Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Mentőbaleset: csak a mentős hibázott?

A rendőrségi vizsgálat szerint a mentőautó vezetőjét terheli a felelősség a december 17-én Szegeden történt balesetért, amelyben egy gyalogos az életét vesztette. A mentőautóval ütköző személygépkocsi vezetője ellen ittas gépjárművezetés miatt indítottak eljárást.
Fotó: Segesvári Csaba
A rendőrség befejezte a tavaly év végén Szegeden történt halálos baleset körülményeinek nyomozását és az iratokat vádemelési javaslattal megküldte a Szegedi Városi Ügyészségnek – tájékoztatta lapunkat Tuczakov Szilvána, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Mint azt korábban megírtuk, december 17-én a késő esti órákban súlyos baleset történt a József Attila sugárúton, a Budapesti és a Makkosházi körút találkozásánál: a Hódmezővásárhely felől érkező, megkülönböztető jelzéseit használó Mercedes Sprinter mentőautó a piros jelzés ellenére behajtott az útkereszteződésbe és összeütközött egy, a Makkosházi körúton, a Tesco irányából szabályosan haladó Toyota személygépkocsival. A másik sávba átcsapódott mentő maga alá temetett egy járdaszigeten álló gyalogost. A 44 éves szegedi asszony olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt. A Toyota vezetőjét és utasát, valamint a mentő sofőrjét súlyos, a mentőorvost könnyű sérülésekkel szállították kórházba.

A baleset másnapján a Toyota vezetője, a szegedi D. J. nyilatkozott lapunknak. Azt mondta, egy mellette haladó teherautó miatt nem vette észre a mentőautót, és szirénázást sem hallott. Ugyanakkor elismerte, mielőtt a volán mögé ült, megivott egy „pohárka" unicumot és egy „kis" sört.

Simon Marianna főorvos, a Csongrád megyei mentőszolgálat vezetője D. J. állítására reagálva kijelentette: a mentőautónak használnia kellett megkülönböztető jelzéseit, a fény- és hangjelzést egyaránt.
A rendőrség a baleset után két nappal közlekedési bűncselekmény alapos gyanúja miatt eljárást indított. A főorvos asszony kijelentését később több tanú és a vizsgálat is alátámasztotta.

A napokban befejezett nyomozás szerint a bekövetkezett tragédiáért kizárólag a mentőautó vezetőjét terheli felelősség. A sofőrt halálos közúti baleset gondatlan okozásával vádolhatják meg. A szakértői vizsgálat megállapította: a mentőautó vezetője a KRESZ előírásait figyelmen kívül hagyta, nem győződött meg arról, hogy megadták-e neki az elsőbbséget. A vádemelési javaslat nem tér ki a mentővel ütköző toyotás felelősségére, ellene csak ittas vezetés miatt indítottak eljárást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eskü és tüntetés

Erdélyben két március 15-i esemény készül, megtestesítve a dilemmát: politikai alkuk révén vagy… Tovább olvasom