Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Mérgezik a Tiszát a bomló flakonok

Mérgezik a Tiszát a bomló flakonok
Csongrád megye - Egészségre káros anyag, ftalát oldódik ki a Tiszát elcsúfító PET-palackokból. Egy labor ártalmas mennyiségben mutatta ki a vegyületfajtát a folyó felső folyásán. Ez az első vizsgálat.
Tudta-e?

450 év alatt bomlik le
a PET-palack természetes körülmények között – tanítják az iskolában. Ez kísérleteken, és nem valós tapasztalaton alapuló adat, hiszen PVC-t először 1838-ban állítottak elő. Másképpen bomlik a palack anyaga hő hatására, szárazon, illetve a vízben, a ftalát kioldódása pedig ezalatt valószínűleg folyamatos. A bomló műanyag elaprózódik, az így keletkező mikroműanyag sem tűnik el, sőt, képes megkötni szerves szennyeződéseket.
Nagyobb mennyiségű ftalátot mért egy laboratórium a Tisza vizében. Ezt a vegyületfajtát a műanyaggyártásban lágyításra használják, az élő szervezetbe jutva, felhalmozódva rákkeltő, és a hormonháztartást is megzavarja. A mintát június 30-án vették a Felső-Tiszán, Tiszaszalkánál, a folyóból és annak üledékéből. A meder anyagában nem találtak semmi érdekeset, csak a vízben – tudtuk meg Bordós Gábor környezetmérnöktől, a Wessling Hungary Kft. munkatársától.

A cég ezzel a vizsgálattal támogatta a PET Kupa elnevezésű rendezvényt, amelyen önkéntesek évről évre összegyűjtik a hullámtérben és a folyó partján talált műanyag hulladékot, ezúttal mintegy negyvenötezer flakont. Bordós Gábor kijelentette: ez a vizsgálat csupán pillanatfelvétel, egy mérésből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Az azonban nyilvánvaló, hogy az üdítősflakonok, amelyek a szeméttel együtt kerülnek a folyóba, és strapabíró anyagnak látszanak, nemcsak elcsúfítják a környezetet, de nyomot is hagynak rajta, és így közvetve az emberek egészségén is.
Mérgezik a Tiszát a bomló flakonok. Fotó: Frank Yvette (galéria)
A cégnek az eredmény közzétételével nem az a célja, hogy pánikot keltsen, hanem az, hogy a felelősségre hívja fel a figyelmet. Bordós azt mondta, fontos tudni, hogy iszonyú mennyiségű műanyagot használunk fel, és ennek olyan veszélyei is vannak, amelyeket nem látunk előre.

– Azt, hogy egy társadalom hogyan viszonyul a környezetéhez, azon lehet a legjobban lemérni, hogyan
vigyáz a vizes élőhelyekre – mondta a hír kapcsán Szalma Elemér szegedi biológus, a Tisza élővilágának kutatója. – A helyzet katasztrofális. Ezt láthatja, aki megáll Szegednél a Tisza-parton, és elkezdi megbecsülni, mennyi PET-palackot visz a víz. Ezt a mennyiséget egy-egy szemétgyűjtő akció nem tünteti el, és az sem, ha egy cég közzétesz egy meghökkentő vizsgálati eredményt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Simoncsics János táncba viszi Szegedet

Simoncsics János táncba viszi Szegedet
Simoncsics János, az idén fél évszázados Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál igazgatója szerint a hajdan szebb időket megélt amatőr néptáncos seregszemle legnagyobb értéke jelenleg az, hogy van. Tovább olvasom