Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Mentő csak sürgős esetben kérhető

Augusztusban körlevélben kérték a háziorvosokat, hogy a tervezhető betegszállításhoz csak indokolt esetben vegyenek igénybe mentőt. Azokban a rendelőkben, ahol érdeklődtünk, nem okozott gondot a megszorítás. Hogy szeptembertől mi várható, arról még nem értesítették a háziorvosokat.
Körlevélben tájékoztatta a háziorvosokat a mentőszolgálat arról, hogy augusztusban a szabadságolások miatt csupán sürgős esetben kérhetik, hogy mentő szállítsa a betegeiket. A megszorítás csupán a tervezhető betegszállításra vonatkozott, mentésre nem. Az általunk megkérdezett háziorvosok azt nyilatkozták: bár hasonló eddig még nem fordult elő, a praxisukban nem okozott gondot a mentőszolgálat kérése.

A domaszéki dr. Kovács Zsuzsanna elmondta, minden alkalommal, ha egy beteg kérte, hogy mentő szállítsa vizsgálatra, ő a mentőszolgálatnál érdeklődött: megoldható-e. Általában már másnap, de 3-4 napon belül meg tudták oldani a szállítást. A doktornő betegei közül volt, aki tudomásul vette a változást, volt aki elégedetlenkedett.

Zákányszéken – ha lehetőség volt rá – a beteg hozzátartozóját, szomszédját kérték meg, hogy szállítsa kontrollra a pácienst, illetve szükség esetén önkormányzati járművekkel illetve, ha máshogy nem ment, mégis mentővel oldották meg az utaztatást – mondta dr. Sebestyén Balázs. Az orvos elmondta, mivel csak a programozható betegszállítást érintette a mentőszolgálat döntése, a településen minden esetben meg tudták oldani rövid időn belül a fuvart.

Hasonlóan nyilatkozott a mórahalmi dr. Fehér Éva is, problémát náluk sem okozott a megszorítás. A háziorvosoknak írt körlevél csak augusztusra vonatkozott, a doktorokat egyelőre nem értesítették arról, hogy szeptembertől változik-e a helyzet.

– Az Országos Mentőszolgálat valamennyi, az alaptevékenysége körébe tartozó azonnali, egy, három, hat órán belüli sürgősségű, valamint szakkíséretet igénylő betegszállítási feladatát folyamatosan ellátja. Az előbbi kategóriákba nem tartozó, az OMSZ alapító okiratában kiegészítő tevékenységként szereplő feladatot csak szabad kapacitásunk erejéig vállalhatunk – nyilatkozta Győrfi Pál OMSZ kommunikációs és pr-vezető.

Hozzátette: a szabadság, betegség miatt kieső mentődolgozók a kapacitást átmenetileg szűkíthetik. A megoldást a kivonulói létszám küszöbön álló bővítése jelenti, melyhez az adminisztratív és egyéb fizikai dolgozók – például takarítók – létszámának közelmúltbeli csökkentése teremtett fedezetet. Néhány orvos korábban úgy nyilatkozott, hogy a betegek egy része akkor is mentőt kér, ha egészségi állapota lehetővé tenné, hogy tömegközlekedési eszközzel jusson el a vizsgálatra, illetve családja meg tudná oldani a szállítást. A betegek ugyanis – tévesen – abban bíznak, hogy ha mentővel érkeznek, hamarabb sorra kerülnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tej fehér és fekete

Friss tej kapható a szegedi lakótelepeken – fehéren és feketén. Szabályosan viszont csak… Tovább olvasom