Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Mellár Tamás: 1400 milliárdos kiigazítás jön jövőre

Szeged - Két út áll az Európai Unió előtt: egy szoros, új típusú gazdasági együttműködés vagy a két-háromsebességes Európa kialakítása – vallja Mellár Tamás közgazdász. Azt mondta Szegeden: gazdasági fordulat és IMF-egyezség kell Magyarországnak.
– Nem kétséges, radikális változások várhatók az Európai Unióban – fogalmazott Mellár Tamás 57 éves közgazdász, egyetemi tanár, a Központi Statisztikai Hivatal korábbi elnöke szerdán Szegeden. Az SZTE Európa-tanulmányok Központ által működtetett Europe Direct Szeged uniós információs iroda Integrációs Klub című rendezvényének előadója kifejtette: a monetáris unió elhibázott történet – elméleti megalapozottsága problematikus.


Akkor lenne működőképes, ha közel azonos fejlettségű, gazdasági srtuktúrájú államok alkotnák. Az unió azonban nem ilyen, sőt: a régiók közötti különbségek egyre nagyobbak. A 2008-ig jellemző világgazdasági konjunktúra elfedte ezeket a problémákat, de a válság – melynek szerinte felénél sem vagyunk még – megmutatta: a jelenlegi szabályozási rendszerrel nem lehet kezelni a gondokat, radikális, rendszerszintű változások kellenek.

Mellár Tamás két forgatókönyvet vázolt: az egyik egy új típusú gazdasági szerződés a tagállamok között – közös, erős pénzügyminiszterrel, erőteljes fiskális együttműködéssel, harmonizált adórendszerrel, közösen kibocsátott államkötvénnyel. A másik – és könnyebb – lehetőség egy két-háromsebességes Európa, különféle szigorúságú szabályokkal, „elitklubbal" és kevésbé fejlett államokkal. Ehhez a monetáris uniót is szét kell robbantani – egyes euróhasználó országok csak a harmadik kategóriába férnének be.
Magyarország is: egyelőre nem látszik, mi lesz jövőre a gazdasági növekedés motorja.


– Az ideihez képest 1400 milliárd forintos kigazításra lesz szükség, úgy, hogy nem lesz exportunk, nem lesznek beruházások, se belső fogyasztás – mondta Mellár Tamás. Szerinte ezt a bizonytalanságot árazták be a nemzetközi befektetők, ezért spekuláltak a forintra, nem azért, mert nem szeretik Magyarországot. Szerinte ahhoz, hogy elkerülhetők legyenek a spekulációs támadások, gazdaságpolitikai fordulat kell, és egyezség az IMF-fel.

A közgazdásszal készült interjúnkat a Délmagyarország és Délvilág szombati számában olvashatják.

Olvasóink írták

 • 13. v.imre 2011. november 30. 20:56
  „9. papika56 2011.11.30. 10:21

  -- A Rába nem ment csődbe. Csak az adózás előtti könyv szerinti nyeresége lett kevesebb az adott elszámolási időszakban a múlt év azonos időszakához képest.

  10. harcsabajusz 2011.11.30. 10:59

  -- Nem azért emlékeztem a KGST-re, hogy visszasírnám. Minden magyar és kelet-európai munkavállaló akkoriban azért nyugodtabban alhatott. IMF hitel nélkül.”
 • 12. macs 2011. november 30. 11:45
  „"Az ideihez képest 1400 milliárd forintos kigazításra lesz szükség, úgy, hogy nem lesz exportunk, nem lesznek beruházások, se belső fogyasztás."
  Ez az igazi probléma és nem igazán hallom a megoldási javaslatokat.”
 • 11. macs 2011. november 30. 11:10
  „Azért nem értem, anno voltak próbálkozások, hogy az állami kiadásokat csökkenjenek. Pl. felmerült egy átjárható tandíj rendszer, vizitdíj bevezetése. Leszavaztuk. Jól döntöttünk?”
 • 10. harcsabajusz 2011. november 30. 10:59
  „7. v.imre 2011.11.30. 09:29
  Kedves v.imre! Megjegyezném, hogy Magyarország NEM tagja a monetáris uniónak. Tehát gondunkat-bajunkat NEM az euró okozza. Lehet, hogy Önnek szimpatikusabb egy Moszkva központú, kézivezérlésű KGST mint az EU, véleményével azt hiszem kisebbségben van errefelé - talán a Munkáspárt szavazói köre (ha még létezik az a párt).
  Az IMF kölcsön nélkül meg 3 éve csődbe ment volna kis hazánk, Persze hogy vissza kell fizetni, de ez tartotta életben gazdaságunkat. Bajnaiék megcsinálták a tűzoltást, anélkül hogy a kölcsön jó részéhez hozzányúltak volna (ebböl vette meg a MOL részvényt -horribilis áron - a nemzeti egységkormány - és bukta el a pénz felét a részvényeken, de ez más történet).
  Szóval jó lenne letenni a narancsszínű szemellenzőt és néha a közgazdászok véleményére is adni. Ha ezt tette volna pártunk és kormányunk az elmúlt másfél éve, akkor most nem 320 Ft lenne az Euró, hanem 260 - mint másfél éve...”
 • 9. papika56 2011. november 30. 10:21
  „T. 8. Az ellopott mnypénztári pénzből futotta volna erre --de ov. és bandája inkább MOL részvényt ,meg RÁBA zrt vett --ami ugye most csődbe ment, a részvény meg --50% éri ma !!
  Az ország leggazdagabbjai min. 20 ezer ember--ZSEBBŐL kifizethetné ezt a hitelt !
  Ne a szegény min.béres, nyugdíjjast, rokkantat adóztassa meg --HANEM LUXUS adót --ahogy több EU.s ország is teszi. 30 milla vagyon felett : 80% adó .
  Mert pl. van olyan ingatlan hírdetés :olvastam --1,3 milliárd ft kérnek érte ! van több is ! NAV __utánna nézett honnan van.???????”
 • 8. v.imre 2011. november 30. 09:39
  „És még valami. Persze, hogy jövőre kell az 1.400 milliárdos kiigazítás, hiszen ennyit kell visszatörleszteni a 2008-ban felvett IMF hitelből! Közben ennyi pénzt az államnak arra is kell fordítania, az egyensúly tartására a gazdaságban, amelynek biztosításához kellett a sürgős IMF hitel! 4 milliárd eurót (átszámítva a jelenlegi árfolyamon: 4x300milliárd forint=1.200 milliárd) Hitelt kaptunk és nem segélyt, emberek! Most kérik vissza azt részletekben! Ez nem Orbán hanyagsága, vagy tévedése!”
 • 7. v.imre 2011. november 30. 09:29
  „"...kifejtette: a monetáris unió elhibázott történet ..." Sajnos ez nagy igazság. Maradtunk volna a KGST-ben, amikor pénzünk csak játék kupon volt az egymás közötti elszámolásban. Valamennyi ott közösült országban. Az is jobb lett volna, mint a mostani vérszívás és elszegényítés, a gyengégtől a nemzeti vagyon kizsigerelése. Késő bánat, sajnos.

  "...kigazításra lesz szükség, úgy, hogy nem lesz exportunk, nem lesznek beruházások, se belső fogyasztás - mondta Mellár Tamás. ..." Ez a kijelentés pedig az a túlzás, amely szememben mindig rontja Mellár megítélését. A nyilatkozataiban a jelenlegi polgári kormánnyal szemben megnyilvánuló sértődöttség, mert hogy kihagyták az új pénzügyi rendszer tisztikarából. Nyilvánvaló, hogy van és lesz exportunk, vannak és lesznek beruházások, a belső fogyasztás is életszerű, különben éhen pusztulnánk.”
 • 6. deszkás 2011. november 30. 09:16
  „Ismétlem: a mi politikusaink Patyomkin hercegek.”
 • 5. Együgyű 2011. november 30. 08:46
  „Egy biztos. Legyen akár, hogy a kisembereknek megint rosszabb lesz. A politikusaink meg nem fogják megérezni, hiszen akár mit csinálnak csak nekik jobb lesz. Sőt vagyonosodásuk külföldön folytatódik!
  Most döntse, mindenki el kisemberek közé sorolja e magát vagy a nagy emberek közé! Lehet vitatkozni tovább!”
 • 4. 620829 2011. november 30. 07:34
  „NEM BAJ-DE POLITIKUSAINK ZSEBE ISMÉT TÖMÖTTEBB....UNDORMÁNY EGY BAGÁZS...AZ MEG UGYI MINŐSÍTI AZ ORSZÁGJÁT IS....”
 • 3. Skywalker911 2011. november 30. 00:25
  „Igaza van az öregnek 100% ig, az eurónak tényleg nincs sok jövője!!”
 • 2. jozicsenko 2011. november 29. 22:36
  „2010 júniusában kellett volna felrúgni a bilit - ahogyan akkor a minősítők várták

  igen, kell egy 1000-1500 mrd-os megtakarítás

  itt kiigazításnak írják, mert a következő évektől tartani kell a kiadási szintet...

  persze ez azzal jár együtt, hogy az mszp nyugdíjasok hulláit látja majd minden sarkon (teljesen alaptalanul)”
 • 1. deszkás 2011. november 29. 19:34
  „Akkor csak igaz az angol nyelvű forditás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németh toll: újrakezdik a tárgyalást

Elölről kellett kezdeni megyei bíróságon a 188 milliós csalással vádolt N. Sándornak és 4 társának büntetőperét. Tovább olvasom