Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 13°C | 26°C Még több cikk.

Mentőápoló szülészszerepben

Kübekháza - Október végére várta első gyermekét a kübekházi Molnár Zoltánné, végül a mentőápoló segítette világra a kis Olivért otthonukban, egy hónappal korábban. Vida Márk, az ápoló már hatodik alkalommal vezetett le szülést.
A nagymama, Csókási Nándorné osztotta meg lapunkkal a megható történetet. Lelkesen beszélt a 37 éves, szegedi Vida Márkról, aki nagy figyelemmel, szeretettel vezette le a szülést több évtizedes tapasztalattal rendelkező kollégájával, Tombácz Sándorral, és együtt örült a családdal a kis jövevénynek. Felkerestük a családot otthonukban: Molnár Olivér 2240 grammal született szeptember 23-án, mára 4 kilós, igazi vasgyúró.

– Egész nap görcsölt a hasam, de nem gondoltam, hogy a baba kéredzkedik kifelé. Este mentőt hívtunk, az első vizsgálatnál még ki sem tágult a méhszáj. Öltözni kezdtem, és ismét jött egy görcs. Vida Márk megint megvizsgált, ekkor viszont már látszott Olivér haja – idézte fel a szeptemberi estét a 28 éves Molnár Lászlóné Ágnes. Az ápoló közölte: ne ijedjenek meg, de itthon fog megszületni a baba. Csakugyan nem ijedt meg? – kérdeztük az anyukát, miközben kisfiát fürdette.

A 12 éve mentősként dolgozó Vida Márknak van gyakorlata az otthon szülésben – a legutóbbi már a hatodik ilyen esete volt. Fotó: Frank Yvette
A 12 éve mentősként dolgozó Vida Márknak van gyakorlata az otthon szülésben – a legutóbbi már a hatodik ilyen esete volt. Fotó: Frank Yvette

– Egyáltalán nem féltem, és ebben nagyon sok múlt Vida Márkon – felelte Ágnes. Az ápoló nyugodtan kiosztotta a feladatokat. A nagyi törülközőket, takarókat hozott, meleget „csinált" a hálószobában a kis jövevénynek. A 38 éves Molnár Zoltán egyik kezében infúziót, másikban pótlámpát fogott.

– „Szurkolópózban" álltam az ágy mellett – emlékezett vissza az apuka, aki soha nem gondolta volna, hogy szülés levezetésében fog segédkezni. A baba 15 perc alatt rendben megszületett.

Ágnes nem félt a szülésnél, férje tartotta az infúziót. Az otthon világra jött Olivér mára négykilós vasgyúróvá fejlődött. Fotó: Schmidt Andrea
Ágnes nem félt a szülésnél, férje tartotta az infúziót. Az otthon világra jött Olivér mára négykilós vasgyúróvá fejlődött. Fotó: Schmidt Andrea

– Tizenkét éve mentőzöm, napi öttel számolva 15 ezer esetem volt ezalatt. Ebből hat alkalommal kellett otthon levezetnem a szülést, és minden baba koraszülötten vagy nagyon kicsi súllyal született. Mindig megpróbálok jó légkört teremteni, nagyon fontos a félelem elhárítása – mesélte a 37 éves Vida Márk, szakképzett mentőápoló és kiemelt feladatokat ellátó (KIM) ápoló. Az első alkalommal saját bevallása szerint „jobban izzadt, mint a kismama" – alig egy éve dolgozott a mentőállomáson. Mégis, feladatai közül azt tartja a legszebbnek, amikor világra segít egy újszülöttet. – A köldökzsinór átvágása a legérdekesebb. Ekkor szűnik meg a baba és az anya közti szoros kapcsolat, viszont egy új, önálló élet kezdődik – idézte fel, mit érez, amikor megszületik a „keze alatt" egy kisbaba.

Az ápoló, maga is egy 14 éves fiú édesapja, viszonozta a család dicséretét: ügyes és bátor volt az anyuka, a nagyival és az apukával együtt. Vida Márk egyébként mindig követi kis védencei sorsát, Olivért is megnézte a gyermekklinikán. Egyedül attól tart kicsit, hogy hármas vagy többszörös ikerszülésnél kell helytállnia – de szerencsére a szülész-nőgyógyászok idejében befektetik a kismamát, ha kockázatosabb a terhesség.

Hívják a gyermekmentőt

Minden mentőautóban megtalálható a szülészeti alapcsomag, ami ahhoz kell, hogy levezessenek egy komplikáltabb szülést. A mentőápolókat nem csak a szakképzés alatt készítik fel ezekre a helyzetekre, évente tartanak továbbképzést, amelyeken a legritkább eseteket is modellezik. Az esetek 90 százalékában időben beérnek a kórházba. Ha mégsem, miközben az anyuka szül, hívják a neonatológiai rohamkocsit. Ezen megtalálható az intenzív osztályon lévő összes fontos műszer, amely a koraszülött babák ellátásához, melegen tartásához szükséges. A nehezen megközelíthető tanyákra nagy hó esetén mentőhelikoptert hívnak. Cserjés Andrea, a dél-alföldi regionális mentőszervezet orvosigazgatója úgy tájékoztatott: ebben az évben 3 alkalommal fordult elő otthonszülés a havi 15 esetből.

Olvasóink írták

 • 19. olvaso1985 2009. december 26. 14:48
  „Grat. Márk! De úgy gondolom, hogy az OMSZ-nál alig fél éve dolgozó Matusek Lóránd ápolókolléga mentőautóban levezetett novemberi sikeres szüléslevezetése is megérdemelne pár sort.”
 • 18. felcser 2009. december 22. 12:53
  „Márk ! Gratulálok! Ez a legkevesebb amit ehhez hozzálehet fűzni! Én 25 éve mentőzöm más régióban. A lentebb hozzászóló "volt OMSZ dolgozó" szégyellje el magát! Talán mindig ilyen sikerre vágyhatott Ő is,ami nem adatott meg neki! /valamilyen okból, talán amit leírt a felkészülésről önnönmagát példázza/ A hat sikeres szülésvezetésed a jó felkészültséget példázza, na meg hogy van "vér a pucádban" ezt csak az látja át igazán aki került már ilyen, vagy hasonló helyzetekbe! Persze van aki elmenekül az ilyen kihívások elől ,mert érzi hogy Ő képtelen lenne a feladat megoldására! Igaz mindig kerülnek az OMSZ-hoz fiatal tapasztalatlan kollégák is, de arra valók az öregek, hogy segítsék őket a mielőbbi felkészülésre Pl. Márk Ő igen, rátermett arra, hogy átsegítsen új bajtársakat a kezdeti nehézségeken! Ez egy olyan hivatás ahol minden kivonulás egy új és ismeretlen "kihívás" és ezt ott,akkor percek töredéke alatt kell megoldania, döntenie a mentőegységnek! S ez nagy felelősség! Persze később lehet elmélkedni, hogy jól döntöttünk-e? Márk jól döntött, hat gyermek éli boldog életét családjával! "Életmentő"! További sikereket kívánok, s minden szívvel lélekkel dolgozó Bajtársamnak!”
 • 17. szegedivagyok 2009. november 29. 16:25
  „Cilkó!
  A kettőt nem lehet elválasztani egymástól,tehát a szervezet és dolgozói egy és ugyanaz.Ajánlom figyelmedbe az előtted szóló olvasó által leírtakat!!Kívánom,hogy hozzád ne Márk menjen ki ha netán baj lenne,akkor látnád a nagyon is éles különbséget.
  Egyébként pedig nem a fikázás volt a célom,hanem felhívni pl. a te figyelmedet a valóságra,nehogy hasra essél a nyálcsorgatás következtében.”
 • 16. Cilkó 2009. november 29. 13:07
  „Szegedivagyok!
  Ez a cikk nem a többségről szólt, hanem Márkról, Sándorról, és a Molnár családról. A tudásról és a hozzáértésről, a helytállásról. Akkor mi a francnak kell belekeverni ebbe a szép történetbe a Mentőszolgálat fikázását. Most róluk volt szó és nem másról. Arról, hogy talpraesetten megoldották, és pont. Itt a vége fuss el véle, nem a Mentőszolgálat helyzetéről szólt a cikk. Majd, ha a Mentőszolgálat sanyarú helyzetéről a nemlétező tanfolyamokról és bizonyos emberek hozzánemértéséről lesz cikk itt a DM-ben, akkor van helye a fikázásnak és véleményezésnek mindenféle szempontból. Akkor írhatsz véleményt a többségről, de itt nem a többségről volt szó komám! Addig csak olvassd és ne szólj hozzá, olyat ami nem kíván meg a téma. Ennyi! Továbbra is fenntartom, ha Márk, Sándor, vagy azok közül jönne ki valaki akiket személyesen ismerek, hidd el, biznék a tudásukban. Attól függetlenül, hogy hinni a templomban szokás :)”
 • 15. ChrisSZGD 2009. november 28. 23:55
  „Kedves Mindenki.
  Először is célszerű lenne leszögezni, hogy a jelenlegi eset minden szempontból szerencsés csillagállásnak volt köszönhető. Márk elég tapasztalt, és fanatikus dolgozó, aki mögött már nem kis rutin van, no és persze tudás. Sándor mögött is van szintén tapasztalat, rutin, és tudás. De, igen, be kell ismerni, hogy simán mehetett volna ki olyan mentőegység is, ahol az ápolónak sem rutinja, sem tudása nem lett volna megfelelő. Mindezt azért merem állítani, mert jelenleg a mentőszolgálathoz egy 3-4 hetes alapképzés után be lehet ülni ,,kocsizni", és varázsolni. Ráadásul a szegedi vezetés is tud sokszor nagyon ,,szakszerű" módon összeültetni egy-egy párost. És szerencsétlen esetben sajnos lehet, hangosabban sírna a kiérkező egység, mint pl. Olivér. Persze olykor-olykor előfordul olyan anomália is, mikor ápolóhiányban két gépkocsivezetőt ültetnek egy kocsira. Aztán majd valahogy boldogulnak.
  A megtartott képzések, illetve vizsgák színvonala pedig szintén hagy kívánnivalót maga után.
  Szóval ne általánosítsunk, mert sajnos ennél a cégnél is előfordul az, hogy nem lehet két dolgozót egy lapon említeni.
  Példának kedvéért - és ez személyes véleményem, ill. tapasztalatom - a cikkben szereplő Dr. Cserjés Andrea orvos igazgatót a korábbi orvos igazgatóval Dr. Zentay Attilával. Ami miatt Főorvos Úr elnézését is kérem!
  További szép napot, és még egyszer gratulálok! Chris.”
 • 14. szegedivagyok 2009. november 28. 23:30
  „Hogy miért hagytam ott ezt a munkát?Pontosan az igénytelenség miatt,ami ezt a szervezetet jellemzi.És sajnos a többséget is.Szerintem magyarul fogalmaztam és érthetően.szakképzés és érdemi vizsga nem létezik a mentőknél!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Papíron igen,de a valóság teljesen mást mutat.Ha elolvastad volna az előzőekben írtakat és értelmezted is volna rájöttél volna,hogy a többségről írok,tehát van aki tényleg lelkiismeretesen végzi a dolgát.De a többség nem.Ez nem pusztán az én negatív,vagy ahogy te mondod fikázós véleményem.Az ott dolgozók többségének ugyanez a véleménye a szervezetről,de nem tudnak hova menni dolgozni,mert egyrészt nincs más munka,másrészt sokaknak nincs más szakmájuk.De ez nem azt jelenti,hogy ha már ott vannak akkor minden szép és minden jó,pláne nem jelenti,hogy profik!!Ez a pozitív,túlbuzgó hangulat sajnos egyáltalán nem jellemző az omsz dolgozóira,vagyis amiket írsz,hogy "erre teszik fel életüket,képzik magukat", az baromság.Van persze ilyen is közöttük,talán 1%.A többi 99 viszont ne jöjjön se hozzám,se hozzátartozóimhoz.Viszont örülök,hogy te legalább bevállalod,de akkor arra nem lesz már időd,hogy meglásd a valóságot.Egyébként hinni a templomban kell,ez a munka másról szól,nem arról miben hiszek.A végére talán azt még fontos megjegyezni,hogy ezt a helyzetet maga a szervezet okozta,okozza, attól válnak igénytelenné az ott dolgozók.Én ezt beláttam és ezért nem maradtam ott tovább.Elhiszem,hogy egy kívülállónak ez furcsának tűnik,de hidd el így van.”
 • 13. Cilkó 2009. november 28. 21:07
  „Kedves szegedivagyok!
  Megkérdezhetem, hogy te már miért nem dolgozol ott? Talán mert nem volt elég a tudásod, és a rendszeres vizsgákon, szakképzéseken nem remekeltél? Talán nem hittel és legjobb tudásod szerint teljesítettél? Talán nem tudtad megfelelően használni a tudásod a megfelelő műszerezettség ellenére sem? Tudom, hogy vannak szakképzések, vannak évente vizsgák. Egy golyóstollal és egy bicskával is lehet életet menteni, ha van megfelelő tudás. Veszélyes általánosítani, mert te az egész Mentőszolgálatot és az ott dolgozókat fikáztad, ezzel együtt magadat is, hiszen ott dolgoztál. Több mentőst is ismerek személyesen, ők felkészültek, hittel és kellő tapasztalattal rendelkeznek, váratlan helyzetekben is jól döntenek. Természetesen lehet vitatkozni a minőségi munkán. Ebben a történetben pont az a szép és csodálatos, hogy váratlan helyzetben (otthonszülés) igen igen helyt álltak a mentősök és Vida Márk is, mert higgadtan, nyugodtan, pánikkeltés nélkül levezényelte a szülést. Ezzel segítve a vajúdó, váratlan és rémísztő helyzetbe került kismamát és családját, akik így nem félelemmel és aggódással estek át életük legfontosabb eseményét, hanem nyugodtan kiegyensúlyozottan, boldogan...Ha Márk és a többiek nem hittel és nem a kellő tapasztalattal rendelkeztek volna, mint ahogy te állítod, lehet most sokkal szomorúbb cikket kellett volna olvasnunk. Emberek, akik a hivatásukban eltöltött évek alatt tapasztaltak, tanultak, vizsgáztak, képezték magukat, mert erre tették fel az életüket. Az életmentésre! Bebizonyították ismételten, hogy hittel, szaktudással, hozzáértéssel és lélekkel igenis lehet minőségi munkát végezni! Ha hozzám vagy valamely családtagomhoz jönnének, tudom, hogy mindent megtennének amire képesek, és legjobb tudásuk szerint helytállnának. Az már más dolog, hogy elég-e az adott helyzethez, vagy sem...Az már nem rajtuk múlik, hanem a fentieken...Valószínűsítem, hogy te hasonló helyzetben semmit nem tudtál volna tenni......”
 • 12. szegedivagyok 2009. november 28. 10:49
  „Kedves Cilkó!
  Az még talán igaz,hogy segítenek,de hogy szakszerűen az sajnos nem.Tudom,én is ott dolgoztam és tisztában vagyok a körülményekkel!!Szerinted a "legjobb tudásuk szerint" elég a minőségi munkához?Szerintem nem.Gondolj csak bele.Ha mondjuk hozzád vagy egy közeli családtagodhoz megy ki egy olyan egység aki nincs topon, elfogadod majd azt az érvelést,hogy bocsi ez a legjobb tudásom?A hit,elhivatottság,önzetlen szó szintén csak néhány (néhány!!!),valóban a szakmáját imádó dolgozóra illik.És ez független attól,hogy ki a szegedi és ki nem.”
 • 11. markom 2009. november 26. 10:56
  „Köszönjük a sok kedves hozzászólást,sms t,e- mailt! Én is jó egészséget kívánok az egész családnak!Olivér jó nagy vagy már,ne pancsold ki a vizet,puszi a buksidra!d:)”
 • 10. igaz1017 2009. november 26. 09:41
  „Gratulálok Márk , kitartást és sok erőt kívánok a további lelkiismeretes munkához!Egy volt osztálytársad./Nagyon sok boldogságot és jó egészséget kívánok a kisbabának és az egész családnak!Egy volt szegedi szomszédotok.”
 • 9. Cilkó 2009. november 25. 22:05
  „Amennyiben tényleg hiányos is lenne a képzés, akkor méginkább GRATULA ÉS KÖSZÖNET JÁR NEKIK!!!! SŐT, LÁTATLANBA ELÁJULÁS !!! Helytállnak, segítenek és szakszerűen végzik a dolgukat. Babát segítenek a világra, embereken segítenek legjobb tudásuk szerint! Hittel, elhivatottsággal és önzetlenül!. Én is szegedi vagyok :)”
 • 8. szegedivagyok 2009. november 25. 15:22
  „Azért látatlanba nem kell elájulni.Legalábbis ami a Mentőszolgálatot és annak dolgozóit illeti.A kívülálló sajnos nem tudja,hogy a mentődolgozók (tovább)képzése enyhén szólva is hiányos, de inkább elégtelen. Ez személyes tapasztalat, tehát nem a szervezet lehúzása a célom. Az igazság az, hogy a mentőápolók és gépkocsivezetők képzése igazából csak papíron létezik, legalábbis olyan részletes és rendszeres képzés amiről az orvosigazgató beszél, egész egyszerűen nincs!!!
  Annak természetesen örülök, hogy a baba jól van.”
 • 7. amata 2009. november 24. 18:31
  „Az élet igazán megható és gyönyörű eseményeire olyan nehéz szavakat találni.
  Szeretettel gratulálok Vida Márknak és a Molnár családnak.”
 • 6. web 2009. november 24. 14:15
  „GRATULÁLOK, JÓ EGÉSZSÉGET MAMÁNAK BABÁNAK PAPÁNAK! A MENTŐÁPOLÓNAK TOVÁBBI SIKERES MUNKAVÉGZÉST, JÓ EGÉSZSÉGET KÍVÁNOK!”
 • 5. szegedix 2009. november 24. 12:53
  „Gratulálok a talpraesett Vida Márknak. Sok ilyen szép élménye legyen. Gratulálok a stramm kismamának és az apukának ehhez a gyönyörű gyerekhez! Ez szép, pozitív történet volt. Köszönjük.”
 • 4. Szurkoló 2009. november 24. 12:38
  „Szívből gratulálok a családnak a kicsihez, és minden tiszteletem Vida Márké!
  Igenis vannak igazán értékes embereink!

  Üdv, Sz.”
 • 3. Cilkó 2009. november 24. 10:31
  „Gratulálok a szülőknek, jó egészséget, boldogságot a kis jövevénynek. Küllön öröm, hogy egy kedves ismerős segítkezett a baba világrajövetelénél. Márk gratula neked is, büszkék vagyunk rád :) Mné.P.Zs.”
 • 2. emzsr 2009. november 24. 10:08
  „Boldogan olvasok végre egy SZÉP történetet!!!”
 • 1. 620927 2009. november 24. 09:55
  „Ez egy gyönyörű, és értelmes téma, EMBEREKKEL, akik a feladatukat végzik nap, mint nap.
  Őszinte tisztelet és gratula minden résztvevőnek, jó egészséget a kismamának és a babának is.
  Lehetne tovább lelkendezni, de az talán már nyálas lenne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittas vezetők és jogsi nélküliek

Szeged - Az elmúlt 24 órában ismét az ittas sofőrök, a vezetői engedéllyel nem rendelkezők, valamint… Tovább olvasom