Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Menetszél simogat a nosztalgiavillamoson

Szeged - Nincs ajtaja, csupán egy kézzel nyitható rácsa a nosztalgiavillamosnak, amely a Szegedi Szabadtéri Játékok előadásainak napján közlekedik az 1-es villamos vonalán.
– Örülök, hogy fel tudtam szállni a nosztalgiavillamosra, direkt erre a járatra vártam. Szépnek találom, látszik, hogy karban van tartva – lelkesedett Lászlóné Magyar Mária.

A korhűen felújított 313-314-es pályaszámú nosztalgia ikerkocsik valamelyikét bárki igénybe veheti normál díjszabással a Szegedi Szabadtéri Játékok előadási napjain. Az 1905-ös évjáratú, egykor Budapesten szolgáló villamoskocsikat 1985-ben vette meg a közlekedési vállalat, fennállásának 100. évfordulója alkalmából. 2004-ig az enyészeté volt a két motorkocsi, akkor felújították, és azóta minden nyáron közlekedik. Kalauzcsengő jelzi, hogy indulhat a szerelvény – amely akár 40 kilométeres óránkénti sebességre is képes.

Igazi fapados járat. Fotó: Veréb Simon
Igazi fapados járat. Fotó: Veréb Simon

Az általunk megkérdezettek többsége nem tudta, hogy mi a különleges villamos indításának apropója. – Csak véletlenül szálltam fel erre a járatra, de nem bánom, hogy utazhatok ezen a muzeális járművön. A szabadtérire egyébként minden évben kilátogatunk, láttam már az István, a királyt és az Elizabeth-et is – hallottuk Túri Tibortól. Jobbnak találja a korhű járművet, mint például a 3-as vagy a 4-es villamos vonalán közlekedő „modern" villamosokat.

A nosztalgiajáraton mindenki képekkel illusztrálva követheti végig a villamos történetét, miközben az egyáltalán nem kényelmetlen faszéken ül. A villamosra már a felszállás sem szokványos, a járműnek ugyanis nincs ajtaja, csupán egy kézzel nyitható rácsa. Hogy ennek nyitása biztonságosan történjen, arról Mező Adrienn gondoskodik – villamosvezetőnek tanul, de a nosztalgiajáraton szívesen kalauzkodik is. Az első korhű jármű 12.54-kor indul a Rókus pályaudvarról, és nagyjából óránként közlekedik, az utolsót 21.05-kor indítják a nagyállomásról. Rossz időben nem közlekedik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sátortáborba hívnak Öttömösön

Öttömös - Idén is sátortáborozni hívja az általános iskolásokat a falu a Módra vendégházba július… Tovább olvasom