Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Méhek támadtak Hódiékra

Szeged - Vasárnapi bográcsozás közben lepte meg a szegedi Hódiékat egy méhcsalád: a fekete felhőként érkező rovarok a ház udvarán álló tuját szemelték ki maguknak. Eleinte békésen viselkedtek, de amikor az apa és a fia a fához ment, felbolydultak, mindkettőt megszúrták. Az állatvédő egyesület segített.
– Csirkepörköltet főztem, már végeztünk az ebéddel, amikor erős zümmögésre figyeltünk fel: fekete felhő közeledett a szomszéd felől, majd leszállt a hatméteres tujára. Közelebb mentünk, és akkor láttuk, hogy méhek – mesélte vasárnap délután Hódi József. A zümmögő rovaroktól megilletődött móravárosi családfő először ismerős méhészeket próbált elérni, majd az Orpheus Állatvédő Egyesülethez fordult.

A tujára szállt több ezer méhet Nyulas Attila, az Orpheus Állatvédő Egyesület szakembere fogta be. A szerző felvételei
A tujára szállt több ezer méhet Nyulas Attila, az Orpheus Állatvédő Egyesület szakembere fogta be.
A szerző felvétele

Elmesélte, amíg a megmentőre vártak, közelebbről is szemügyre vették a kolóniát. Kiderült, több ezer méh, közel két méter hosszan telepedett a tujára. Szerencsétlenségükre a méhek megunták a házigazdák kíváncsiskodását, és megtámadták Hódiékat. – Rohantunk befelé a házba, közben próbáltuk lesöpörni magunkról a méheket. Engem négyszer, a fiamat többször megcsípték – mutatta sérüléseit az egykori tévés operatőr. A támadás után a család a házba menekült, ott várták be az állatvédőket.

Hódi József a házba menekült a támadó rovarok elől. Fotó: Segesvári Csaba
Hódi József a házba menekült a támadó rovarok elől.
Fotó: Segesvári Csaba

– Kellene egy seprű, amivel a méheket a kaptárba seprem – mondta Nyulas Attila. Az Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentő szakembere dobozzal és kaptárral érkezett a móravárosi házhoz, majd létrával közelítette meg a méheket. Két mozdulattal a kaptárba terelte a több ezernyi rovart, majd egy állépet hagyott hátra a többieknek. Nyulas Attilát sem kímélték a méhek: fél tucat csípést számoltunk össze az alkarján. – Ha átmászik a királynő, az illatát követik a méhek. Utána már csak be kell gyűjteni őket – magyarázta a szakember.

Hódiék pár óra alatt megszabadultak a méhektől, nagyobb baj nélkül megúszták a nem mindennapi kalandot.

Allergiásoknak nem ajánlott

Ha valaki allergiás a méhcsípésre, az messziről kerülje el a szabadba kirajzott méhcsaládot, és értesítse a katasztrófavédelmet – tanácsolja az Orpheus egyesület

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. cruiser 2013. június 05. 21:01
  „Allergiás vagyok az "allergiásokra" Hisztis bagázs!”
 • 21. Roland1000 2013. június 03. 22:04
  „Azért az elég Béna Béla, aki úgy kezd el videózni több ezer méhet, hogy közben rugdossa a tuját, amire rászálltak...”
 • 20. JungHeinrich 2013. június 03. 20:45
  „Ezennel felszolitom a Bajnait,hogy haladektalanul hivja vissza a harci meheit!”
 • 19. vimvirepellere 2013. június 03. 20:12
  „Szentőke hogy derült ki, hogy allergiás vagy? Milyen injekció kell?”
 • 18. kelemenyke 2013. június 03. 18:38
  „:)darazsaknál katasztrófaelhárítók,:) lódarazsak esetében:TEK
  Ufóknál psichiater?? :D”
 • 17. queenmargareth1 2013. június 03. 16:12
  „16. matekukac 2013.06.03. 14:57 :)darazsaknál katasztrófaelhárítók,:) lódarazsak esetében:TEK”
 • 16. matekukac 2013. június 03. 14:57
  „Pár hete anyósoméknál ugyanez volt a helyzet. A Tűzoltóságot hívtam, ott megkérdezték, hogy méhek-e, vagy esetleg darazsak. Miután tisztáztuk hogy méhek, méhészeket javasoltak, de biztosítottak afelől, ha esetleg segítség kell (létra, stb....ami már meghaladja a méhész képességeit), akkor azonnal jönnek segíteni, szóval nagyon segítőkészek voltak. Ha jól gondolom, akkor darazsaknál a Katasztrófavédők járnak el? Nem tudom.
  A tujafára kb. 5-6 m magasságban rátelepedtek, de ijesztő volt mikor megjelentek, a hang és a hatalmas sötét felhő. Azonnal betereltem a családot a házba, kisfiam még a kulcsot is ráfordította a bejárati ajtón :) nem mintha sokat segített volna, mivel az ablak meg nyitva maradt.... azután azt is becsuktuk persze.
  Szépen lenyugodtak kb. 35-40 perc alatt, azután pár óra elteltével elvándoroltak tovább, így a méhésznek nem akadt dolga, aki egyébként szintén azt mondta, hogy a királynő után megy a raj, és hogy pár nap után már akár veszélyesek is lehetnek, szóval azonnal érdemes hívni őket.”
 • 15. szabójóska 2013. június 03. 14:46
  „Ősi sötétség”
 • 14. jq 2013. június 03. 13:18
  „A tűzoltóknál általában van egy méhész. Alig várja, hogy hívják, mert egy méhcsalád több tízezer forintot ér...”
 • 13. sultane 2013. június 03. 12:35
  „fura, hogy egyetlen méhész sem fogta be őket, pedig egy-egy család valóban sokat ér.
  Nálunk pár éve voltak kirajzott méhek, őket egy méhész tűzoltó fogta be :-)”
 • 12. mangó1 2013. június 03. 11:50
  „Lehet hogy ezeket a méheket lopták el.......TV mutatta.......a mézet el vitték ....a méheket meg szélnek eresztették..méhek értéke nem kis pénz ,.......reméljük jelentkezik a tulajdonosa.........de mivel tudja igazolni hogy övé a méh család....királynőt nem lehet megjelölni ??”
 • 11. berni13 2013. június 03. 11:17
  „Kié volt a méh? Ezt talán soha nem fog kiderülni. Lehet, hogy egy közeli méhészé, de az is lehet, hogy kilométerekre arrébb található ember tulajdonában voltak. Ugyanis a méhek olyanok, hogy amikor először elrajzanak a kaptárból, akkor egy közeli fára szállnak le, majd több órára esetleg napokra rá tovább repülnek a királynő után egy olyan helyre, ahol úgy érzik, hogy nagyobb biztosságban vannak. Egyébként a méhcsípés nagyon egészséges annak, aki nem allergiás rá. Reumatikus betegségek ellenszere. Apukám 3 éve méhészkedik és mióta kap egy-két csípést azóta nem a ropog és teljesen be bírja hajlítani a hüvelyk ujját.”
 • 10. Qllancs 2013. június 03. 11:05
  „Na de az se volt semmi..tegnap a TV híradóban..90 méhcsaládot loptak el .”
 • 9. Szentőke 2013. június 03. 10:52
  „Valóban jó a kálcium ha van az embernél, de sajna az csak enyhe fokú allergiás tüneteken segít, aki allergiás rá az tudja mit kell magával vinni, sajna én abba az 1%-ba tartozok, így injekció nélkül nem megyek szabadba, az sem gyógymód de jó esetbe van 1 plusz órám amíg eljuthatok kórházba!”
 • 8. szabójóska 2013. június 03. 09:56
  „Kié voltak a méhek? Nagyon amatőr lehetett. 1,-el teljesen egyetértek. Érdemes meglépni, nemcsak a rajok veszélye miatt,hanem az egyszeri csípés miatt is, mert, hogy magyarul mondjam:az illető percek múltán meg is fulladhat, ha nem kap anti-hisztamint”
 • 7. vip007 2013. június 03. 09:49
  „Az volna a kérdésem, hogy akinek nincs méhész ismerőse, és nem tudja az Orpheus telefonszámát, az kinek kell telefonáljon? A 112-nek? Esetleg a tűzoltóknak?”
 • 6. l3xi 2013. június 03. 09:03
  „Az alkohol, a dezodorok van, hogy megbolondítják a méhecskéket, így szerencse, hogy a méhraj ott nyugodt maradt :)”
 • 5. bambulla 2013. június 03. 08:51
  „ők meg kétszer is megnézték közelről a méheket :)
  gondolom szakmai ártalom, ha operatőr volt :))”
 • 4. l3xi 2013. június 03. 08:18
  „Ha mindenki tudná mi a teendő, nem lenne gond :)
  Sokan félelmükben hadonásznak, a méhecskék pedig támadnak!”
 • 3. queenmargareth1 2013. június 03. 08:17
  „Nos, volt szerencsém méhfelhőket látni és hallani, én mindenesetre mindig berohantam a házba, de nem mi voltunk a célpont:)”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koncerttel emlékeztek Gregor Józsefre a zsinagógában

A szegedi új zsinagógában hetedik alkalommal emlékeztek koncerttel a 2006-ban elhunyt világhírű basszistára, a város díszpolgárára. Tovább olvasom