Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 5°C Még több cikk.

Mérlegen a vidéki orvosközpontok integrációs törekvései

Szeged - A rendszer ésszerűsítésére, együttműködésre törekszik saját ellátási területén minden vidéki orvosegyetemi központ – derült ki összegyűjtött információinkból. Úgy tűnik, az integrációs forma egyelőre csak Szeged és Pécs számára vonzó.
A rendszer ésszerűsítésére, együttműködésre törekszik saját ellátási területén minden vidéki orvosegyetemi központ – derült ki összegyűjtött információinkból. Úgy tűnik, az integrációs forma egyelőre csak Szeged és Pécs számára vonzó, Debrecen másban gondolkozik. Az integrációs folyamatban Szeged jár elöl, de még itt is hátravan számos feladat.

Hivatalosan közel fél éve tart az egészségügyi integráció folyamata Szegeden, bár például a gyermekgyógyászati ellátás összevonása már évekkel korábban megtörtént. Tavaly októberben azonban az SZTE vette át – a város és az egyetem megállapodása szerint – az összes, korábban önkormányzati intézmény működtetését.

Pál Attila, a szegedi klinikai központ elnöke szerint ugyan még számos feladat áll előttük, de a teljes integrációhoz nincs szükség több évre. Apró részkérdések sokaságával kell foglalkoznia a központ vezetésének – amelyek megoldása azonban nagyon nehéz. Közben pedig számos kompromisszumra kényszerülnek. A legnagyobb gondot most a helykeresés jelenti, azaz, hogy melyik ellátást hova lehet, illetve hova érdemes költöztetni. Ha megvan a hely, megfelelően át is kell alakítani. A cél a központosítás: egy-egy orvosi szakma lehetőleg egy helyen legyen, oda koncentrált szakszemélyzettel, megfelelő infrastruktúrával. Így olcsóbb és hatékonyabb lenne az ellátás.


A traumatológiai ellátásnál az összevonás még csak felemás, az új klinikán lévő osztály ugyanis jelenleg nem bővíthető. Ez az oka, hogy a műtéteket az új klinikán végzik, míg lábadozni a volt II-es kórházban lehet. Az ellátást úgy lehetne egy helyen végezni, ha az új klinikán működő dialíziscégek kiköltöznének az épületből. Elindult a laborintegráció is – árulta el Pál Attila. Mint mondta, ideális lenne, ha Szegeden csak egy elemző központi labor működne, több vérvételi hellyel. Ehhez viszont megfelelő informatikai rendszert kell kiépíteni, százmilliós költséggel. Ráadásul amíg műtenek a volt II-es kórházban is, addig ott is szükség van egy azonnali eredményt produkáló labor fenntartására.

A belgyógyászati ellátás valódi összevonása várat még magára, hiszen jelenleg külön épületben működik az I. és II. belgyógyászati klinika, az egykori II-es kórház belgyógyászati osztálya és a volt I-es kórház krónikus belgyógyászata. Pál Attila úgy véli, ennek igazi megoldását annak a 12 milliárdos uniós pályázatnak a megnyerése jelentené, amiből jól felszerelt, új sebészeti tömböt húzhatnának föl. Ha ez sikerül, a felszabaduló helyeken megoldható az összes belgyógyászati ellátás.

Pécs: három fenntartó, több harc

Három intézmény végzi most Pécs és körzete ellátását: az egyetemi klinikák, a Baranya Megyei Kórház és a pécsi egyesített egészségügyi intézmény. Az elsőt az állam, a másodikat a megyei, a harmadikat a városi önkormányzat működteti. Az integráció már évek óta a levegőben lóg, de az első gyakorlati lépés csak nemrég történt meg: a megyei gyermekkórházat átadták az egyetemnek. Mint Kovács L. Gábor, az Orvostudományi és Egészségtudományi Koordinációs Központ elnöke elmondta: céljuk az ellátórendszer racionalizálása, a szűkös források hatékonyabb felhasználása. Ennek érdekében összevonnák a húsz telephelyen működő párhuzamos ellátásokat, például a belgyógyászatit, sebészetit, szülészeti-nőgyógyászatit. Hogy a folyamat mikorra fejeződik be, arra a vezető nem tudott választ adni, mert „az intézményi, a tulajdonosi-fenntartói és a dolgozói érdekek mind alapos megfontolást igényelnek".

Debrecen: a legnagyobb vidéki centrum?

A Debreceni Egyetem orvoscentruma (DEOEC) és a megyei önkormányzat fenntartásában működő Kenézy Gyula Kórház is együttműködési megállapodásra készül. Többek közt a fejlesztési terveket hangolnák össze, közös gazdasági társaságot hoznának létre. A kooperáció és a munkamegosztás „szolgálja a két intézmény és a régió lakosságának érdekeit is" – közölte Kecskés Gábor. A centrum gazdasági igazgatója elmondta: eddig is többször indultak már közös kórház-üzemeltetési pályázaton, és történt már jelentős közös beruházás is. A minisztérium adatai alapján az látszik: ha a Kenézy-kórház integrálódna az egyetemi klinikákhoz, a legnagyobb vidéki ellátóközpont alakulna ki 2326 aktív és 564 krónikus ággyal – amit az OEP finanszíroz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egyetemi büdzsé 53 milliárdról indul

Szeged - A Szegedi Tudományegyetem elfogadott költségvetése 53 milliárd forint. Tovább olvasom