Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Mérgező algáktól fuldoklik a Palicsi-tó

Palics - Lassan hat éve haldoklik a korábban Pannon-tengerként is emlegetett Palicsi-tó.
˝A fűrdés a tóban nem engedélyezett, mindenki fürdhet saját felelőségre˝ – olvasható a Palicsi-tó több pontján a nyelvtanilag kicsit hibás magyar felhívás. Nyár elején, az idegenforgalmi szezon kezdetén nyilvánították fürdésre alkalmatlanná a tó vizét: az egykori híres fürdőváros tava az elszaporodott mérgező algák miatt sötétzöld és nyálkás lett, a literenkénti 22 millió alga miatt nincs elég oxigén a vízben, ami halpusztuláshoz vezetett. Emellett a víz pH-értéke extrém magas, magas a nitrogén- és a foszforkoncentráció is.

A Monarchia felkapott üdülőhelye volt

Palics első említése Paly néven 1462-ben, Mátyás király adománylevelében történt, amikor a pusztát anyjának ajándékozta. A települést a 19. század közepén kezdték felépíteni, ekkor fedezték fel a tó vizének és iszapjának gyógyító hatását. A városka mai szecessziós külsejét az 1900-as évek elején nyerte el. Az I. világháború idején már a Monarchia felkapott fürdővárosai között tartották számon. A trianoni békeszerződésig, majd 1941–1945 között Magyarország, Bács-Bodrog vármegye része volt. Itt működik Szerbia egyik legszebb állatkertje.
– Nagy hiba volt tönkretenni ezt a szép vizet. Szennyvizet vezettek sokáig bele, ezért lett ilyen csúnya. Most már elvileg van benne szűrő, és néhány éve egy hajóról elkezdték a fertőtlenítést, de ez teljesen abbamaradt. Azért szerencsére sok volt idén is a turista, a magyarok különösen augusztus 20-án jöttek. Vízibiciklit is szoktak kölcsönözni, többnyire hétvégén délutánonként – mondta a Palicsi-tó vízibicikli-kölcsönzőjében dolgozó Denis. A motoros vagy lábbal hajtott eszköz kölcsönzési díja fél órára 500 dinár – körülbelül 1335 forint –, emellett bringóhintóval is körbe lehet tekerni a tó nagy gonddal rendbe tett, gyönyörű környékét. Egy idősebb szerb férfi tört magyarsággal azt mondta: a Palicsi-tavat valaha büszkén lehetett emlegetni Pannon-tengerként. A parton különböző ajándéktárgyakat áruló nő azt mondta, hogy hivatalosan még mindig működnek a strandok a tó körül, ő idén is látott néhány fürdőzőt.

Egy nyolctagú társaság a víztükör előtt készített magáról fotót. A fiatalok zentaiak voltak, és elmondásuk szerint ritkán látogatnak Palicsra. – Olyan, mint a tenger, de csak messziről szabad nézni – utalt arra az egyik fiatalember, hogy ő bizony semmi pénzért nem mártózna meg a habokban. A tó strandján Szabadkáról érkezett fiatalokat találtunk, akik biciklivel kerekeztek le Palicsra. A kisdiákok úszók voltak, de ők is csak a partról figyelték szomorúan az algatenyészetet.

A tó melletti egyik kávéház teraszáról a zöldes-nyálkás, de szerencsére nem büdös víztükörre látni. A vasárnap délelőtti napfény sok szerb fiatalt csábított ide egy kávéra vagy egy pohár sörre. A stégen sirályok pihentek. Számuk az elmúlt években a halpusztulásnak köszönhetően radikálisan csökkent. A rendezett parkban egy szelíd gólya sétálgatott, amelyhez szinte olyan közel lehetett menni, hogy az ember már megsimogathatta volna a fejét. A tó nagy parkolójában sok autó állt, közülük nagyjából fél tucat volt magyar rendszámú, a többi főként szabadkai.

Hangulatos kávézók várják a vendégeket a tó mellett. Fotó: Karnok Csaba
Hangulatos kávézók várják a vendégeket a tó mellett. Fotó: Karnok Csaba

A kiskunfélegyházi Dombóvári Henrik feleségével és fiával sétált a parton. – Még nem voltunk korábban Szerbiában nyaralni, Palics mellett főleg azért döntöttünk, mert közel van Kiskunfélegyházához. Négy napig nyaralunk itt, egy kis apartmanban lakunk, ahol nagyon jó a kiszolgálás. Jártunk már Szlovákiában is, ott ennek éppen az ellenkezőjét tapasztaltuk. A négy nap alatt voltunk Szabadkán és jártunk a palicsi állatkertben is. Palics olyan, mintha az ember visszarepült volna a 30-as évekbe. Mindenkinek ajánlani fogom, hogy látogasson el ide, mi is biztos visszatérünk – mondta a férfi.

A Palicsi-tóhoz vezető utcákban egymást érik a szállodák, villák, privát panziók. Az egyikben dolgozó Jelena azt mondta, bár jó idegenforgalmi szezont zártak, de a tó haldoklása óta, ami emlékei szerint 2008 óta tart, már nem érkeznek egész hétre nyaralni Palicsra a turisták. – Szinte mindenki csak két-három napig marad. jó lenne, ha kitisztítanák a tavat, de egyelőre nem vagyok bizakodó. Úgy olvastam, hogy politikai okok miatt semmit nem terveznek csinálni a vízzel – mondta a fiatal palicsi nő. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tévhit, hogy csak a hidegtől fázunk fel

Egyre hűvösebbé válnak a reggelek, a nők nagy része számolni kezd a felfázás lehetőségével. Tovább olvasom