Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Mellre szívják a fűkérdést

Fórumot tartott Szegeden a Kendermag Egyesület, ami a marihuánafogyasztók érdekvédelmével foglalkozik. Szerintük a politika még mindig szavazatszerzésre használja föl a fűkérdést, önfeljelentő akciójukból pedig kiderült: a jogbiztonság sem garantált a füvezés megítélésében.
Drogpolitikáról szabadon címmel tartott közös fórumot a napokban a Társaság a Szabadságjogokért emberjogi szervezet és az önfeljelentő akciójáról elhíresült Kendermag Egyesület Szegeden.

Nem bűnözők

A számos hallgatót vonzó előadás után Juhász Péter, a Kendermag Egyesület alapító tagja, szóvivője elmondta, a szervezetet három éve felháborodásuk hívta életre: megelégelték, hogy a jelenlegi törvények szerint marihuánafogyasztóként bűnözőnek kellene érezniük magukat, noha nem azok. Mint vallja, annak az ötszázezer alkalmi fogyasztónak az érdekeit védik, akiket börtönnel fenyegetnek, amennyiben őszintén fölvállalják, hogy füvet szívnak. Szimpatizánsaik köre igen széles életkor és társadalmi pozíció tekintetében egyaránt: hetvenes nyugdíjas bácsi is gratulált már neki az utcán, és jólszituált üzletemberektől is kapott támogató e-maileket.

Bizonytalan ítéletek

Fél éve meghirdetett „polgári engedelmességi" mozgalmuk eredményeként negyven-ötven ember jelentette föl magát kábítószer-fogyasztás miatt az ország több városában. Így kiderült – mint mondja –, hogy abszurd módon ugyanarra az önfeljelentő szövegre ugyanaz a rendőrkapitányság is négy különféle eljárást indított. Számukra ebből világossá vált, hogy Magyarországon nincs jogbiztonság a drogkérdés megítélésében. Hozzátette: ha a fűszívás társadalomra való veszélyességének megállapítása miatt bárkit is elítélnek közülük, nemzetközi fórumokhoz fordulnak. – Ha megtermesztem magamnak otthon a füvet, ami ma szintén törvénysértő, arra senki sem mondhatja, hogy a dílereket támogatom – reagált a fölvetésre, hogy a fogyasztással a drogmaffiát pénzelik, s ebben (is) áll(hat) a fogyasztás társadalmi veszélye.

A szóvivő szerint egyre többen látják be, hogy a kenderszármazékokat fogyasztóknak mindössze egy százaléka válik keménydrogfüggővé, és végre hisznek a szakirodalomnak és a szakértőknek. – A fals információkat terjesztő politikusok még mindig indulatkeltésre alapozott szavazatszerzésre és sárdobálásra használják föl a marihuánakérdést ahelyett, hogy szakmai szempontból kezelnék az ügyet – mondta Juhász Péter. Kifejtette, távlati céljuk a fűfogyasztás legalizálása, ami számukra azt jelenti: hasonló módon legyen szabályozva ennek a drogfélének a használata, mint a ma legálisaké – a veszélyekről szóló korrekt tájékoztatás kíséretében.

Ne is ítéljük el

– Szabjuk meg, ki, milyen életkorban, milyen körülmények között juthat hozzá a fűhöz – ugyanúgy, ahogy az alkoholnál vagy a cigarettánál is. Mi nem akarunk hozzásegíteni, ösztönözni senkit sem, hogy füvet szívjon – szemben a dohánygyárakkal –, csak azt szeretnénk, hogy ne is ítéljük el, ha valaki mégis ezt az utat választja – hangsúlyozta az egyesület alapítója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos karambol Kisteleknél

Egy ember életét vesztette szombaton késő este az E75-ös főúton Kistelek közelében, amikor… Tovább olvasom