Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Ménesi fideszes hiénákról beszélt a vadasparkban

Szeged - Az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz fordul, és büntetőfeljelentést tesz a Titan Project’s House Kft. uniós támogatással megvalósított vadasparki beruházása miatt Ménesi Imre. Az MSZP-s önkormányzati képviselő csütörtökön eltűnt milliókról és fideszes hiénákról beszélt a vadasparkban. A Titan ügyvezetője, Vahl Rezső közölte, minden fillérrel pontosan elszámoltak. A Fidesz politikai támadást emleget.
Gyimesi László szegedi Fidesz-elnök tavaly az átadóünnepségen Európában egyedülállónak nevezte azt a projektet, amit a Titan Project’s House Kft. valósított meg uniós támogatásból a Szegedi Vadasparkban. Abban biztosan egyedülálló a projekt, hogy játszótérre még senki sem költött Európában 260 millió forint közpénzt – hangsúlyozta tegnap rendkívüli sajtótájékoztatóján a Szegedi Vadasparkban Ménesi Imre. Az MSZP-s önkormányzati képviselő elmondta, két éve úgy változtak a jogszabályok, hogy magáncég is pályázhatott vadasparki turisztikai fejlesztésekre. 2012 szeptemberében a városi közgyűlés jóváhagyta azt a szerződést, amely szerint a Titán Kft. 500 négyzetmétert bérel a vadasparkban, amiért évi 7,8 millió forint bérleti díjat fizet a parknak.

Fotó: DM/
Fotó: DM

Százmilliós szoftver

A projektet tavaly év végén lezárták, és semmilyen szabálytalanságot nem állapított meg az Európai Unió ellenőrző hatósága – írta közleményében Vahl Rezső. A Titan Project’s House Kft. ügyvezetője közli, minden fillérrel pontosan elszámoltak. Közleményében azt is írja, „az MSZP képviselője elfelejtette megemlíteni a projekt részét képező egyedi, világszínvonalú szoftver kifejlesztésének százmilliós költségét, valamint a napelemes, egyedi fejlesztésű érintőképernyős látogatótájékoztató konzolokat is". Vahl nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásért büntetőfeljelentést tesz Ménesi Imre ellen.

A szegedi cég 185 millió forintot nyert uniós pályázaton interaktív tájékoztató rendszer és tematikus játszótér létrehozására. Az önrésszel együtt 260 millió forintos volt a beruházás – tájékoztatott Ménesi Imre. A politikus állítása szerint a cég – amelynek tulajdonosa és ügyvezetője Vahl Rezső – több szálon is kötődik a Fideszhez és Gyimesi Lászlóhoz. Vahl két trafikkoncessziót is nyert Szegeden, és a cége adja ki a Szegedi Szóda című újságot, amely kérlelhetetlen a baloldali városvezetéssel. A trafikokat üzemeltető Traficum Bt.-nek Vahl az ügyvezetője, Horváth Viktor, az SZKT sajtóreferense, a Szóda főszerkesztője és Cseri László, Gyimesi korábbi személyi titkára és a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. felügyelőbizottságának elnöke pedig a tulajdonosa. Cseri három trafikot nyert Szegeden.

Ménesi elmondta, a játékokat forgalmazó cég honlapján referenciamunkaként tüntették fel a vadasparki játszóteret, amelynek értéke nem haladja meg a 20 millió forintot. A képviselő elmondta, az informatikai szakértő szerint mintegy 20 millió forintba került az öt információs pult, az ötven tablet és a tájékoztató szoftver. – Vagyis 260 millióból legfeljebb 40 millió forint épült be a vadasparkba. Hová lett 220 millió forint? Hogyan nyerhetett egy korábban csak 1,7 millió forintos éves árbevételt elérő cég 185 milliós támogatást? – tette fel a kérdést a képviselő, aki szerint „a fideszes hiénák pénzszivattyúnak nézik a vadasparkot, és közpénzeket síbolnak el". Ezért a politikus az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordul, és büntetőfeljelentést tesz az ügyészségen.

A vadasparki állatokról kiegészítő információkkal szolgáló tabletért és a játszótérért külön kell fizetniük a látogatóknak 250–400 forintot.
Fidesz: Politikai támadás

A szegedi közgyűlés Fidesz–KDNP-frakciójának közleménye szerint az MSZP nincs tekintettel a város érdekeire, a turisztikai szezon közepén helyezi politikai támadásainak középpontjába a hazai és külföldi látogatók körében is kedvelt vadasparkot. A beruházás a szegedi adófizetőknek egyetlen forintjába sem került, mert a projekt az Európai Unió támogatásával valósult meg. Azon túl, hogy a vadaspark szolgáltatásai ennek köszönhetően bővültek, az önkormányzati társaságnak még további bérletidíj-bevétele is származik az együttműködésből – áll a közleményben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vajda Attila először gitározik közönség előtt - exkluzív videó!

Vajda Attila is fellép vasárnap a Dugonics téren a szimfonikus zenekar szórakoztató koncertjén, az olimpiai bajnok kenus élvezte a közös próbát. Tovább olvasom