Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Mentik a fotókat és textileket

A szegedi várrom kertjében és bejáratánál már megjelent a fakadó víz, máshol nincs veszély a múzeumban. Az alagsorból – biztos ami biztos – mentik a gyűjteményeket. Az épületet szombattól bizonytalan időre bezárják.
Biztonságba helyezik a gyűjtemények darabjait a Móra Ferenc Múzeum pincéjéből Fotó: Gyenes Kálmán
A Tisza-parti Móra Ferenc Múzeumban árvízfigyelő szolgálat működik. Gaskó Béla igazgatóhelyettes mondja: – Árvízvédelmi naplót vezetünk, félóránként, óránként jegyzi fel az ügyeletes, milyen magas a víz, milyen gyorsan áramlik be a vár feltáró gödreibe. Múlt szombaton még száraz volt a kőzúzalék a középkori templom falánál, most másfél méteres a víz a régészek feltáró gödreiben. Leszereltük az elektromos hálózatot, eldugaszoltuk a csatornákat, felvittük a klímaberendezéseket.

A zavaros víz azt jelentené, hogy a folyó alámosta a partfalat, de a vármaradvány körül nincs vész, lelátni a víz fenekéig. A part felől viszont veszélyesebb a helyzet, ott hordalékot sodor a víz.

A múzeum védelmi vezetője elmondta, egyik helyen sem buzgárt látunk, egyelőre csak fakadó víz alakult ki.

A közgyűjtemény munkatársai, biztos ami biztos, összepakolták a várban kiállított képeket. – Másképp nem tudunk védekezni, csak költöztetéssel. A várromot őrző kutyát, Brokit már áttelepítettük a Fekete Ház udvarára – foglalta össze tennivalóikat az igazgatóhelyettes. Szerdán és tegnap a legérzékenyebb anyagokat mentették; a Móra-múzeum alagsorából és a dorozsmai restaurátorműhelyből elszállították a vegyszereket a Boros József utcai raktárba. Az épület emeleti néprajzkiállítását lezárták, oda hordták fel az alagsori szekrényekből a fotótárat és a bedobozolt textíliákat.

– Bár nem szivárgott be sehol a víz, a kiállításokat nincs értelme nyitva tartani. Holnaptól az egész intézmény bezár, a parkolót már csak kivételes helyzetben használjuk a város felől.
Nem vészes a helyzet a Fekete Házban sem. A víz emelkedik a pincéjében, de szivattyúzni nem tudnak. A leltárkönyveket már onnan is felvitték az emeletre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Francia filmnapok Szegeden

A legújabb francia filmeket nézhetik meg az érdeklődők jövő hétfőig a szegedi Belvárosi moziban. A… Tovább olvasom