Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Meleg kabátot öltöttek a szegedi szobrok

A fagyok és a rongálók ellen novembertől áprilisig betakarják a szegedi szobrokat és díszkutakat. Idén először kapott téli „kabátot" a Glattfelder téri szobor.
Nem rakétakilövő, ez a Glattfelder téri szökőkút – télen Fotó: Schmidt Andrea
Négy szegedi szökőkutat takarnak be áprilisig a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. munkatársai. A vizet már korábban elzárták, a vezetékek tehát már nem fagyhatnak szét. A napokban kerül fel a téli takaró a Dugonics téri szökőkútra, a Széchenyi téri és a Móra parkbeli medencékre. Ezek elsősorban nem a fagyok ellen, hanem „vandálvédelemre" szolgálnak – magyarázta az okokat Gila Csaba, a kht. közterület-fenntartási divízióvezető-helyettese. Egy víz alatt is működő lámpatest ugyanis 200 ezer forintba kerül.

A márciusban átadott Glattfelder téri szökőkutat és a szobrot a múlt héten csomagolták be először. A bronzból készült kalapos nőalak nem igényelne különösebb öltözéket. Ha viszont csak a kutat takarnák be, könnyebben megközelíthetnék a rongálók. Ezért készült az egész szökőkútra bádogborítás több mint egymillió forintból.
Újszegedi Korsós lány

Az újszegedi Erzsébet liget díszkútját jövő tavasszal állítják vissza a helyére. A környezetgazdák az idei beüzemelésnél észlelték, hogy a Korsós lány víz- és világítási problémákkal küzd. Feltárták az 1888-ban készült alkotás egész medencéjét. Kiderült, hogy a talapzat annyira megrepedt, hogy újat kellett készíttetni helyette. A 118 esztendős lányfigurát leemelve vált bizonyossá, hogy azt restauráltatni kell. A szoborfelújítás elkészült, a medencetestbe tavaszra modern vízforgatót szerelnek. A felújítás összesen 5 millió forintba kerül.  

Szegeden százhatvannál is több ivókutat, díszkutat, szökőkutat és a teljes locsolóhálózatot kell áramtalanítani és vízteleníteni. A környezetgazdák nem az időjárás-jelentést követik, hanem előre meghatározott menetrend szerint haladnak.

A fagyra érzékeny anyagból készült köztéri szobrokat ponyva védi tavaszig. Például Dankó Pista és Vásárhelyi Pál alakját mészkőből mintázták, Erzsébet szobra pedig márvány, ezért a repedésekbe jutó és megfagyó csapadékvíz megrongálhatná az alkotásokat. A szobrok formájához igazodó ponyvaruhát szabattak-varrattak a környezetgazdák. A téliesítésre a társaság közel három és fél millió forintot fordít.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új ruhát kap a Tiszavirág épülete

Több mint 100 millió forintból újítják fel a Tiszavirág zónázó épületét, a Balassa-házat. A műemléki… Tovább olvasom