Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Mercedes-lázban ég a megye

Szeged - Csak 2012-ben kezdi meg a gyártást a kecskeméti Mercedes-gyár, de Csongrád megye északi felén már sokan készülnek arra, hogy ide csábítsák a majdani gyár leendő beszállítóit. A kiszolgáló vállalkozásokat kész telephelyekkel várják.
Mentsvárként tekintenek a kecskeméti Mercedes-beruházásra a térség gazdaságának sok kudarcot látott szereplői. A német vállalat csak 2012-ben kezdi meg a gyártást a hírös városban, de már most érzékelhető, hogy a hazai vállalkozások és önkormányzatok mennyi lehetőséget látnak a 800 millió eurós beruházásban, amelyről tavaly döntött a Daimler-Benz konszern. A társaság 450 hektáros telket vásárolt Kecskemét déli határában, az építkezésen 1500 embernek adnak munkát, és ha beindul a sorozatgyártás, 2500 dolgozója lesz a gyárnak. Ám ennek a létszámnak a többszörösére lesz majd igény a beszállítói körben. A kérdés az, hová települnek majd ezek a vállalkozások.

Csongrád megyéből egyre több településen pedáloznak azért, hogy náluk kössenek ki a beszállító cégek. Ami mellettünk szólhat, hogy Kecskeméttől délre jóval olcsóbban lehet ipari területhez jutni, mint a főváros vonzáskörzetében, ráadásul mégis közel vagyunk, és az autópálya is átszeli a megyét.

– Nálunk már megjelentek érdeklődők. Ingatlanvásárlásról és -bérlésről is szó esett az első tárgyalásokon – mondta lapunknak Nagy Sándor, Kistelek polgármestere. A város egyébként idén 126 millió forint támogatást nyert a 300 hektáros iparterülethez vezető út kiépítésére.

Mercedes-csillagzat Nagy József traktorján. A Daimler-Benz kecskeméti beruházása optimizmusra ad okot. Fotó: Tésik Attila
Mercedes-csillagzat Nagy József traktorján. A Daimler-Benz kecskeméti
beruházása optimizmusra ad okot. Fotó: Tésik Attila

Az árbevételét idén 30 százalékkal növelő csongrádi Panol Plusz Kft. ügyvezetője, Chovanecz Balázs lapunknak elmondta: amellett, hogy 2009-ben közel 100 milliós beruházást hajtottak végre a telephelyen, és a létszámot is bővítették 15 fővel, tulajdonosaik további fejlesztéseket terveznek. Az önkormányzattól 7,9 millió forintért vásárolt, most még üres, vasút melletti 1,9 hektáros terület bevonásával összesen közel 10 hektáron a közeljövőben két korszerű üzemcsarnokot és kiszolgáló raktárt építenének. Ezeket a Mercedes leendő beszállítóinak adnák bérbe.

Szentesen az önkormányzat fáradozik azon, hogy a városba csábítsa a Mercedes beszállítóit vagy egyéb cégeket. A település pályázati forrás felhasználásával egy 1600 négyzetméteres csarnokot szeretne építeni az ipari park déli felében. Jogerős építési engedéllyel rendelkeznek, a várható bekerülési költség kb. 350 millió forint.

Az Audi közvetve 15 ezer embernek ad munkát

Az Audi 1993-ban települt Győrbe. 1994-ben indult a sorozatgyártás: napi 500 motorral kezdték; manapság napi 7000 motort szerelnek össze. Az autógyár 5300 főt foglalkoztat, a közvetlen beszállítói kör pedig 10 ezer embernek ad munkát. Az Audival szerződött kisebb szolgáltató cégek Győr közelébe települtek, a nagyobb beszállítók többsége pedig a Nyugat-Dunántúlon keresett magának telephelyet.

Olvasóink írták

  • 2. Norman_Bates 2009. november 05. 08:11
    „A bal első gumi nincs egy kicsit szétkopva azon a traktoron? Nem lényeg!
    Nincs rendes világítása? 4. 5-főúton bénázik, holott táblája van? Szarja le a rendőr!
    Csak az autóst, azt <moderálva>!”
  • 1. Zsoltee0716 2009. november 04. 20:55
    „Kérdéses mennyit kap ott majd egy dolgozó? Nem véletlen jött ide!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi diákok sikere

Szeged - A 3. és a 4. helyet szerezték meg a szegedi középiskolások a Dél-alföldi Regionális… Tovább olvasom