Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Menzaberendezés a MÉH-telepen

Szeged - Egy húsz évvel ezelőtti menzát öt perc alatt berendezhetünk, de dísztárgyakat is lehet találni Szegeden, a Dorozsmai úti MÉH-telepen. Vannak visszatérő vásárlók, keresnek vasat műalkotáshoz és alkatrészt kiskocsihoz.
A Dorozsmai úti MÉH-telepen szétnézni még akkor is jó szórakozás, ha az ember – saját hibájából – fehér nadrágban, nyitott cipőben és szakadó esőben teszi mindezt. Nem mindenki hobbiból jár ide, a legtöbben „alkalomhoz illően" felöltöznek és célirányosan keresnek valamit. Alkatrészt, csavart, egy hiányzó darabot a kovácsoltvas kerítéshez. Egy férfi évekig szinte mindennap megjelent a hétórás nyitásra, kiskocsikat javítgatott, ahhoz keresett ezt-azt.

A „törzsvendégek" persze nem úgy esnek az ötszáz tonna fémhulladéknak, mint mi, tudják, mit hol keressenek. A vasat a vasak között, az alumíniumot az alumíniumnál. Mi rendszer nélkül nézelődtünk, de egy húsz évvel ezelőtti menzát mégis öt perc alatt berendeztünk: találtunk alumínium kislábast, fazekat, tejeskannát, merő- és evőkanalat, ételhordót. Van rengeteg antenna, biciklikerék, néhány egészségügyi doboz. A vasak között láttunk kulcsot, csavarokat. Jöttek már ide rézcsapért, szeneskályháért – utóbbit a MÉH-telepen meg lehet venni kilónként 80-100 forintért, feljavítva pedig régiségként eladható akár 60 ezerért is. Egy iparművész rendszeresen válogat a vasak között szobornak valót. Az anyag nagy része persze nem műalkotásként vagy régiségként születik újjá, hanem alapanyag lesz belőle, egy részét exportálják.

A telepre látogatók legtöbbje célirányosan keresgél. Fotó: Segesvári Csaba

Aki kitartó és szerencsés, az a dekorációt is összeválogathatja, Ács Péter telepvezető irodájában például a behozott anyagból valók a vörösréz, sárgaréz díszek – egy-két váza, néhány tál. A személyes kedvencem egy dohányterméket reklámozó fém táblácska volt, de már lecsaptak rá: a lángvágó palackja alatt guruló kiskocsit díszíti.

A behozott fém hatvan százaléka lakossági hulladék, kerül ide tál, tányér hagyatékból, de láttunk néhány fém sörösdobozt is – amit pedig biztosan nem éri meg leadni. De ne hozzanak gázpalackot vagy egy- és kétforintosokat, ezeket nem veszik át. Az eladóktól egyébként elkérik a személyi igazolványt. Aki tehát „talált" egy KRESZ-táblát, ne a MÉH-nél próbáljon megszabadulni tőle.

Fémtőzsde

A színesfém ára tőzsdefüggő, a rézé például 20-30 forintot is változhat egy hét alatt. A vas ára viszonylag stabil, 30-40 forint körül van kilója. A pekingi olimpia előtt azonban megugrott, állítólag a sporteseménnyel kapcsolatos kínai építkezések miatt. Az olimpia után fokozatosan visszaállt a megszokott ár.

Olvasóink írták

  • 2. web 2008. szeptember 09. 21:51
    „Nem tudom a Csongrádi sgt 82/b elől a parkolóhelyet jelölő táblát hová vitte valaki?Egy éjszaka kihúzták a megázott földből az erős tinédzserek és két napig napozott a villanyoszlophoz támasztva, után eltünt a tábla a tartóval együtt.Igaz emlitést tettünk az illetékes helyen,amikor vették ki a táblát,erről ennyit.....”
  • 1. Bill42 2008. szeptember 09. 13:20
    „FIGYELJÜNK ODA!!!!!!!!!!
    Lehet, hogy a cigók éppen ideviszik az éjaszak ellopott biztonsági kábeleket-Szár é Tatabánya között- mivel a Veres átvevőhely messze van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamerával figyelnek bennünket, bárhová megyünk

Szeged - Szemmel tartanak. Szegeden egyre többen alkalmazzák a biztonsági kamerákat a lopások és az illetéktelen behatolók kiszúrására – szigorúan a személyiségi jogok betartásával. Tovább olvasom