonban csak a jövő héten szerezhetünk, amikor az angliai vizsgálatokkal elkészülnek.

Fertőtlenítenek a határon

A szerb hatóságok tegnap hajnali egy órától a röszkei, reggel öt órától a tompai határátkelőre is kiterjesztették az óvintézkedést: fertőtlenítik a járműveket. A korlátozott nyitva tartású tiszaszigeti és bácsalmási átkelőnél is érvényes a rendelkezés. Tompánál körbepermetezik az autókat, Röszkénél fertőtlenítő folyadékkal teli „teknőn" kell áthaladni. A fertőtlenítés díja személyautónként 200 dinár (720 forint), a teherautókért 400, autóbuszok esetében 800 dinárt kell fizetni.  
Az állategészségügy jelenleg minden eszközét annak érdekében veti be, hogy a betegség a vándormadarakról ne terjedhessen át a haszonállatokra. Pánikra nincs ok – állítják a szakemberek –, de az előírásokat komolyan kell venni.

Szigeti Sándor főállatorvos, a Csongrád Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás igazgatója kérdéseinkre válaszolva elmondta: nem vagyunk nagyobb veszélyben, mint októberben, amikor az első hattyúban kimutatták a madárinfluenza vírusát. Tavaly a megyében megalakult a madárinfluenza operatív bizottság, de az akkor bevezetett korlátozásokat azóta sem kellett szigorítani. Minden lakossági bejelentést komolyan vesznek a szakemberek, szinte minden nap küldenek budapesti vizsgálatra elhullott galamb-, szárcsa- és hattyútetemeket.

Csongrád megye fokozottan veszélyeztetett területnek számít, aminek az az oka, hogy itt 16 összefüggő, a vándormadarak által látogatott tórendszer található. Ezért jelölik be a különböző térképeken a teljes megyét, és nem azért, mintha Csongrád madárinfluenzával fertőzött térség lenne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Próbaúton jártunk a nyereményautóval

Igen kellemes modellnek bizonyult lapunk nyereményjátékának fődíja, a 3,2 millió forint értékű… Tovább olvasom