Délmagyar logó

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Méh- és darázs-csípés: az allergiáról

Szeged - Mindenkit ér az élete során méh- vagy darázscsípés. A mérsékelt égövön a hártyásszárnyúak állandó jelenléte miatt a lakosság nagy hányada az első csípést legkésőbb 20 éves koráig jelentősebb reakció nélkül elszenvedi. A betegek egy kisebb hányada azonban érzékenyítődik, allergiássá válik egy megelőző csípés során, és az újabb csípéskor súlyosabb tünetek alakulhatnak ki.
A halálos reakciók előfordulási aránya szerencsére alacsony, európai és egyesült államokbeli felmérések szerint kb. 1–4 fő jut tízmillió lakosra. Allergia nélkül is súlyos tüneteket okozhat a méh- vagy darázscsípés, például amikor valakit egy időben nagyszámú, 100 feletti csípés ér, hiszen a nagy mennyiségben a szervezetbe jutó méreganyag súlyos, akár halálos kimenetelű toxikus tüneteket okozhat. Ilyen esetben orvosi segítséget kell kérni.

Mi történik a csípést követően?

Normális esetben mérsékelt helyi duzzanaton kívül egyéb reakcióval nem kell számolni. Ha a duzzanat átmérője nagyobb, mint 10 cm és hosszabb ideig tart, mint 24 óra, akkor túlérzékenység, vagyis valódi allergia állhat a háttérben. Az allergiás egyénben súlyos, általános tünetek is felléphetnek, ezek a csípés után 5–10 percen, legfeljebb fél órán belül kialakulnak. A szisztémás allergiás reakció leggyakrabban a tenyér és a talp viszketésével kezdődik, amely az egész testre kiterjed, majd csalánkiütés, gyengeség, szédülés, súlyos esetben gégeduzzanat, torokkaparás, garatviszketés, köhögés, fulladás, sípoló légzés, hasi görcsök, hányás, hányinger és ájulás léphet fel. A halált a keringés összeomlása és a légzés leállása okozza.

Mi a teendő?

A csípés helyét érintő bőrreakció esetén nem szükséges orvoshoz fordulni. Távolítsuk el a méh fullánkját (a darázs általában nem hagyja bent) kézzel vagy csipesszel, esetleg óvatosan kaparjuk ki egy bankkártyával. A csípés helyét mossuk le szappanos vízzel (mivel a darázscsípés helyi fertőzést is okozhat), és ha van otthon szteroidos krém, vékonyan kenjük be vele. Ha viszket, ne vakarjuk, nehogy felülfertőzzük, inkább kenjük be hűsítő kenőccsel és tegyünk rá hideg vizes borogatást. Néhány napig szedhetünk akár antihisztamint tartalmazó allergia elleni gyógyszert. Utóbbi csökkenti a csalánkiütés tüneteit is.

Élete során mindenkit ér méh- vagy darázscsípés. Fotó: DM/DV
A méhcsípés-allergia életveszélyes lehet.
Fotó: DM/DV

A kalciumtabletta vagy -injekció nem alkalmas az allergiás tünetek kezelésére. Sajnálatos módon a köztudatban elterjedt ennek használata, annak ellenére, hogy a hatékony allergia elleni gyógyszerek (antihisztaminok) recept nélkül is kaphatók a patikákban. A kínálat bőséges, ezért kérjük az újabb készítményeket, olyan típusút, ami nem álmosít, és nem befolyásolja az autóvezetést vagy a nagy koncentrálóképességet igénylő veszélyes tevékenységek végzését.
Az általános reakció – ide tartozik minden olyan tünet, ami nem csak a bőrre korlátozódik – azonnali orvosi ellátást igényel. Az ilyen beteget ne tegyük autóba: várjunk a mentők kiérkezéséig, fektessük stabil oldalfekvő helyzetbe, ájulás esetén pedig emeljük magasra a lábait.

Ismert allergiásoknak

Az ismert allergiásnak néhány egyszerű életvezetési tanácsot is célszerű betartania: ne igyon-egyen a szabadban, ne járkáljon mezítláb. Ha rovar közelít, ne hadonásszon, hanem óvatosan menjen arrébb. Utazás közben ne húzza le az ablakot. Ha megtörtént a baj, azonnal hívjon segítséget, tünetek esetén pedig ne késlekedjen a sürgősségi önbelövő készüléket használni.

A sürgősségi ellátást követően a beteget a rovarméreg-allergia kivizsgálásában és kezelésében járatos allergia-szakrendelésre kell irányítani.

A méh- és darázscsípés-allergia kezelése

Amennyiben a súlyos reakció hátterében magas ellenanyagszinttel járó allergiás reakció igazolható, akkor specifikus immunterápiát javasolunk. A betegnek oltássorozatot adunk: fokozatosan növekvő dózisokban kapja meg a rovarméreg-kivonatot, mintegy „hozzászoktatjuk" a szervezetet a méreganyaghoz, és így a következő csípést már súlyos reakció nélkül fogja elszenvedni. Az oltásokat kezdetben hetente, később havonta-kéthavonta adjuk, legkevesebb 3, de inkább 5 éven keresztül. Az oltássorozat után évente ellenőrizzük a betegek védettségét.

Minden allergiás beteget – függetlenül attól, hogy kap-e immunterápiát – sürgősségi önbelövő készülékkel látunk el, amit vészhelyzet esetén saját magának be tud adni. Magyarországon a sürgősségi öninjektor kikerült a társadalombiztosítási támogatást kapó gyógyszerek listájáról, ezért a betegek anyagi okokra hivatkozva nem mindig váltják ki a készüléket! Ilyenkor mindenképpen gondoskodni kell arról, hogy adrenalintartalmú ampullát és fecskendőt hordjanak maguknál. A betegek önellátása során alkalmazott kezelés hatékonyan csökkenti az allergiás tüneteket és megelőzi a súlyos kimenetelt, nem helyettesítve a mihamarabbi orvoshoz fordulást.

Élete során mindenkit ér méh- vagy darázscsípés.Fotó: DM/DV
Élete során mindenkit ér méh- vagy darázscsípés.
Fotó: DM/DV

Az allergológiai szakrendelésen

A szakorvos kikérdezi a beteget, megítéli a reakció súlyosságának mértékét (érdemes magunkkal vinni a sürgősségi ellátásról szóló orvosi leletet), és megpróbálja azonosítani az allergiát kiváltó rovart. A rovarméreg-allergia diagnózisának felállításához ki kell mutatni a vérben keringő rovarméreg-ellenes anyagot, ami történhet bőrpróbával vagy vérből. Akit soha nem csípett meg méh vagy darázs, annál nem alakulhat ki allergia, hiszen nem találkozott a méreggel, így a szervezete nem termelhetett méregspecifikus ellenanyagot. Csak akkor végeznek allergiavizsgálatot, ha valakinek már volt allergiagyanús reakciója méhre vagy darázsra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei alkotói díjakat adtak át Ópusztaszeren - galériával

Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, ünnepi beszédében az alkotmányozás eredményességére és a magyarság megmaradására hívta fel a figyelmet. Tovább olvasom