Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Melegszik a 33 ezer lakás

Szeged - Befűtenek a mintegy 33 ezer megyei lakásban a városi hőszolgáltatók a napokban – legkorábban Csongrádon. Több mint kétszer annyit fizet havonta egy átlagos makói fogyasztó, mint egy szentesi.
Elkezdte felfűteni a több mint 27 ezer szegedi lakást a Szegedi Hőszolgáltató Kft. – ígérik, ma már mindenhol meleg lesz. 24 kazánház és 253 hőközpont segítségével jut el a távhő a lakossághoz és a közel 500 közülethez. A közgyűlés által a nyáron elfogadott 5 százalékos emelés miatt várhatóan magasabb lesz a szegediek fűtésszámlája. Egy átlagos, 50 négyzetméteres lakás havi díja 19 ezer 100 forint (a megyei adatokat táblázatba foglaltuk).

– Vasárnap beindítottuk a gázkazánt, közepes fokozaton is pillanatok alatt jó meleg lett. A napkollektoraink már egy hónapja működnek – informált Kátai Miklósné, annak a Sajka utcai panelháznak a közös képviselője, amelyről márciusban írtuk meg: leválik a hőszolgáltató rendszeréről. A négyemeletes társasház saját gázkazánt szereltetett be, a meleg vizet napkollektorok biztosítják. A 10 millió forintos beruházással a lakók – becsléseik szerint – havi 10-12 ezer forintot spórolhatnak. Eddig 220-230 ezer forintot fizetett a ház havonta, ezután 130 ezer körül lesz a fűtésszámla. Úgy tervezik, 5-6 év alatt megtérül az átalakítás.

A hőszolgáltató rendszerről levált társasház tetején már egy hónapja működnek a napkollektorok, amelyek a meleg vizet biztosítják. Fotó: Segesvári Csaba
A hőszolgáltató rendszerről levált társasház tetején már egy hónapja működnek a napkollektorok, amelyek a meleg vizet biztosítják. Fotó: Segesvári Csaba

Szentes és Vásárhely a termálenergiát hívta segítségül. Nem a hideg vizet kell felmelegíteni meghatározott hőfokra, Szentesen ezért mintegy 9500 forint egy átlagos lakás havi fűtésszámlája. Benedek Zsolt, a Szentes Városi Szolgáltató Kft. részlegvezetője elmondta, ma indítják a közel 1500 lakást kiszolgáló rendszert. Csongrád 500 lakásában már tegnap óta meleg van. A magyar gyakorlat szerint akkor kell elindítani a fűtést, ha 12-13 fok környékére süllyed a napi középhőmérséklet.

Holnaptól fűt be 2800 lakossági fogyasztójának a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Kft. – tájékoztatott Varga Ferenc részegységvezető. – Az iskolák, óvodák kérték, még ne indítsuk el a távhőt, addig is spórolnak – adott példát a Makó-Therm Kft. műszaki felelőse, Pál Mihály arra, hogyan írja át az élet a megszokást. Akár másfél órán belül elindíthatják a rendszert, ha a 840 lakásból, plusz további száz közületi fogyasztótól elegendő kérelem érkezik. A megyében itt a legdrágább a távhő – de az elmúlt évben 20 százalékkal csökkent az átlagos díj, 28 ezerről 22 ezer 500-ra.

Lesz még hidegebb is

Még nincs vége a hőmérséklet-csökkenésnek: ma várhatóan 10 foknál nem emelkedik magasabbra a hőmérséklet, éjszaka pedig csak 6 fok lesz. A lehűlés mélypontja a hét közepére várható: szerdán és csütörtökön napközben 6, éjszaka 3 fok lehet. A hőmérséklet-csökkenés oka a hazánk fölé érkező front mögötti sarkvidéki hideg, amit viharos északi szél és eső kísér – emiatt a hőérzetünk tovább csökken. Pénteken a nappali hőmérséklet kissé emelkedik (10 fok körül lesz), éjszaka viszont még kevesebb, 0–2 Celsius-fok várható, ami azt jelenti, hogy kisebb talaj menti fagyra is számítani lehet. Október közepén 15 fok körüli maximum-hőmérsékletet szoktak mérni a szakemberek. Aszalós István, a szegedi meteorológiai állomás munkatársa azt mondta, most annyival van hidegebb, amennyivel melegebb volt a múlt héten. A hétvégén a hegyekben már lehet kisebb havazás. Nálunk a hózápor elképzelhető, de ennek nagyon kicsi a valószínűsége.

Olvasóink írták

 • 9. IVY 2009. október 13. 16:59
  „Én pedig nyáron cseréltettem ablakot.
  Fel sem tekertem a fűtést, csillagocskán van még.:)
  Zárószint, középső lakás, körbefűtenek, dögmeleg van már most is. Nem is kapcsolom be, csak ha mínusz 20 lesz.
  Panelszigetelésről csak annyit, hogy egy jó minőségű ablak többet ér, bármilyen 10centis gyúlékony műanyagnál a külső falsíkon.”
 • 8. nyanya 2009. október 13. 16:37
  „Már majdnem beírtam hogy itt nem gyújtottak be, hiába mondták de negyed négykor jött a meleg. Zárom is el a radiátort, bár tökmindegy mert ugyanannyit kell fizetni ha fűtök ha nem, bár panelprogram után vagyunk, azt mondták nem is kell fűteni.”
 • 7. Kraftwerk 2009. október 13. 13:15
  „Azt miért nem írja a cikk,hogy Szegeden hányszot többet fizet a polgár(akik ezeket a pénzéhes hiénákat eltartja)Vásárhelyhez és Makóhoz képest??????
  Én arra lennék kíváncsi!!!
  Amúgy még mindig hideg van a lakásban,a Szetáv számla jön folyamatosan,csak a szolgáltatás nem!!!!”
 • 6. Kraftwerk 2009. október 13. 12:37
  „Csak azt nem értem,hogy van pofájuk egész évben pofátlanul magas semmilyen szolgáltatást nem nyújtó tevékenységért irreálisan magas árakat kiszámlázni???Mi ez,ha nem kiszolgáltatottság???
  Nagyon bízom benne,hogy előbb-utóbb szinte minden panelház"leszakad"majd tőlük,és akkor le is lehet majd szerelni a Szetávnak a cégtáblát!!!
  Arról nem is beszélve,hogy amióta(augusztus)lemet az áfája 20-ról,18%-ra,azóta magasabb lett a havi számlám,és mások is panaszkodnak emiatt.....
  Valaki(k)nem nagyon tudnak jól számol,de szerintem ez is csak egy parasztvakítás eredménye....”
 • 5. bélás 2009. október 13. 11:33
  „Apa kezdődik. Jön a szetáv számla.”
 • 4. gróf 2009. október 13. 09:47
  „Az iskolák, óvodák kérték, még ne indítsuk el a távhőt, addig is spórolnak -

  Aztán ha a gyerek beteg akkor a szülő megy vele 60 %-s táppénzre + gyógyszer + főnök haragja...persze az oviban kevesebb gyerek= kevesebb gond!”
 • 3. nyanya 2009. október 13. 09:34
  „Épp ma hajnalban jutott eszembe hogy még többet kell fizetni ebben a hónapban a távhőért, de baccus itt Szentesen még nem fűtenek. Elő kell keresni a mackót. A szomszéd házban még tegnap szereltek le egy csomó radiátort még karbantartás van. Meleg az nincs. Majd a pokróc alatt.”
 • 2. Szirilli 2009. október 13. 08:57
  „"Az iskolák, óvodák kérték, még ne indítsuk el a távhőt, addig is spórolnak..."

  Ne ezen spóroljanak!”
 • 1. Papucsos 2009. október 13. 08:35
  „Hőszolgáltatók totál lehuzzák az embereket!!!!Rosszabb mint a kormány!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Találkozzunk a sínbuszon!

Igazi jelképé lett ez a döcögős, koszos, repedt vonatféleség, amely minden hátránya ellenére kitartóan jár a két (testvér)város között. Tovább olvasom