Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Megyénkben is összeírják a gyümölcsfákat

Csongrád megye - Az értékesítés és az export tervezéséhez, a fejlesztési koncepciók kidolgozásához, valamint a közösségi támogatások elnyeréséhez alapvető követelmény, hogy pontos ismeretekkel rendelkezzünk a Magyarországon termesztett egyes gyümölcsfajok termelési jellemzőiről is. Ezért időről időre „meg kell számolni" a gyümölcsfákat.
Magyarország uniós tagországként először a 2007-es felméréssel tett eleget az 5 évenkénti összeírási kötelezettségének. Idén ismét kötelező 4 gyümölcsfaj, az alma, a körte, az őszibarack és a kajszi által elfoglalt területek összeírása. A feladatot a Központi Statisztikai Hivatal számára a 2006. évi XLVIII. törvény írja elő. A jogszabály alapján a gyümölcsfával betelepített területek használói kötelesek a felméréshez adatot szolgáltatni. Az adatfelvétel során az 1 hektár feletti nagyságú ültetvényeket teljes körűen, az ez alattiak mintavétellel mérik fel.

A kérdőívek kitöltését és az ehhez kapcsolódó összeírói feladatokat a KSH megbízásából dolgozó, igazolvánnyal ellátott, mezőgazdasági végzettségű szakemberek látják el. Az összeírók Csongrád megyében 32 településen keresik fel a kiválasztott gyümölcsösöket: több mint 1100 ültetvényt járnak be június végétől legkésőbb november végéig. Az összeírók feladata a helyszínen tapasztaltak rögzítése, amelyhez feltétlenül szükséges, hogy az összeírókat beengedjék a kijelölt gyümölcsös területekre, amennyiben azok zártan helyezkednek el.

Az összeírás szervezésével, koordinációjával, valamint az ellenőrzéssel járó feladatokat a megyében a KSH Szegedi Igazgatósága látja el, az adatfelvétellel kapcsolatban felmerülő kérdésekre a lakosság részére a hivatal munkatársai a 62/623-800 telefonon készséggel adnak tájékoztatást.

Olvasóink írták

 • 11. seawasp 2012. július 07. 05:43
  „Nem az EU kéri a listát, mert képessek rá! :-(”
 • 10. info 2012. június 29. 11:35
  „Szabd-e bárkinek lakótelepen bárhová diófát ültetni-parkoló autók mellé a parkoló sávokat elválasztó zöldbe? Tessék erre válaszolni, ha tudja a rendeletet valaki?? Szép látvány lesz amint hullik a dió a parkoló autókra!”
 • 9. qrumpli 2012. június 29. 04:56
  „Gondolom "szegény kereskedők" féltik a hasznukat.
  Ha nem egy bizonyos réteg szabja meg az árakat ,
  azonnal jön a sipítozás ,hogy rasszizmus van.
  Na ne mán azért is eltitkolom a megy fáimat az utcán.
  Ráadásul az arra járó ingyen ehet belőle.”
 • 8. Palmer2011 2012. június 28. 23:40
  „Ezek az "összeírások" nekem mindig is gyanúsak. Tévedés a mezőgazdasági oligarchákkal példálózni. Itt ugyanis nem a támogatás a lényeg, hanem az, hogy kb. milyen önköltséggel tud termelni egy térség. Ergó a kereskedő oligarchák tudják, hogyan kell ezt a régiót tönkretenni. Mert mi mindig minden közérdekű, stratégiai információt továbbadtunk ám eddig külföldieknek ! Pld. Magyarország villamoshálózata egy az egyben át lett adva külföldi cégeknek. Nem tudom, miért de így van. Most épp a faültetvényeinket ellenőrzik. És így a multinacionális permetszergyártó cégek is tudni fogják, hogy megéri-e kifejleszteni vagy éppen piacra dobni egy vegyszert vagy sem. Egy tízmilliós lélekszámú országba mindig drágább lesz a növényvédőszer mint egy 60 milliósban. itt jön az, hogy a Kárpát - medence egy nagy térségként sokkal erősebb lenne, ha együttműködne minden állam. Mint a monarchia idején. Mindenben.”
 • 7. Együgyű 2012. június 28. 14:57
  „,,Megyénkben is összeírják a gyümölcsfákat"
  Aggodalomra semmi ok! Vélelmezem, hogy a gyümölcsfák összeírása csak a mezőgazdasági oligarchákra vonatkozik. Így hatékonyan, gyorsan lehet bejelenteni a vissza nem térítendő támogatásra az igényt, a fagykárra, a sok csapadékra, az aszályra hivatkozva?
  Mindenkinek én a vélemény szabadságot megadom a demokrácia jegyében! Bírálni senkit nem fogok!!!
  OFF.”
 • 6. macusnéni 2012. június 28. 13:27
  „Régen is összeírták a fákat,nem kell meglepődni.A Földhivatalban még nyílván is volt tartva,hogy hány és milyen fád van.A piacon pedig a kis könyvecskét ellenőrizték,hogy a könyvben szerepel -e amit árulsz.Olyan ellenőrző nagyságú sárga kis könyvecske volt.Inkább támogatnák azt,hogy minél több gyümölcsfát ültessenek ,hogy a gyerek ne csak a videón lássa,hogy ilyen is van.Ne azt gondolja a banán a szomszéd utcában terem.”
 • 5. greg 2012. június 28. 13:19
  „Gondolom az ország vásárlók tudni szeretnék, hogy mit vesznek meg. Papíron már el kelt az ország, de hamarosan kezdődik a birtokba vétel.”
 • 4. spiler 2012. június 28. 12:12
  „szerintem a fű szálakat is meg kell számolni.....erre van energia...miért nem diákok csinálják,,,,adó lesz...fa adó..mindent tudni akarnak...DE MI VAN HA NEM NARANCSSÁRGA HANEM VÖRÖS A TERMÉS?????”
 • 3. Horthyszobor 2012. június 28. 10:06
  „1. Gyanítható, hogy vagy vágatni fognak, vagy adóztatni...”
 • 2. B.Ilona 2012. június 28. 10:04
  „oligarháék gyümölcseit írják össze!”
 • 1. szatyi 2012. június 28. 09:50
  „Gyanítom, hogy ennek "gyümölcsfaadó" lesz a vége!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játékpisztollyal akart rabolni - 3 évet kapott

Jogerősen 3 év 1 hónap börtönbüntetéssel sújtott csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla egy kábítószerfüggő szegedi férfit. Tovább olvasom